Valoarea justă-semnificație, comparație cu cost istoric

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Conceptul e valoare justa si cost istoric 3
1.1 Caracteristicile valorii juste si a costului istoric 4
2. Valoarea justa versus cost istoric avantaje si dezavantaje 4
3. Obiectivitate vs subiectivitate in masurarea contabila 8
4. Insuficientele, inconvenientele si pericolele presupuse de apelul la modelul de evaluare in valoare justa 9
5. Divergentele si convergentele valorii juste 12
6. Concluzii 15
Bibliografie 18


Extras din proiect Cum descarc?

1. Conceptul e valoare justa si cost istoric 3
1.1 Caracteristicile valorii juste si a costului istoric 4
2. Valoarea justa versus cost istoric avantaje si dezavantaje 4
3. Obiectivitate vs subiectivitate in masurarea contabila 8
4. Insuficientele, inconvenientele si pericolele presupuse de apelul la modelul de evaluare in valoare justa 9
5. Divergentele si convergentele valorii juste 12
6. Concluzii 15
Bibliografie 18
1. Conceptul e valoare justa si cost istoric
Valoarea justa este un concept relativ nou. Acesta nu a figurat in dezbaterea academica pe valorile actuale din contabilitate care a durat in anii 1960. In acele zile, valorile actuale au fost dezbatute ca alternative la costul istoric, si unul cu altul. Acestea au inclus costul de inlocuire (Gunter 1966), Valoarea realizabila neta (Chambers 1967) si valoarea decaderii (Baxter 1967).
Conform IFRS 13 valoarea justa reprezinta suma la care poate fi tranzactionat un activ sau decontata o datorie intre parti in cunostinta de cauza intr-o tranzactie in care pretul este determinat obiectiv.
Dictionarele de contabilitate definesc valoarea justa drept o estimare rationala si corecta a pretului de piata a unui bun, serviciu sau activ financiar, prin luarea in considerare a unor elemente precum: costurile de productie/distributie, utilitatea (in cazul bunurilor si serviciilor), randamentul (pentru active) sau disponibilitatea de piata. (tribuna economica).
Observam din cele de mai sus ca valoarea justa a activului este un pret de piata si ca, atunci cand pretul de piata nu poate fi observat in mod direct trebuie sa fie dedusa din modul in care participantii la piata ar putea utiliza pretul activului cel mai bine pentru ei. IFRS 13 mentioneaza trei tehnici utilizate pe scara larga de evaluare care pot fi utilizate pentru a calcula valoarea justa: abordarea prin piata (de exemplu, folosind tranzactiile care implica alte active identice), abordarea prin cost (de exemplu, costul de inlocuire), abordarea prin venit (de exemplu actualizate flow numerar). Este clar ca a treia tehnica este strans legata de valoarea de utilizare, atat de mult, astfel incat acestea sa poata deveni dificil de distins. Astfel, in timp diferita de valoarea de utilizare, care nu este bazata pe piata valoarea justa poate avea mai multe in comun cu fostul decat poate fi evident la prima. (vj imbunatatire fata de cost istoric)
Costul istoric este costul de origine evaluat, masurat si inregistrat la intrarea activelor si crearea datoriilor. In cazul activelor, costul istoric consta in suma in numerar platita sau de platit in momentul cumpararii sau productiei care face posibila dobandirea unui bun economic. In cazul datoriilor, costul istoric reprezinta valoarea echivalentelor obtinute in schimbul obligatie sau, in anumite imprejurari (cum este cazul impozitului pe profit), valoarea care se asteapta a fi platita in numerar sau echivalente de numerar pentru a stinge datoriile. Trasaturile definitorii ale costului istoric sunt verific abilitatea si obiectivitatea ce decurg din atestarea sa prin documente contabile.
Costul istoric poate fi definit ca acel "sacrificiu care a fost consimtit pentru a aduce bunul in intreprindere la data sa de intrare" 4). Considerand ca orice cost sau sacrificiu acceptat este, in conditiile intrarii in rol a costurilor alternative, o sansa nevalorificata, intrucat, pentru a-si asigura functionarea, intreprinderea trebuie sa renunte (resursele sale nefiind disponibile pentru utilizari alternative) putem concluziona: costul istoric folosit in masurarea valorii reale se poate defini prin prisma sacrificiilor consimtite (costurile angajate) plus costul asociat sanselor nevalorificate 5) (venituri pierdute).
Deoarece reda informatii despre valoarea structurilor bilantiere la data procurarii lor, costul istoric orienteaza contabilitatea intreprinderii spre trecut. Profesionistii contabili sunt de acord ca obiectivul contabilitatii nu trebuie sa se limiteze la a reda pozitia financiara si performantele trecute ale intreprinderi. Pentru investitori, prezinta o importanta deosebita perspectivele acesteia. (tribuna economica)
1.1 Caracteristicile valorii juste si a costului istoric
Caracteristicile de baza ale valorii juste se deprind din urmatoarele:
O Acestea imbunatatesc comparabilitatea valorificand elemente similare intr-un mod similar;
O Acestea ofera informatii cu privire la beneficiile ce se asteapta de la active, in conformitate cu circumstantele economice actuale;
O Acestea reflecta deciziile managementului daca pentru a pastrarea sau preluarea de active sau datorii, si efectele lor asupra performantelor financiare si pozitiei companiei;
O Raporteaza castigurile sau pierderile rezultate din modificarile de pret, atunci cand apar astfel de schimbari;
O Este nevoie ca rapoartele contabile fi compilate in functie de pretul curent al pietei, care ar putea implica elaborarea unor estimari contabile si ar crea probleme in ceea ce priveste credibilitatea informatiile; (versus scris cu litere mari)
Caracteristicile de baza ale costului istoric se deprind din urmatoarele:
O Nu reuseste sa se asigure comparabilitatea informatiilor, astfel incat elementele similare sunt evaluate la valori neomogene (in functie de data de inregistrare a acestora);
O Acesta ofera informatii cu privire la beneficiile asteptate de la active, in functie de situatia economica existenta la de la data de cumparare sau de contractare;
O Acestea reflecta efectele deciziilor de achizitionare de active sau datorii contractuale, dar ignora efectele deciziilor privind pastrarea sau contractarea;
O Raporteaza castigurile sau pierderile rezultate din modificarile de pret, atunci cand sunt obtinute prin vanzare sau anulare, chiar daca vanzarea lor sau anularea nu au fost cauza acestor castiguri sau pierderi;
O Rapoartele contabile sunt elaborate pe baza preturilor rezultate din tranzactiile din trecut, fara face referire la preturile pietei; (versus scris cu litere mari).
2. Valoarea justa versus cost istoric avantaje si dezavantaje
Avantajele valorii juste:
A) permite obtinerea unor situatii financiare mai fiabile 
O VJ - instrumentul de masura cel mai pertinent mai ales pentru instrumentele financiare, pentru care in general se pot obtine informatii suficient de fiabile 
O Exemplu: operatiile de acoperire a riscului de curs valutar 
B) ofera o mai mare obiectivitate si neutralitate contabila 
O Corectiile care se aduc costului istoric, in special constituirea ajustarilor pentru depreciere aferente activelor, se bazeaza pe estimari aproximative, subiective, aferente interesului managerului intreprinderii 
O VJ nu permite excesul de contabilitate creativa tutelat de manageri


