Analiza instrumentelor de politică monetară ale Băncii Angliei

Cuprins proiect Cum descarc?

Politica monetara face parte din sfera politicilor economice, alaturi de politica fiscal-bugetara si asa-numitele politici mixte, din care fac parte: manevrarea cursului de schimb


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
In cadrul acestei lucrari, am cuprins informatiile de baza ale instrumentelor de politica utilizate de catre Banca Angliei, structurate pe trei capitole, impartite mai apoi in subcapitole.
In primul capitol, am cuprins informatii generale despre politica monetara, obiectivele acesteia, respectiv instrumentele de politica monetara: manevrarea ratei scontului, operatiunile pe piata libera, restrictiile de credit si rezervele minime obligatorii. 
In al doilea capitol, am centrat cateva detalii importante despre Banca Angliei. Aceasta a fost fondata pe data de 27 iulie 1694, iar in prezent se afla sub conducerea Guvernatorului Andrew Bailey. Cele mai importante decizii sunt luate de catre cele trei Comitete ale Bancii: Comitetul pentru Politica Monetara, Comitetul pentru Politica Financiara si Comitetul pentru Reglementare Financiara. Cel dintai, decide ce decizii vor fi luate pentru a se ajunge la tinta ratei inflatiei, de 2%. Dupa criza financiara din 2007-2008, obiectivele Bancii Angliei au devenit: stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.
In ultimul capitol, am prezentat instrumentele de politica monetara utilizate de catre Banca Angliei. In contextul pandemiei de COVID-19, utilizeaza rata bancara (bank rate) si relaxarea cantitativa (QE). In momentul de fata, rata bancara are o valoare de 0,1%, stabilita de catre Comitetul pentru Politica Monetara, iar BoE a acumulat o valoare a achizitiilor guvernamentale de stat de 745 milioane GBP. In ceea ce priveste rata inflatiei, aceasta are o valoare de 0,5%, cu 1,5 puncte procentuale sub tinta, din cauza pandemiei. 
De asemenea, Banca Angliei utilieaza si alte instrumente de politica monetara, operatiunile pe piata libera, interprinse la initiativa Bancii, si facilitatile permanente, utilizate la initiativa bancilor comerciale. Facilitatile permanente sunt facilitatile de credit si cele de depozit.
Cap.1: Politica monetara
1.1. Generalitati ale politicii monetare
Politica monetara face parte din sfera politicilor economice, alaturi de politica fiscal-bugetara si asa-numitele politici mixte, din care fac parte: manevrarea cursului de schimb, influentarea preturilor, controlul miscarilor de capital, etc .
Figura 1: Sfera politicii economice
Sursa: prelucrare proprie
Politica monetara reprezinta un ansamblu de actiuni prin care autoritatile monetare (Banca Centrala) influenteaza cantitatea de moneda in circulatie, nivelul ratei dobanzii, cursul de schimb valutar si alti indicatori economico-monetari. Cea mai importanta decizie a Bancii Centrale in acest sens, este in mod normal legata de rata dobanzii cheie . 
In acceptiunea lui Costin C. Kiritescu (1908-2002), politica monetara semnifica ,,un ansamblu al masurilor monetare luate de stat si de Banca centrala pentru realizarea echilibrului dintre masa banilor in circulatie si nevoile de bani ale economiei, sau pentru influentarea intr-un anumit sens a conjuncturii economice" .
Politica monetara se realizeaza printr-o serie de instrumente de politica monetara, ce duc la realizarea obiectivelor monetare, asa cum sunt prezentate in urmatorul tabel:


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza instrumentelor de politica monetara ale Bancii Angliei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Braileanu, T., Politici economice, Ed. Institutul European, Iasi, 2014.
Daianu, D., Bancile centrale, criza si postcriza. Romania si Uniunea Europeana incotro?, Ed.Polirom, Iasi, 2018.
Kirtescu, C. C., Moneda -  mica enciclopedie, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1982.
Roman, A., Politici Monetare, Ed. Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2020.
Webografie
www.bankofengland.co.uk
www.financialmarket.ro
www.global-rates.com
www.ons.gov.uk


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!