Comitetul de audit în guvernanța corporativă

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere in sfera guvernantei corporative 3
2. Importanta si rolul comitetului de audit 6
3.Componenta Comitetului de Audit 10
4. Functionarea comitetului de audit 13
5.CONCLUZIE 15
6. BIBLIOGRAFIE 16
ANEXA 1 17
ANEXA 2 18


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere in sfera guvernantei corporative
Termenul de guvernanta provine din limba latina de la cuvantul ,,guvernare", care semnifica ,,a conduce", ,,a indrepta" sau ,,a guverna", iar termenul ,,corporativ" provine de la cuvantul ,,corp". Asadar, notiunea de ,,guvernanta corporativa" ne duce cu gandul la ideea de conducere a unei organizatii, a unui intreg. Acest concept a inceput sa fie intens folosit odata cu aparitia corporatiilor.
Guvernanta corporativa este sistemul prin care firmele sunt conduse si controlate. Guvernanta corporativa se exprima printr-un set de relatii intre managementul companiei, consiliul de administratie al acesteia, actionarii ei si alti detinatori de titluri. Totodata, aceasta confera structura prin care sunt stabilite mijloacele necesare realizarii obiectivelor entitatii si monitorizeaza performantele urmarite. O buna guvernanta corporativa ar trebui sa ofere motivatia necesara pentru realizarea obiectivelor care sunt in interesul firmelor si al actionarilor si ar trebui sa ofere o monitorizare eficienta, incurajand astfel firmele sa isi utilizeze resursele intr-un mod cat mai eficient. 
Guvernanta corporativa este foarte importanta in lumea noastra de afaceri astazi, mai ales dupa frecventele crize financiare la nivel mondial. O guvernanta corporativa puternica este considerata acum o conditie de baza pentru a accepta si inregistra o organizatie in majoritatea pietelor bursiere din intreaga lume. Comitetul de audit joaca un rol major in guvernanta corporativa in ceea ce priveste directia, controlul si responsabilitatea organizatiei. In calitate de reprezentant al consiliului de administratie si parte principala a mecanismului de guvernanta corporativa, comitetul de audit este implicat atat in auditurile interne, cat si externe, in controlul intern, raportarea contabila si financiara, in conformitatea cu reglementarile si gestionarea riscurilor.
Guvernanta corporativa este un sistem utilizat pentru directionarea si controlul unei organizatii. Acesta include relatiile dintre partile interesate ale organizatiei si responsabilitatea acestora, precum si legile, politicile, procedurile, practicile, standardele si principiile care pot afecta directia si controlul organizatiei. De asemenea, include revizuirea practicilor si politicilor organizatiei in ceea ce priveste standardele si principiile etice, precum si respectarea organizatiei cu propriul cod de conduita.
Guvernanta corporativa a devenit una dintre cele mai de actualitate probleme din lumea afacerilor moderne.
Intrucat este privit ca un element necesar al disciplinei pietei, guvernanta corporativa puternica este foarte solicitata de investitori si de alti participanti la piata financiara. Autoritatile de reglementare au adoptat reforme ale guvernantei corporative in multe tari, cum ar fi in SUA, prin Actul Sarbanes-Oxley din 2002, care prevede ca, pentru a-si proteja succesele pe termen lung, organizatiile implementeaza guvernanta corporativa pentru a se asigura ca sunt directionate si controlate in o maniera profesionala, responsabila si transparenta. In alte tari, cum ar fi Marea Britanie, codurile de guvernanta corporativa, cunoscute sub denumirea de Codul combinat de guvernanta corporativa din 2003, sunt principii de bune practici cu un element indirect al legislaturii care opereaza prin regulile de listare a burselor respective.
Consiliul de administratie si comitetele sale (inclusiv comitetul de audit) se bazeaza pe conducerea organizatiei pentru a conduce operatiunile zilnice. Activitatile si responsabilitatile comisiei de audit sunt sa supravegheze si sa monitorizeze performanta financiara generala a organizatiei, in special pregatirea situatiilor financiare (bilant, situatia veniturilor, situatia capitalurilor proprii ale actionarilor etc.), rapoarte financiare manageriale, precum rapoarte de costuri si bugetare, eficacitatea si eficienta controlului intern al organizatiei si performanta auditorilor interni si externi. Directiva Uniunii Europene 2006/43 / CE prevede: ,,Comitetul de audit:
(a) monitorizeaza procesul de raportare financiara; 
(b) monitorizeaza eficienta controlului intern al companiei, a auditului intern, daca este cazul, si a sistemelor de gestionare a riscurilor; 
(c) monitorizeaza auditul statutar al conturilor anuale si consolidate; 
(d) Revizuirea si monitorizarea independentei auditorului statutar sau a firmei de audit, in special furnizarea de servicii suplimentare entitatii auditate ".
Comitetul de audit functioneaza ca un reprezentant al consiliului de administratie de la care isi primeste competentele de a-si indeplini responsabilitatile de guvernanta corporativa, care includ supravegherea si monitorizarea raportarii financiare, divulgarii, auditului intern si extern, controlului intern, respectarii reglementarilor si gestionarii riscurilor.
Comitetul de audit ofera consiliului de administratie sfaturile si recomandarile necesare, care includ: respectarea organizatiei cu reglementarile relevante si cu principiile si standardele etice; ca auditorii interni sunt independenti si competenti; ca situatiile financiare au fost intocmite corect si exact; si ca compensatiile platite directorilor organizatiei au fost in functie de corectitudine si profesionalism. Ca parte a imbunatatirii integritatii informatiilor financiare ale organizatiei, un organism de reglementare poate solicita unei companii publice crearea unui comitet de audit independent. Comitetele de audit pot solicita resursele de consultanta si expertiza necesara pentru a-si indeplini responsabilitatile.
Asadar, comitetele de audit sunt comitetele permanente ale consiliilor de administratie corporatiste, cu responsabilitatea supravegherii auditului anual al companiei si coordonarii eforturilor auditorilor externi, conducerii superioare si auditorilor interni.
Pe de alta parte, Comitetul de audit este privit ca un instrument esential de autoreglementare a guvernantei interne si este de asteptat sa ofere un rol de supraveghere pe intregul proces de raportare financiara, in special functionarea sistemului de control intern si functia auditorilor .Comitetul de audit este de asteptat sa fie familiarizat cu criteriile de evaluare a controlului intern, cum ar fi procedurile de evaluare si sursa de informatii. Directorii comisiei de audit independente sunt vazuti de piata ca membri profesionisti care sunt dispusi sa faciliteze consilierea. Membrii comitetului de audit cu experienta contabila sporesc capacitatea comitetului de audit in limitarea implicarii conducerii in activitatile de gestionare a veniturilor pentru a acoperi comportamentul de interes propriu.


Fisiere în arhivă (1):

  • Comitetul de audit in guvernanta corporativa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Ana Morariu, Gh. Suciu, Flavia Stoian Audit Intern si Guvernanta Corporativa,
Ed. Universitara Bucuresti
2.Roxana Loredana Avram Guvernanta corporativa si performanta 
intreprinderii, Ed.Universitaria, Craiova
3.Mihaela Onofrei Guvernanta financiara corporativa
4.Melinda Timea Fulop Auditul in guvernanta corporativa
Ed. Alma Mater, Cluj-Napoca


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!