Modalități de îmbunătățire a calității auditului intern

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap.1: Caracteristici ale activitatii de audit intern 4
1.1. Codul privind conduita etica a auditorului intern 4
1.2. Autoritatea si responsabilitatea auditorului intern 7
Cap.2: Elemente privind imbunatatirea calitatii activitatii de audit intern 9
2.1. Elaborarea, monitorizarea, actualizarea si aprobarea Programului de asigurare si imbunatatire a calitatii activitatii de audit public intern 9
2.1.1. Indrumarul de elaborare al Programului 9
2.1.2. Monitorizarea, actualizarea si aprobarea implementarii Programului 12
2.2. Planul de actiune privind asigurarea si imbunatatirea calitatii activitatii de audit public intern 12
2.3. Raportul de monitorizare a calitatii activitatii de audit public intern 13
Concluzii 14
Bibliografie 15
Webografie 15
Legislatie 15


Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1: Caracteristici ale activitatii de audit intern
Auditul public intern reprezinta o activitate functional-independenta si obiectiva, de asigurare si consiliere, conceputa sa adauge valoare si sa imbunatateasca activitatile entitatii publice; ajuta entitatea publica sa isi indeplineasca obiectivele, printr-o abordare sistematica si metodica, evalueaza si imbunatateste eficienta si eficacitatea managementului riscului, controlului si proceselor de guvernanta1.
1.1. Codul privind conduita etica a auditorului intern
Conform O.M.F.P. nr. 252/2004, Codul privind conduita etica este un sistem de principii si reguli de conduita ce trebuie respectate de catre cei ce exercita activitatea de audit intern. Acesta a fost conceput in vederea crearii unui mediu moral, ce nu trebuie sa lipseasca din profesia de auditor intern, astfel incat aceasta sa se desfasoare in mod loial, profesioist, constiincios si fara prejudicii.
Pentru a putea fi realizata tinta Codului privind conduita etica a auditorului intern, trebuie sa se indeplineasca obiectivele prezentate in urmatoarea schema:
Schema 1: Obiectivele Codului privind conduita etica
Sursa: prelucrare dupa https://lege5.ro/Gratuit/gu3dgobs/codul-privind-conduita-etica-a-auditorului-intern-din- 03022004?pid=14651875
Performanta are in vedere ca profesia de auditor intern sa se realizeze la cel mai inalt nivel, pentru a putea face fata cerintelor interesului public, in conditii de eficacitate, economicitate si eficienta. Profesionalismul se refera la faptul ca trebuie sa existe capacitati intelectuale si experiente dobandite prin pregatire si educatie, cat si printr-un cod de valori si conduita comuna pentru toti auditorii interni. Calitatea serviciilor reprezinta competenta auditorilor interni de a-si realiza sarcinile ce le revin cu obiectivitate, responsabilitate, sarguinta si onestitate2. Increderea presupune ca auditorii interni sa isi duca la bun sfarsit sarcinile, sa se inteleaga si sa coopereze cu ceilalti auditori interni din cadrul intreprinderii, cat si sa fie echilibrati si corecti, deoarece acestea prezinta componente primordiale in
1 LEGEA nr. 672 din 19 decembrie 2002 privind auditul public intern, publicata in M. Of. nr. 953 din 24 decembrie 2002, disponibil online la adresa http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/40929 [accesat la data de 02.12.2020].
2 Codul privind Conduita Etica a auditorului intern din 03.02.2004, Capitolul I, Articolul 5, c), actualizat, disponibil online la adresa https://lege5.ro/Gratuit/gu3dgobs/codul-privind-conduita-etica-a-auditorului- interndin03022004?pid=14651875 [accesat la data de 02.12.2020].
profesia de auditor intern. De asemenea, conduita auditorilor interni trebuie sa fie una ireprosabila pe plan profesional, cat si personal. Totodata, trebuie sa existe credibilitate in informatiile pe care auditorii interni le transmit prin rapoartele si opiniile lor.
Codul privind conduita etica a auditorului intern este organizat in doua componente fundamentale:
I. Principii fundamentale pentru profesia si practica de audit public intern;
II. Reguli de conduita care impun norme de comportament pentru auditorii interni3.
Schema 2: Principii ce trebuie respectate in desfasurarea activitatii de auditor intern
Sursa: prelucrare dupa https://lege5.ro/Gratuit/gu3dgobs/codul-privind-conduita-etica-a-auditorului-intern-din- 03022004?pid=14651875
1. Integritatea: presupune ca persoana angajata in calitate de auditor intern sa fie onesta, de necorupt si corecta, intrucat acest principiu sta la baza credibilitatii si increderii rationamentului auditorului intern.
2. Independenta si obiectivitatea:
a) Independenta: presupune ca auditorii interni sa faca pot posibilul pentru ca implicarea lor in tratarea problemelor aflate in analiza, cat si tratarea teoriei si a practicii, sa se desfasoare in mod independent. Totodata, atitudinea lor fata de munca pe care o presteaza nu trebuie sa fie afectata de probleme personale, respectiv exterioare, si nu trebuie sa fie implicati in activitati de interes legitim.
b) Obiectivitatea: presupune ca auditorii interni sa aiba o atitudine pozitiva si impartiala atunci cand redacteaza rapoarte, cand formuleaza concluzii si opinii. De asemenea, acestia trebuie sa respecte cadrul legal, standardele de audit si sa foloseasca toate sursele eficiente de la entitatea auditata, cat si de la alte surse. Persoanele ce desfasoara activitatea de auditor intern au obligatia de a intocmi o evaluare obiectiva si impartiala a entitatii auditate, sa formuleze recomandari si opinii proprii, si sa ia in evidenta toate circumstantele relevante, fara a fi influentati.


Fisiere în arhivă (1):

  • Modalitati de imbunatatire a calitatii auditului intern.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. MFP, UCAAPI, Program de asigurare si imbunatatire a calitatii activitatii de audit public intern, Bucuresti, 2014.
Webografie
1. www.lege5.ro
2. www.mfinante.gov.ro
Legislatie
1. Carta Auditului Intern -  Structura minimala
2. Codul privind Conduita Etica a auditorului intern din 03.02.2004
3. LEGEA nr. 672 din 19 decembrie 2002 privind auditul public intern, publicata in M. Of. nr. 953 din 24 decembrie 2002
4. Standardele internationale pentru practica profesionala a auditului intern


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!