Fisiere în arhivă (1):

  • Valoarea justa-semnificatie, comparatie cu cost istoric.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Bernheim Y. -  ,,De quelques consequences nefastes de la juste valeur", RFC, februarie, 1999.
2. Bernheim Y., Escaffre L -  ,,Point de vu. Evaluation a la juste valeur. Un nouveau modele comptable?, Revue Comptabilite-Control-Audit, tome 5, volume 2, septembrie 1999.
3. Casta J.F., Colasse B. -  ,,Juste valeur: enjeux techniques et politiques", Economica, Paris, 2001.
4. Deaconu, A. (2009) ,,Valoarea justa-concept contabil", Editura Economica, Bucuresti
5. Elliott B., Elliott J., 2005, Financial Accounting and Reporting, Pearson Education Limited, 9th Edition, Harlow Essex.
6. Feleaga, N., Malciu L., 2004, Provocarile contabilitatii internationale la cumpana dintre milenii. Modele de evaluare si investitii imateriale, Editura Economica, Bucuresti.
7. Feleaga N., Malciu L. -  ,,Provocarile contabilitatii internationale la cumpana dintre
8. http://www.tribunaeconomica.ro/index.php?id_tip_categorie=1&&id_categ=9&id_revista=892&id_nr_revista=32&mod=arhiva.
9. Martin D. R., Rich S.J., Wilks T.J., 2006, Auditing Fair Value Measurements: A Synthesis of Relevant Research, Accounting Horizons, vol. 20, nr.3, pg. 287-303.
milenii. Modele de evaluare si investitii imateriale", Economica, Bucuresti, 2004.
10. Oncioiu, I., Oncioiu, F.R, Nenciu, D.S, (2012), Review of Business & Finance studies ,,Convergences and divergences related to fair value", vol.3, no. 2.
11. Roman, A.G, Mocanu. M, (2009) ,,Controverse generate d eopozabilitatea costuri istorice-valori juste in masurarea contabila", no.9.
12. Ristea, M. (2001) ,,Metode si politici contabile de intreprindere", Editura Tribuna Economica, Bucuresti.
13. Standarde internationale de raportare financiara, Editura CECCAR, Bucuresti.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!