Analiza Pietei Conturilor de Economii si Depozite in Marea Britanie

Cuprins proiect Cum descarc?

Particularitati ale sistemului bancar englez 3
Evolutia conturilor de economii si evolutia depozitelor pe piata de retail banking in Marea Britanie 7
Gradul de concentrare pe piata conturilor de economii si piata depozitelor in Marea Britanie 14
Gradul de concentrare a bancilor pe piata de retail - abordare comparativa 16
Regular Savings Accounts - abordare comparativa intre HSBC si Barclays 18
Concluzii 21
Bibliografie 22


Extras din proiect Cum descarc?

Particularitati ale sistemului bancar englez
In 1750, in afara Londrei existau cateva banci, poate o duzina. Dupa aceasta data numarul lor a crescut exponential. Este dificil de estimat pentru date separate numarul bancilor existente iar acestea nu pot fi comparate intre ele. Se apreciaza ca cele 12 banci din 1750 s-au dublat pana in 1772 iar numarul lor a crescut pana la 400 in 1800, in ciuda faptului ca 100 de banci au disparut in anii 1790. O estimare mai sistematica merge din 1784 pana in 1793, cand numarul bancilor a crescut de la 119 la 280. Pana in 1809 un raport oficial arata existenta a 775 de country banks, numar ce a scazut la 521 in 1821, a crescut la 547 in 1824 si apoi au inregistrat un lung declin pana in 1842 cand numarul lor se apreciaza la 311. Trei tipuri de activitati sunt specifice: industriasii care aveau nevoie sa faca plati locale, notarii si expeditorii de fonduri dintre provincie si Londra - in special cei care faceau comert si cei care colectau veniturile Guvernului.
Londra a fost un centru international de schimburi pentru cliring, devenind, astfel, un centru de cliring pentru platile nationale. Bancile londoneze au emis cateva bancnote proprii si au stabilit un echilibru intre ele, intre conturile lor si pentru conturile corespondente, in bancnotele bancii Angliei.
Dezvoltarea activitatii bancare pe fundalul comertului, a intalnit frecvent un stadiu intermediar prelungit cunoscut in Anglia sub denumirea de ,,merchant banking" - activitate bancara de afaceri.
Piata Londrei, alaturi de rolul si importanta lirei sterline, a facut ca sistemul bancar britanic sa se impuna si sa domine sistemul mondial bancar din prima jumatate a secolului al XIX-lea. In acea perioada, Marea Britanie se remarca in cadrul diviziunii mondiale a muncii, devenind o principala putere europeana.
In contrast cu alte tari europene mari, Marea Britanie are un numar relativ mic de banci. Numarul total al institutiilor bancare autorizate a scazut de la aproape 600 in 1985 la 346 la sfarsitul lui februarie 2005. Scaderea numarului total al bancilor este atribuita bancilor straine care desfasurau deja operatiuni in Marea Britanie, achizitionand banci de investitii relativ mici din aceasta tara, concomitent cu consolidarea pozitiilor lor pe piata de retail-banking.
In cea de-a doua decada a anilor '90 scaderea numarului bancilor straine a fost mai mare decat cea a bancilor corporatiste , desi fuziunile si achizitiile intre bancile de acest tip au generat o scadere a numarului lor de la 202 in 1999 la 171 in martie 2005. In a doua jumatate a anilor 90 reducerea numarului de banci non-europene, in special a celor japoneze a fost contracarata de prezenta din ce in ce mai accentuata a institutiilor europene al caror numar s-a majorat de la 79 la 109 intre anii 1993 si 1999; numarul bancilor europene s-a redus ulterior la 87 in 2005.
In afara de succesul pe care l-au inregistrat, bancile britanice se caracterizeaza printr-un grad inalt de specializare, segmentandu-se, pe de o parte, in banci de afaceri (merchant banks, acepting houses sau discount houses), iar pe de alta parte, in banci comerciale (commercial sau clearing banks).
Pe langa bancile de afaceri, sistemul bancar englez cuprinde si bancile din categoria celor comerciale, care au ca principala activitate atragerea depunerilor, plasamentul depozitelor bancare si gestionarea mijloacelor de plata. Desi sistemul britanic este strict compartimentat, intre bancile comerciale si bancile de afaceri s-au stabilit anumite relatii de dependenta. Principalele banci comerciale cauta sa controleze o banca de afaceri sau sa-si creeze o asemenea banca. De exemplu, Midland Bank controleaza banca Samuel Montagu; Barclays Bank a creat o filiala specializata (Barclays Merhant Bank); National Westminster Bank controleaza County Bank etc.
In timp ce rolul bancilor de investitii din Marea Britanie poate fi nefamiliar pentru multi studenti rolul bancilor High Street in activitatea de retail este mult mai familiar. Filialele principalelor banci de retail, de altfel cunoscute si sub denumirea de Major British Banking Groups (MBBG) domina activitatea bancara de calitate in Marea Britanie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietei Conturilor de Economii si Depozite in Marea Britanie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!