Porturi de Comunicare ale Protocoalelor

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Porturi de comunicare 5
Nivelul transport: UDP si TCP 7
Protocolul HTTP 7
Protocolul TELNET 9
Protocolul FTP 10 
Protocolul SMTP 11
Protocolul DNS 13
Protocolul ICMP 16
Protocolul RIP 17
Glosar 18
Bibliografie 20


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Protocolul reprezinta un standard sau o metoda prin care datele sunt trimise de la un calculator la altul prin intermediu Internetului - in cazul retelelor: protocoalele permit calculatoarelor sa comunice intre ele printr-un limbaj comun.
Prin protocol se intelelge o suita (stiva) de protocoale ce lucreaza impreuna (de exemplu TCP/IP).
Protocoalele nu sunt identice din punctul de vedere al eficientei, vitezei de lucru, consumului de resurse (in functie de dimensiunea header-ului, de exemplu), usurintei in instalare, usurintei in administrare - diferentele sunt date de tipul retelei, tipul infrastructurii acesteia (un singur segment sau mai multe, separate printr-un ruter), daca protocolul este rutabil sau nu, de tipul clientilor din retea (M.Windows, Novell Netware, Apple Talk), tipul de echipamente existent in retea si modul cum este utilizat protocolul.
Sarcinile si activitatile asociate diferitelor nivele ale modelului OSI sunt indeplinite de catre protocoale (de exemplu, segmentarea datelor la nivelul de transport, adresarea logica la nivelul de retea, construirea cadrelor la nivelul legaturilor de date) ? Modelul OSI este intangibil, nu reprezinta o componenta de retea, este numai un ghid pentru proiectarea si administrarea retelelor.
Intr-un calculator ruleaza doua protocoale de baza, care asigura transmiterea datelor prin internet. Acestea doua sunt TCP si UDP, ele urmaresc si sustin activitatea in internet a aplicatiilor.
TCP (Trasmission Control Protocol), este un protocol sigur orientat pe conexiune care permite ca un flux de octeti trimisi de pe o masina sa ajunga fara erori pe orice alta masina din inter-retea. Acest protocol fragmenteaza fluxul de octeti in mesaje discrete si paseaza fiecare mesaj nivelului internet. TCP trateaza totodata controlul fluxului pentru a se asigura ca un emitator rapid nu inunda un receptor lent cu mai multe mesaje decat poate acesta sa prelucreze.
UDP (User Datagram Protocol), este un protocol nesigur, fara conexiuni, destinat aplicatiilor care doresc sa utilizeze propria lor secventiere si control al fluxului. Protocolul UDP este de asemenea mult folosit pentru interogari rapide intrebare-raspuns, client-server si pentru aplicatii in care comunicarea prompta este mai importatnta decat comunicarea cu acuratete, asa cum sunt aplicatiile de transmisie a vorbirii si a imaginilor video 
Cum reusesc TCP si UDP acest lucru?
Simplu. Pentru a diferentia datele pentru fiecare aplicatie, TCP si UDP adauga in componenta pachetelor trimise un numar unic. Aceste numere unice se numesc port numbers sau numerele porturilor.
Port numbers sunt adresate in diferite moduri, in functie de tipul mesajului, daca acesta este o cerere sau un raspuns. Programele server au porturi alocate static, in timp ce programele client iti aloca dinamic numarul porturilor pentru fiecare conexiune.
Cand un program trimite o cerere, port number-ul continut in pachet ca si destinatie, este acel port number care este alocat acelui tip de server. Softul client trebuie sa cunoasca ce port number este asociat acelui tip de server. Acest numar este de obicei un numar rezervat sau este alocat manual. De exemplu, cand un browser face o cerere la un server, acesta foloseste protocolul TCP pe portul 80, daca nu este specificat alt port number pentru acel server. De ce? Pentru ca portul TCP 80 este rezervat pentru serverele web. Acesta este doar un exemplu, dar sunt multe aplicatii care au un port number rezervat.
Port number-ul sursa din cererea unui client este adresat dinamic, fiind un numar mai mare de 1023 si sa nu fie folosit de alt program pe acel sistem. Acest port number sursa functioneaza ca si o adresa de revenire pentru programul client. Astfel TCP si UDP tin evidenta port-urilor deschise de aplicatii, pentru a face forward corect raspunsurilor venite de la server. Port number-ul deschis de client este folosit ca si port destinatie in raspunsul trimis de server.
Combinatia dintre port number si adresa ip se numeste socket si identifica procesul daemon care ruleaza pe server. 
De exemplu o cerere HTTP trimisa la server pe port number 80, server aflat la adresa ip 192.168.20.1, este destinatia socket-ului 192.168.20.1:80.
Web browserul care face cererea la server are adresa 192.168.100.12 de pe portul 33198, pagina web este trimisa de server socket-ului 192.168.100.12:33198.
Autoritatea pentru Alocarea Numerelor in Internet (IANA) aloca port numbers. IANA este o autoriate internationala care standardizeaza diferite scheme de adresare a numerelelor in internet.
Asadar exista mai multe tipuri de port numbers.


Fisiere in arhiva (2):

  • Porturi de comunicare ale protocoalelor [2003].doc
  • Porturi de comunicare ale protocoalelor [2003].ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!