Analiza Riscului de Creditare

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I. Aspecte generale privind riscul de creditare
,,Banca Nationala a Romaniei defineste riscul de credit ca fiind riscul inregistrarii de pierderi sau cel de nerealizare a profiturilor dorite, in urma neindeplinirii de catre contrapartida a obligatiilor contractuale . Acesta mai poate fi definit, in conformitate cu Acordului Basel II ca pierderea potentiala pe care o banca o poate inregistra daca un client debitor, numit si contrapartida, nu isi va indeplini obligatiile cu privire la plata dobanzilor si la rambursarea principalului, dupa conditiile semnate in contractul de creditare.
In literatura economica acesta este considerat si risc de baza sau risc al calitatii activelor unei banci, fiind principalul risc al activitatii bancare si principala cauza a falimentelor bancare. Acesta apare datorita posibilitatii ca sumele de bani acordate de banca ca si credit sa nu fie rambursate integral sau partial. Efectul riscului poate fi masurat prin costul de inlocuire determinat de fluxurile financiare daca contrapartida si-ar fi indeplinit obligatiile prevazute in contract.
Prin realizarea activitatii de creditare toate bancile accepta, intr-o masura mai mica sau mai mare, riscuri si, in mod sigur, toate bancile inregistreaza in mod permanent pierderi la nivelul unui portofoliu de credite atunci cand o parte dintre debitori nu isi vor onora obligatiile. Indiferent de nivelul riscurilor pe care o banca si le-a asumat, pierderile din cadrul portofoliul de credite pot fi aduse la un nivel minimal, daca operatiunile activitatii de creditare sunt desfasurate si manageriate cu profesionalitate.
Bancile isi controleaza expunerea fata de grupuri de clienti, cat si fata de contrapartidele individuale, prin stabilirea unor limite de creditare atunci cand se realizeaza analiza. Valoarea acestei limite este stabilita in functie de anumiti factori, cantitativi cum sunt pozitia si performanta financiara a clientului, situatia industriei dar si de cei calitativi reprezentati de calitatea managementului, structura actionariatului, precum si de soliditatea garantiilor prezentate de client. 
Garantiile pe care persoanele fizice trebuie sa le prezinte la contractarea unui credit sunt preponderent imobilele si autovehiculele sau garantiile personale, care sunt in cele mai multe cazuri oferite de rudele de gradul I. Garantiile pe care persoanele juridice trebuie sa le prezinte, sunt garantiile reprezentate de echipamente sau stocuri, spatii industriale sau alte imobile detinute, in timp ce garantiile personale sunt aduse la contractul de creditare de catre societatea mama, alte companii din cadrul grupului financiar sau de alte banci. Expunerile in raport cu limitele autorizate sunt monitorizate in mod continuu.
Factorii care ar putea duce la aparitia acestui tip de risc sunt :
o conditii de creditare generoase si lipsa unor norme clare de creditare;
o nerespectarea normelor interne de creditare de catre angajatii bancii;
o erorile in formularea normelor de creditare;
o creditarea preferentiala sub cea a conditiilor de piata;
o cresterea exagerata a valorii unui portofoliu de credite, peste valoarea maxima a bancii de a manageria si compensa riscurile;
o concentrarea peste un anumit nivel al creditelor acordate pe anumite sectoare de activitate, ceea ce duce la riscuri mai mari in cazul in care acele sectoare sunt afectate negativ;
o procese sau sisteme necorespunzatoare de identificare a creditelor neperformante.
In vederea eliminarii sau diminuarii pierderilor de la nivelul portofoliului de credite acordate, cauzate de acesti factori, bancile trebuie sa aplice politici de creditare cat mai performante care sa fie urmate de catre angajatii acesteia, pentru ca astfel de probleme sa fie identificate si remediate din timp. Pentru ca o politica bancara de creditare sa se dovedeasca a fi folositoare, aceasta trebuie sa urmeze anumite conditii de formulare si continut. 
O politica de creditare poate fi vazuta ca fiind cea corecta daca in formularea ei s-a acordat intaietate indeplinirii urmatoarelor obiective: alegerea unor credite considerate sigure si cu o probabilitate foarte mare de rambursare; asigurarea unor plasamente rentabile pentru fondurile de care banca dispune; incurajarea cresterii creditelor care corespund la nevoile actuale ale pietei pe care este prezenta banca. Politicile de creditare variaza in timp si in functie de ciclul economic si etapele acestuia de boom economic sau de recesiune. Ele trebuie sa fie actualizate si sa poata deveni adaptabile la transformarile aparute in mediul concurential cat si in cel economic. 
Riscul de credit este acceptat de catre toate bancile si poate produce probleme grave atat bancii respective, cat si sistemului bancar a unei tari, daca expunerea la risc este destul de considerabila. Din acest motiv, strategia oricarei banci trebuie sa cuprinda programe, precum si reguli de manageriere a riscurilor aparute intr-o banca, in general, si a celor de creditare, in special. Minimizarea expunerii la un anumit risc, totodata si maximizarea rentabilitatii, respectarea reglementarilor bancare impuse, constituie obiective principale ale managementului bancar. 
Decizia de creditare se bazeaza pe elemente de anticipare din activitatea debitorului (realizarea cash-flow-ului previzionat si a unor indicatori financiari), ceea ce implica evaluarea riscului si acceptarea unui nivel al acestuia, diferit in functie de banca. Astfel, riscul in activitatea de creditare poate fi prevenit si eventual diminuat, dar nu poate fi evitat. Pe langa normele de prudentialitate si de limitare a riscului de credit, emise de Banca Nationala a Romaniei, fiecare societate bancara reglementeaza si gestioneaza acest risc conform normelor si procedurilor proprii de management al riscurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Riscului de Creditare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!