Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 1
1 BILANTUL - PRINCIPALUL ELEMENT DE REFLECTARE
A ECHILIBRULUI FINANCIAR 3
1.1 BILANTUL PATRIMONIAL 4 1.2 BILANTUL FINANCIAR 13
1.3 BILANTUL FUNCTIONAL 16
2 INDICATORII ECHILIBRULUI FINANCIAR 20
2.1 FONDUL DE RULMENT 21
2.1.1 FORMELE FONDULUI DE RULMENT SI
MODUL DE CALCUL 21
2.1.2 INTERPRETAREA FONDULUI DE RULMENT 24
2.1.3 FACTORII DE INFLUENTA 26 
2.1.4 EFECTELE MODIFICARII FACTORILOR DE
INFLUENTA 26
2.1.5 NIVELUL OPTIM AL FONDULUI DE 
RULMENT 27
2.2 NECESARUL DE FOND DE RULMENT 30
2.2.1 FORMELE SI MODUL DE CALCUL A
NECESARULUI DE FOND DE RULMENT 30
2.2.2 INTERPRETAREA NECESARULUI DE FOND
DE RULMENT 32
2.2.3 FACTORII DE INFLUENTA 33 
2.2.4 EFECTELE MODIFICARII FACTORILOR DE
INFLUENTA 34
2.2.5 NIVELUL OPTIM AL NECESARULUI DE
FOND DE RULMENT 35
2.3 TREZORERIA 35
2.3.1 MODUL DE CALCUL AL TREZORERIEI 35
2.3.2 INTERPRETAREA TREZORERIEI 36
2.3.3 FACTORII DE INFLUENTA AI
TREZORERIEI 37
2.3.4 EFECTELE MODIFICARII FACTORILOR DE
INFLUENTA 37
2.3.5 NIVELUL OPTIM AL TREZORERIEI 38
3 STAREA DE DEZECHILIBRU FINANCIAR SI TEHNICI DE
RESTABILIRE A ECHILIBRULUI FINANCIAR 39
3.1 STAREA DE DEZECHILIBRU FINANCIAR 39
3.2 TEHNICI DE RESTABILIRE A ECHILIBRULUI
FINANCIAR 41
4 ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR LA 
SC BEGA PAM SA TIMISOARA 44
4.1 SCURTA PREZENTARE A SOCIETATII SI A
MEDIULIU SAU 44
4.2 ANALIZA ECHILIBRULUI 48
4.2.1 ANALIZA ACTIVULUI NET CONTABIL 48
4.2.2 ANALIZA FONDULUI DE RULMENT 49
4.2.3 ANALIZA NECESARULUI DE FOND DE 
RULMENT 54
4.2.3.1 ANALIZA NECESARULUI DE FOND
DE RULMENT DE EXPLOATARE 55
4.2.3.2 ANALIZA NECESARULUI DE FOND
DE RULMENT IN AFARA EXPLOATARII 57
4.2.4 ANALIZA TRZORERIEI 58
4.3 CONCLUZII 60
BIBLIOGRAFIE 62
ANEXE 63


