Activitatea bancară la nivel internațional întreprinsă de băncile din Italia

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1: SISTEMUL BANCAR AL ITALIEI 3
1.1 Particularitatile activitatii bancare italiene 3
1.2 Evolutia sistemului bancar al Italiei 4
CAPITOLUL 2: ANALIZA ACTIVITATII BANCARE INTERNATIONALE A 2 BANCI DIN ITALIA 7
2.1. INTESA SANPAOLO 7
2.1. UNICREDIT 11
CONCLUZII 15
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1: SISTEMUL BANCAR AL ITALIEI
1.1 Particularitatile activitatii bancare italiene
Un sistem bancar este format din ansamblul diferitelor categorii de banci, atat cu capital autohton, cat si strain si combinatii intre acestea, care isi desfasoara activitatea in interiorul unei tari. 
In Italia se afla cele mai vechi traditii cu privire la activitatea bancara in raport cu tarile europene, majoritatea tehnicilor bancare fiind descoperite de catre bancherii din Italia. Ca urmare a unificarii din anul 1861, Italia a ramas cu mult in urma celorlalte tari europene, din punct de vedere economic.
Sistemul bancar al Italiei era constituit din cateva banci individuale, putine institutii finsnciare publice si un numar mic de banci de emisiune, fiind slaba circulatia bancnotelor.
Printre primele banci aparute in Italia se enumera Banca di Venezia, construita in anul 1171 de catre Dogele Michele XI si ulterior recunoscuta, in anul 1587, precum o banca de viramente purtand denumirea de Banco della Piazza di Rialto. Aceasta utiliza o noua tehnica cu ajutorul careia acorda depunatorilor diferite inscrisuri care erau menite sa genereze dobanzi. Asadar, Guvernul Republicii Venetia, in anul 1171 a obtinut imprumuturi de la populatie prin emisiune, avand dobanda anuala de 4% .
O alta institutie bancara aparuta in acea perioada, in prima jumatate a secolului XIII-lea este Banca Buonsignori din Siena, precum si Banco di San Ambroggio din Milano in anul 1593, Sacra Monte della Pieta din Napoli in anul 1540, etc. 
Sistemul bancar al Italiei este compus din:
-  Cadrul institutional, care cuprinde banca centrala, bancile comerciale si celelalte institutii financiare similare;
-  Cadrul juridic, care cuprinde toate reglementarile cu privire la activitatea bancara.
In prezent, cea mai veche banca din lume care inca isi desfasoara activitatea este reprezentata de Banca Monte dei Paschi di Siena, infiintata in anul 1472. De asemenea, in anul 1584 in Venetia, a fost consemnata prima banca ce avea ca obiect de activitate atragerea de depozite si acordarea de credite particularilor, aceasta purtand denumirea de Banco di Rialto.
Un loc foarte important din cadrul sistemului bancar italian este detinut de Banca Centrala,reprezentata de Banca d'Italia, infiintata in anul 1893 si care de-a lungul timpului s-a dezvoltat progresiv, adunand din ce in ce mai multe functii noi si complexe, relatii cu intregul sistem bancar si financiar, dar si cu sistemul economic si politic in general. 
Printre functiile principale ale Bancii Centrale se regasesc: asigurarea stabilitatii monetare si financiare, functii esentiale pentru o dezvoltare durabila a economiei tarii. 
De asemenea, aceasta contribuie la deciziile politicii monetare unice din zona euro si duce la bun sfarsit celelalte sarcini care ii sunt atribuite in calitate de banca centrala a Eurosistemului. Poate realiza tranzactii valutare conform cu normele stabilite in cadrul Eurosistemului, gestioneaza rezervele proprii in valuta si administreaza o parte din rezervele BCE in numele acestuia. Nu in ultimul rand, este responsabila pentru producerea de bancnote in eurp, pe baza cotei definite in Eurosistem, pentru gestionarea circulatiei si pentru falsificare . 
In cadrul sistemului bancar al Italiei se remarca si bancile comerciale, care au ca principale operatiuni atragerea de depozite si acordarea de imprumuturi populatiei. De-a lungul perioadei de timp, aceste banci si-au diversificat activitatile bancare cu scopul de a oferi clientilor o gama larga de produse si servicii bancare, specializate in functie de clientii acestora.
Printre principalele banci din cadrul sistemului bancar italian se remarca Intesa Sanpaolo Bank si UniCredit, a caror activitate se desfasoara si in Romania, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare, etc. 
1.2 Evolutia sistemului bancar al Italiei
Acum ceva timp, sistemul bancar din Italia si-a desfasurat activitatea pe baza unei legi din anul 1936, care a fost instituita dupa numeroase falimente bancare. Ulterior, a aparut o alta lege, care avea drept scop principal permiterea insitutiilor financiare de stat schimbarea formei legale, devenind companii de investitii in titluri de valoare.
Printre tendintele structurale din industria financiara a Italiei, se regasesc: indepartarea diferentei existente intre tipurile de banci, facilitarea fuziunilor dintre banci, permisiunea bancilor din sectorul public de a avea acces la pietele de capital, precum si permisiunea acestora de a-si desfasura activitatea si in alte sectoare financiare. 
Evolutia sistemului bancar al Italiei manifesta tendinta de transformare a celor mai mari banci in conglomerate financiare precum cele regasite in Marea Britatenie si nu in banci universale precum cele din Germania.


Fisiere în arhivă (1):

  • Activitatea bancara la nivel international intreprinsa de bancile din Italia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Carti:
-  Bogdan Capraru, ,,Retail Banking", Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2016;
-  Bogdan Capraru, ,,International Banking", Ed.C.H.Beck, Bucuresti, 2017;
2. Site-uri web:
-  www.bancaditalia.it;
-  www.ebf.eu;
-  www.group.intesasanpaolo.com;
-  www.unicreditgroup.eu;
-  www.statista.com.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!