Banca Centrala

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere pag. 3
I. Banca Centrala ca autoritate monetara pag. 3
II. Instrumentele politicii monetare pag. 5
1. Principalele caracteristici ale sistemului de rezerve obligatorii pag. 5
2. Mecanismul de refinantare pag. 7
3. Operatiuni de open-market pag. 8
III. Functiile bancii centrale pag. 9
1. Functia de emisiune monetara pag. 10
2. Functia de centru de politica monetara pag. 11
3. Functia de creditare economica pag. 12
4. Functia de centru valutar pag. 12
5. Functia de banca a bancilor pag. 13
6. Functia de banca a statului pag. 14
7. Functia disciplinara si prudentiala pag. 15
IV. Banca Nationala a Romaniei pag. 15
1. Istoricul BNR pag. 15
2. Obiectivul si rolul BNR pag. 17
3. Conducerea BNR pag. 20
Concluzii pag. 22
Bibliografie pag. 22


Extras din proiect Cum descarc?

Aparitia banilor in economie a impus crearea unei institutii care sa asigure emisiunea, dar si supravegherea circulatiei in bune conditii a acestora. Pe de alta parte, functionarea institutiilor statului, a condus la nevoia acoperirii cheltuielilor suplimentare prin emisiunea monetara. Ca urmare, crearea autoritatii monetare a avut la baza monopolul emisiunii detinut de stat la momentul respectiv. Existenta bancii centrale, ca institutie ierarhica superioara celorlalte institutii bancare, s-a impus tocmai ca urmare a nevoii coordonarii activitatii bancare in economie, dar si ca urmare a intensificarii presiunilor inflationiste la nivel international.
Ceea ce este specific bancii centrale este faptul ca aceasta emite moneda legala sau, altfel spus, moneda centrala care are putere liberatorie nelimitata pe teritoriul national. Celelalte forme de moneda reprezinta asa-numita moneda privata care nu dispune de capacitatea liberatorie decat ca urmare a clauzelor de rascumparare atasate acestui tip, clauze care implica posibilitatea transformarii monedei private in moneda centrala.
In conditiile economiei actuale, s-a ajuns ca banca centrala sa joace un rol cheie - de manager economic, in ultima perioada aceasta acumuland din ce in ce mai multe responsabilitati legate de stabilizarea propriei economii, in conditiile practicarii de cursuri valutare flexibile. Banca centrala are, astfel, drept obiectiv definirea si aplicarea masurilor de politica monetara a statului, pastrarea rezervelor valutare ale tarii, ralizand, in acelasi timp, supravegherea bancilor din sistem, refinantarea acesora si, nu in ultimul rand, administrarea conturilor statului.
I. Banca centrala ca autoritate monetara
Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda din economie. Importanta politicii monetare rezulta din obiectivul fundamental al acesteia, respectiv stabilitatea preturilor, la care se adauga limitarea inflatiei si mentinerea valorii interne si externe a monedei. Responsabilitatea indeplinirii acestor obiective revine bancii centrale, care detine monopolul in formularea si transpunerea in practica a obiectivelor politicii monetare.
Stabilitatea preturilor constituie obiectivul fundamental al politicii monetare dar, in acelasi timp, reprezinta un obiectiv central al politicii economice, alaturi de: cresterea economica durabila, ocuparea deplina a fortei de munca, sustenabilitatea balantei de plati. Pentru atingerea acestor obiective, la nivelul fiecarei tari, sunt identificate instrumentele care sa conduca la cele mai bune rezultate, dintre care cele mai insemnate sunt: politica fiscala, politica veniturilor, politica monetara, politica valutara si politica comerciala.
Politica monetara contribuie la realizarea politicii economice si prin obiectivele specifice care constau in urmatoarele:
a) cresterea masei monetare pana la un nivel optim
Acest obiectiv cantitativ se concretizeaza in determinarea de catre autoritatea monetara a unui nivel de crestere a masei monetare, cat mai apropiat de rata de crestere reala a economiei. Astfel, in anii '70, in tarile dezvoltate, obiectivele formulate au vizat dinamica agregatelor monetare, insa regulile au demonstrat ca este dificil si limitat un control al masei monetare, atunci cand economiile tarilor respective participa puternic la relatiile comerciale si financiare internationale.
b) mentinerea ratei dobanzii la un nivel corespunzator
Rata dobanzii si nivelul optim al acesteia a fost considerata ca obiectiv fundamental al politicii monetare pana in anii '70 care evidentiaza ca banca centrala poate echilibra piata monetara prin utilizarea unui nivel de echilibru al ratei de dobanda. In prezent, rata de dobanda prezinta un rol important in cadrul politicii monetare, prin aceea ca permite mentinerea unui anumit nivel al cursului de schimb si influenteaza investitiile agentilor economici.
c) practicarea unui nivel optim al ratei de schimb
Mentinerea unui anumit nivel al cursului de schimb constituie un obiectiv al politicii monetare, prin aceea ca antreneaza echilibre sau dezechilibre ale balantei de plati in functie de aprecierea sau deprecierea monedei nationale. Daca nivelul cursului este supraevaluat pentru moneda nationala, rezulta un consum de rezerve valutare, in timp ce un curs depreciat ar putea antrena cresterea exporturilor si majorarea disponibilitatilor in valuta.
d) alocarea optima a resurselor financiare (fonduri pentru creditare) in cadrul economiei
Alocarea optima a resurselor financiare, la nivelul unei tari, consta in selectarea creditelor in functie de nivelul rentabilitatilor posibile de obtinut. Un asemenea obiectiv antreneaza efecte negative, precum si diminuarea concurentei intre agentii economici si diminuarea reactiei acestora la evolutia ratei de dobanda. Din acest motiv se remarca, in prezent, o limitare a utilizarii acestui obiectiv al politicii monetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!