Banca Centrala si Functia sa de Banca a Bancilor

Cuprins proiect Cum descarc?

1.CONSTITUIREA TREPTATA A BANCII CENTRALE 3
2. BANCA CENTRALA-SCURTA DESCRIERE 5
3.FUNCTIA BANCII CENTRALE DE "BANCA A BANCILOR" 7
3.1.ABORDARI PRIVIND FUNCTIILE SPECIFICE BANCII CENTRALE 7
3.2. BANCA CENTRALA-"BANCA A BANCILOR" 9
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din proiect Cum descarc?

1.CONSTITUIREA TREPTATA A BANCII CENTRALE
Desi conceptul de banca centrala este relativ nou, primele semne de activitate specifica activitatii de banca centrala sunt intalnite din cele mai vechi timpuri.Primele institutii ce au indeplinit rolul de banca centrala in sensul modern al termenului, au aparut,insa, in perioada Evului Mediu si a Renasterii, o data cu amplificarea activitatilor bancilor comerciale.
La sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, bancile, asa-zise de emisiune, se inmultesc in toate tarile, deoarece biletele reprezinta dublul avantaj de a fi putin costisitoare (reduc inscrierile in cont) si de a procura resurse stabile.Doua fenomene vor favoriza concentrarea bancilor de emisiune pana cand va ramane doar una singura,care se va numi Banca Centrala. 
In primul rand,dezvoltarea circulatiei persoanelor in interiorul tarii:atata timp cat deplasarile se mentin la nivel local,biletele emise de o banca de emisiune locala sunt cunoscute si acceptate de toti.Dezvoltarea cailor ferate,facilitand deplasarile, creeaza nevoia unor bilete recunoscute pe plan national.Acest fapt este evidentiat in Regatul Unit, unde Banca Angliei, fondata in 1694, dobandeste o pozitie dominanta in domeniul amisiunii, confirmata prin Banking Act sau simplu Act(Legea bancara) a lui Sir Robert Peel, in 1844, care ii acorda privilegiul sau monopolul emisiunii pentru Anglia.Acesta lege reglementeaza conflictul intre sustinatorii principiului bancar , conform caruia moneda este garantata de circulatia marfurilor-treate, bilete-si adeptii principiului monetar, conform caruia moneda reprezinta valori-metale pretioase-detinute de banca;;cei din urma considera ca acest document le consacra victoria.
Al doilea fenomen care favorizeaza concentrarea bancilor de emisiune este legat de interventia statului ,care considera biletele ca un inlocuitor al monedelor pe care le bate si care isi va comercializa dreptul de a conferi monopolul emisiunilor.Astfel,legea lui Sir Robert Peel transforma Banca Angliei in banca statului:are c atributii asigurarea serviciului datoriei nationale, emiterea biletelor garantate, nu prin valori metalice , ci prin bonuri de tezaur(titluri de imprumut ale statului);in schimbul acestor privilegiu de emisiune,banca trebuie sa verse o redeventa statului.Redeventa cuprinde o parte fixa si o parte variabila indexaa in functie de beneficiile si volulmul biletelor emise.
Banca Angliei va servi de model celorlalte tari, si , mai ales, Frantei, care , cu ocazia promulgarii fiecarei legi de suspendare a privilegiului (1857,1897,1918), isi va renegocia redeventa.
Aceeasi evolutie s-a produs in toate tarile occidentale si abia dupa Al Doilea Razboi Mondial s-au nationalizat bancile centrale .Aparitia unor banci centrale s-a bazat pe bancile comerciale existente si carora li s-a incredintat , de catre guvernele tarilor respective, rolul de bancher al statului,cum fost in cazul Olandei si tarilor scandinave.
In alte tari, bancile centrale s-au infiintat pentru a emite moneda necesara razboaielor(Banca Frantei, 1800)sau pentru a spori stabilitatea monetara dupa cheltuielile generate de razboaie, prin emisune de titluri guvernamentale(Banca Norvegiei,1816; Reichsbank,1876 ;Banca Danemarcei,1818), fiind banci subordonate statului,indiferent de forma de proprietate.
Alte banci centrale au fost infiintate ca urmare a unor crize financiare si a nevoii de a asigura stabilitatea sistemului financiar(Fed.,1913 dupa panica bancara din 1907;Banca Canadei 1934, dupa criza mondiala din 1929-1933).
In decursul secolului XX, o data cu declararea independentei unui numar sporit de tari, a crescut considerabil si numarul bancilor centrale .In tabelui nr.1 este redata evolutia numarului de banci centrale, din anul 1870, pana in anul 2000.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala si Functia sa de Banca a Bancilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!