Interferențe și interdependențe între auditul intern și guvernanța corporativă

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Auditul intern si guvernanta corporativa 3
1.1 Conceptul de audit intern si sfera sa de manifestare 3
1.2 Conceptul de guvernanta corporativa si sfera sa de manifestare 6
Capitolul 2. Relatia dintre auditul intern si guvernanta corporativa 9
2.1 Interdependente intre auditul intern si guvernanta corporativa 9
2.2 Efecte ale principiului de guvernanta corporativa asupra auditului intern 12
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Auditul intern si guvernanta corporativa
1.1 Conceptul de audit intern si sfera sa de manifestare
Prin notiunea de audit intern se intelege o activitate independenta si obiectiva, care ii ofera asigurare organizatiei in privinta gradului de control pe care il are asupra operatiunilor, dar o si indreapta astfel incat sa aduca rectificari operatiunilor si coopereaza la sporirea valorii organizatiei. 
Aportul auditului intern se observa prin faptul ca acesta sprijina organizatia pentru a-si atinge scopurile estimand, printr-o modalitate metodica si sistematica, procesele sale de control, de conducerii a intreprinderii, dar si de management al riscurilor, realizand sugestii pentru a aduce acesteia eficacitate si eficienta. 
Auditul intern isi va atinge scopurile daca la baza acestuia se regaseste un sistem de control intern alcatuit din norme si standarde profesionale, anumite ghiduri procedurale, dar si coduri deontologie, avand menirea de a sprijini morala acestei ocupatii, mai ales ca aceasta presupune faptul ca auditorul nu trebuie sa starneasca neincredere. 
Pe langa acest lucru, fara a tine seama de natura si marimea entitatilor, la nivelul acestora trebuie sa se regaseasca auditul intern. In privinta sectorului public, auditul intern este privit drept un pilon in cadrul institutiilor publice, intrucat le ofera acestora securitate, eficienta, dar si o imbunatatire a modului de desfasurare a entitatii. 
Astfel, principalul obiectiv al auditului intern este acela de a sprijini activitatea institutiilor publice, pentru a estima si spori calitatea, dar si eficiensa sistemului de conducere intemeiat pe gestionarea controlului intern, dar si a riscului. In acest mod, managementul acelei entitati doreste sa se convinga de faptul ca functia de control se desfasoara intr-un mod eficace, pentru a imbunatati sau inlatura riscurile care au fost gasite. 
Prin activitatile realizate de auditul intern se realizeaza o sporire a valorii, atat din perspectiva recomandarilor regasite in raportului intemeiat si transmis pentru a-i asigura entitatii respective faptul ca si-a atins scopurile, cat si din perspectiva examinarii riscurilor corelate la operatiunile auditate si masurarea sistemului de control intern.
De asemenea, auditul intern are un aport in instruirea managementului pentru a afla care sunt modalitatile care dau rezultate bune, dar si la extinderea instrumentelor si tehnicilor cerute in domeniul auditului. 
Cu alte cuvinte, auditul intern reprezinta acel element din cadrul unui sistem, care are rolul de a intemeia o estimare independenta a operatiunilor care se realizeaza in interiorul unei organizatii, si nu de a realiza un control intern, ci de a ii confirma entitatii faptul ca managementul general se desfasoara in conditii bune, dand dovada de eficienta, dar si calitate in cadrul sistemului de control intern. 
Pentru a avea dreptul de a face recomandari, auditorul intern este necesar sa fie independent si obiectiv in activitatea pe care o desfasoara. Pe de alta parte, auditorul intern trebuie sa aiba libertate in misiunea de audit, intrucat acesta nu ar fi afectat de starile de obisnuinta sau de monotonie. 
Insa, auditul intern este cel care ofera asistenta, directioneaza sau verifica, dar acesta nu are putere de decizie, intrucat scopul acestuia fiind de a garanta un climat pozitiv, fie de a aduce imbunatatiri asupra controlului realizat de manager in organizarea activitatilor astfel incat sa isi indeplineasca scopurile controlului intern. 
Din acest motiv, intre auditorul intern si managerul trebuie sa existe o relatie de colaborare, si nu de rivalitate, deoarece acestia au aceleasi scopuri, spre exemplu, de a-si atinge obiectivele propuse, dar si de a asigura managementului eficienta si siguranta in cadrul organizatiei. 
Mai mult decat atat, este necesar ca managerul sa fie de acord cu recomandarile auditorului intern, sa realizeze sprijinul oferit pentru prevenirea riscurilor ivite si care se dezvolta consecvent.
La nivelul organizatiei, este esential ca auditorul intern si managerul sa detina aceleasi scopuri in legatura cu eficacitatea actului de conducere, astfel incat sa isi duca la indeplinire obiectivele stabilite. Managerul pentru a evita din timp riscurile care pot sa apara in cadrul organizatiei trebuie sa accepte recomandarile auditorului intern, sa fie constient de faptul ca are nevoie de sprijinul acestuia.
Este necesar de mentionat faptul ca auditul intern nu confera convingerea ca la nivelul tuturor activitatilor nu regasim erori, iar dintre motivele cele mai importante in acest caz fiind relativitatea controlului intern, reprezentand punctul cheie in activitatea realizata.


Fisiere în arhivă (1):

  • Interferente si interdependente intre auditul intern si guvernanta corporativa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bibliografie
1. Bota-Avram Cristina, Auditul intern al societatilor comerciale, Editura Risoprint, 2009.
2. Cadbury Adrian, Corporate Governance and Chairmanship: A personal View, New York, Oxford University Press.
3. Chambers Andrew, Tolley's Corporate Governance Handbook, Editia a II-a, 2003.
4. Dobroteanu Laurentiu, Dobroteanu Camelia Liliana, Audit intern, Ed. InfoMega, Bucuresti, 2007.
5. Domnisoru, S., Vinatoru, S., Audit si control intern, Editura Sitech, Craiova, 2008.
6. Dragomir Voicu-Dan, Guvernanta corporativa si sustenabilitate in Uniunea Europeana, Editura Economica, 2010, Bucuresti.
7. ECIIA, Internal Auditing in Europe, Position Paper, 2005.
8. Firtescu Bogdan, Audit intern I -  suport de curs electronic, 2015.
9. Ghita Marcel, Auditul intern, Editura Economica, Editia a II-a, Bucuresti, 2009.
10. Ghita Marcel, Guvernanta corporativa, Ed. Economica, 2008, Bucuresti.
11. Ghita Marcel, Spranceana, M., Auditul intern al institutiilor publice, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 2006.
12. International Standard on Auditing -  ISA 260.
13. Paunescu Mirela, Guvernanta corporativa, managementul riscurilor si controlul intern, Editura CECCAR, 2019.
14. Rezaee, Z., Internal auditors' roles in the prevention, detection, and correction of financial statement fraud, Internal Auditing, 2002, Vol. 17, No.3.
15. Standardele internationale pentru practica profesionala a auditului intern, IIA, 2004.
16. Standardul International de Audit intern 2130 -  Guvernarea.
17. The World Bank, The Business Environment and Corporate Governance.
18. Ungureanu Gabriela-Felicia, Auditul intern si guvernanta, Revista Romana de Statistica, nrr. 3, 2010.
19. Vasile Emilia, Ghita Marcel, Popsescu Marin, Control intern si audit intern, Editura Bren, 2004.
20. Whitley, J., Internal auditing's role in corporate governance, Internal Auditor, 2005.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!