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Activitatea unei intreprinderi trebuie sa fie generatoare de efecte pozitive care conduc la sustinerea principiului continuitatii activitatii, deci trebuie sa fie echilibrata.Pe toata durata de functionare a unei intreprinderi, aceasta se confrunta cu numeroase probleme de echilibru, probleme ce trebuie rezolvate.
Daca tratam intreprinderea ca pe un sistem, si anume un sistem economico - social intr-o continua miscare si dezvoltare, iar elementele sale componente ca pe niste variabile intr-o dinamica continua, atunci problemele echilibrului se cer a fi integrate in interiorul sistemului in functie de rationalitatea si eficienta intreprinderii.
Echilibrul economic insoteste viata economico - sociala a intreprinderii, avand un caracter relativ stabil , fiind temporar . Prin urmare aceasta stare de liniste, armonie, stabilitate intre elemente structurale ale intreprinderii nu este o stare vesnica, nu este data odata pentru totdeauna ci ea are un caracter relativ, temporar implicand stari care se schimba de la un moment la altul, stari ce decurg unele din altele sub influenta anumitor factori de dezechilibru.
Imbunatatirea si perfectionarea conducerii economice, a activitatii economico -sociale sunt procese continue, care insotesc viata intreprinderii in contextul unui sir neintrerupt de inter-relatii ale tendintelor de echilibru cu factorii de dezechilibru.
Acesti factori ai dezechilibrului se cer insa a fi cunoscuti si contracarati, incat sa nu actioneze spontan, anarhic si imprevizibil, cu efecte de nedorit, evitandu-se aparitia unor fenomene negative in cadrul intreprinderii, fenomen care afecteaza echilibrul economic la nivelul intreprinderii, influentand in cele din urma finalitatea acesteia.
Daca in urma constatarii unei stari de dezechilibru se analizeaza factorii de dezechilibru care au condus la acea stare si se iau masurile necesare, acest fapt conduce la depasirea starii de dezechilibru temporar si evidentierea echilibrului dinamic al sistemului (intreprinderii).
In cadrul echilibrului intreprinderii, echilibrul financiar are un rol important daca avem in vedere cerintele, solicitarile intreprinderii si resursele de satisfacere a celor dintai. Daca am face o paralela intre intreprindere si o planta, cum frunza reprezinta laboratorul plantei asigurand toate necesitatile acesteia, tot asa echilibrul financiar asigura resursele, cerintele echilibrului intreprinderii.
Analiza echilibrului financiar trebuie realizata prin prisma cerintelor gestiunii intreprinderii si a raportului dintre datorii si autofinantare a nevoilor pentru exploatare si investitii in stransa corelare cu formarea si folosirea fondurilor, resurselor intreprinderii.
Din aceste considerente, o importanta deosebita prezinta structura echilibrului, a raportului in care se afla si de aici o anumita calitate a echilibrului financiar al intreprinderii.
Ne referim la necesitati si resurse, la incasari si plati, la elementele componente ale nevoilor de resurse si ale celor ce privesc posibilitatile lor de formare, la ansamblul fondurilor cu structura lor si modul de utilizare (destinatia acestora).
Analiza structurii echilibrului financiar este necesara tocmai datorita puterii sale de a releva calitatea echilibrului financiar la un moment dat sau in evolutie. Trebuie facuta diferenta intre echilibrul static la un moment dat si echilibrul dinamic, caracteristic evolutiei, permanentelor schimbari din intreprindere.
In cadrul echilibrului de ansamblu, echilibrul financiar ocupa un rol important, echilibrul financiar reprezentand starea ce se caracterizeaza printr-un flux permanent de fonduri banesti de natura financiara prin sistem, dar cu pastrarea integritatii sistemului.
Echilibrul nu consta intr-o simpla egalitate. El incorporeaza anumite particularitati si corelatii intre elementele sale structurale.Teoria echilibrului este o conceptie potrivit careia in mecanismul procesului dezvoltarii este esentiala starea de echilibru intre obiectul in dezvoltare si mediul ambiant.Aceasta stare de echilibru este caracteristica in relatia intreprindere - mediu ambiant dar si in cea echilibru economic general - echilibru financiar.
Echilibrul economic general apare de fiecare data ca raport intre potentialul economic pe de o parte si cerintele de consum productiv, social si individual pe de alta parte.Echilibrul financiar este o parte componenta si forma de manifestare a echilibrului economic general care exprima egalitatea permanenta si corelatia dintre resursele financiare necesare realizarii obiectivelor propuse si posibilitatile de constituire a acestor resurse. 
Tratarea echilibrului financiar al intreprinderii poate fi facuta atat in cadrul sistemului de ansamblu al intreprinderii cat si in cadrul mecanismului sau subsistemului financiar al intreprinderii.
Dupa cum am mai precizat trebuie facuta o demarcatie intre echilibrul static si cel dinamic.Echilibrul static reda tabloul corelatiilor si pozitiilor la un moment dat fara a exprima evolutia sau fluxurile in decursul perioadei. El se poate exprima printr-un sir de ecuatii privind nevoile si particularitatile, resursele si destinatiile, resursele necesare si posibilitatile de constituire a acestor resurse. Aceste ecuatii care dezvaluie aspectul cantitativ al echilibrului permit insa si o interpretare calitativa evidentiind participarea finantarii, autofinantarii si creditarii in sistemul echilibrului financiar.
Echilibrul financiar dinamic priveste evolutia fluxurilor de echilibrare, reprezentand de fapt comportamentul sistemului la actiunea factorilor de dezechilibru, respectiv capacitatea de echilibrare in timp a sistemului. 
Analiza echilibrului financiar, fie static, fie dinamic trebuie sa aiba in vedere ipostazele resurselor si anume: alocate, ocupate, consumate. O asemenea analiza permite relevarea aspectelor calitative ale echilibrului. La o interpretare calitativa contribuie si analiza provenientei resurselor financiare si anume: finantare, autofinantare, creditare, a marimii participarii fiecaruia la constituirea unui fond sau a ansamblului de fonduri a intreprinderii.
1.BILANTUL PRINCIPALUL ELEMENT DE REFLECTARE A ECHILIBRULUI FINANCIAR
Patrimoniul unei entitati organizationale ce desfasoara o anumita activitate economico-sociala denumita generic entitate patrimoniala constituie ,,materia" de reflectare in contabilitatea financiara. Literatura de specialitate a dat notiunii de patrimoniu mai multe acceptiuni dintre care cea mai des utilizata este cea economico-juridica dupa care patrimoniul este format din ansamblul bunurilor si drepturilor si obligatiilor ce caracterizeaza situatia unei unitati patrimoniale la un moment dat.
Putem defini bilantul contabil ca fiind documentul de sinteza cel mai important, care asigura centralizarea si generalizarea datelor agentilor economici intr-o forma sistematica si unitara care prezinta o prezentare de ansamblu si un control al activitatii derulate si a rezultatelor obtinute la sfarsitul perioadei de gestiune.
Bilantul contabil prin structura sa si implicit prin datele pe care le contine reflecta dupa normele metodologice generale si in comparatie cu exercitiul precedent sintetizat si sistematizat, toate elementele de activ si de pasiv ale unitatii patrimoniale la sfarsitul exercitiului, precum si in alte situatii cum sunt: fuziune, incetarea activitatii, etc.
Punctul de plecare in analiza financiara este studiul structurii financiare a bilantului, ceea ce inseamna studiul relatiilor care exista intre diferite posturi de activ si de pasiv, care sa defineasca conditiile de echilibru financiar al intreprinderii, altfel spus, capacitatea de a asigura solvabilitatea sa pentru a preintampina riscul de faliment.
Studiul financiar al bilantului constituie aspectul esential al analizei financiare statice. Ea se sprijina pe examinarea unei situatii contabile (bilantul) stabilita in principal pe baza unei reglementari. Aceasta reglementare care este de origine nationala sau internationala implica constrangeri formale care afecteaza uneori semnificatia economica si financiara a bilantului. 
Prezinta in schimb avantajul ca furnizeaza un material informativ relativ uniform, astfel ca analistii financiari pot sa foloseasca principiile generale de analiza si pot sa faca unele comparatii.


Fisiere in arhiva (2):

  • Analiza echilibrului.DOC
  • Prima.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!