Banca Chinei

Cuprins proiect

1. Banca Chinei – scurt istoric 2
2. Acţionariat 3
3. Structura bancii 6
4. Noutati privind activitatea Bancii Chinei 8
Bibliografie 9


Extras din proiect

1.Banca Chinei – scurt istoric
Banca Chinei a fost infiintata la data de 5 februarie 1912 de catre dr. Sun Yat-sen in Shanghai. De la infiintarea sa si pana in anul 1949 banca a servit ca si banca centrala a tari indeplinindu-si functiile de baza.
In anul 1929 a fost infiintata prima filiala a bancii in strainatate, aceasta avand sediul la Londra ajungand ca in doua decenii numarul fililelor sa ajunga la 34.
In anul 1949 Banca Chinei a devenit banca specializata de schimb valutar, sprijinind in acest mod comertul exterior si avand o contributie majora in dezvoltarea economiei nationale.
La data de 9 aprilie 1950 a avut loc prima reuniune de la Beijing a Camerei de Administratie a BOC de la infiintarea Noii Chine. 
La 6 noiembrie 1984, BOC a eliberat Japoniei obligatiunii in valoare de 20 de miliarde de yeni, aceasta fiind prima emisiunie de obligatiuni realiza de China moderna. Astfel pana la sfarsitul anului 2001 banca a emis obligatiuni de aproximativ 27 de ori, strangand fonduri de peste 5 miliarde de dolari.
In anul 1993, China a initiat un proces de reforma a sistemului de schimb, ceea ce a dus la o crestere a interesului lumii cu privire la bancile acesteia. BOC a jucat un rol esential in unificarea cursurilor de schimb precum si in achizitiile si vanzarile de valuta. In anul 1994 BOC a inceput demersurile de transformare din banca specializata in banca comerciala.
La data de 4 februarie 2002, a sarbatorit 90 de ani de la inaugurare.
In iulie 2002, actiunile BOC Hong Kong (Holdings) au fost listate cu succes la Bursa de Valori din Hong Kong. Tranzactia a fost un punct de reper in dezvoltarea BOC si un progres important in reforma sectorului bancar din China.
2. Acţionariat
Banca Chinei este al doilea creditor din China , pe primul loc fiind Banca Comercială şi Industrială a Chinei.
În anul 2002 a înregistrat un profit de 52,7 miliarde RMB, cunoscând o creştere cu peste 20% faţă de anul precedent.
Deşi împart acelaşi nume, sucursalele de peste hotare nu au nimic în comun cu cele din China. De exemplu, dacă depui bani la sucursalele din China, nu poţi avea acces la ei de la sucursalele din afara ţării.
La data de 7 iunie 2006, proprietarii Băncii Chinei erau:
- Central Safe Investments Limited 69,265%
- RBS China 8,467%
- AFH Pte. Limited 4,765 %
- National Council for Social Security Fund 4,576%
- UBS AG 1,366%
- ADB 0,205%


Fisiere în arhivă (1):

  • Banca Chinei.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!