Banca Nationala a Romaniei - Banca Centrala a Statului Roman

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
1.1. Aparitia Bancii Centrale
1.2. Independenta Bancii Centrale 
CAPITOLUL II
BANCA NATIONALA A ROMANIEI
2.1. Istoricul Bancii Nationale a Romaniei
2.2. Crearea si evolutia Bancii Nationale a Romaniei
2.3. Rolul si functiile Bancii Nationale a Romaniei


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
1.1. APARITIA BANCII CENTRALE
Bancile Centrale reprezinta institutii publice, care indeplinesc functii de autoritate monetra, referitoare la reglementarea, reglarea si supravegherea functionarii sistemului bancar, in scopul asigurarii ofertei de moneda conform nevoilor economiei.
Bancile Centrale au aparut pe doua cai :
- Pe cale evolutiva , in sensul ca intr-un proces lent o banca comerciala a capatat atribute, responsabilitati si autoritate specifice , transformandu-se in banca centrala , precum Banca Angliei , in acest caz fiind dificil de spus cand banca a incetat sa fie banca comerciala devenind Banca Centrala;
- Pe cale constitutiva ,fiind instituita de la inceput ca Banca Centrala , precum Banca Centrala a S.U.A. (Sistemul Federal de Rezerve).
Initial nu a existat o delimitare intre bancile comerciale si cele de emisiune. Aceleasi banci efectuau atat operatii de mobilizare a disponibilitatilor banesti si de acordare de credite, cat si operatii de emisiune a bancnotelor. Astfel emisiunea era realizata concomitent de un numar mare de banci si deoarece bancnotele erau convertibile activitatea de emisiune nu constituia un privilegiu.
Ulterior, in cadrul sistemelor bancare moderne, s-a produs separarea operatiunilor de emisiune, emisiunea bancnotelor fiind centrala la un numar tot mai redus de banci, devenind in final monopolul unei singure banci sau al catorva banci integrate intr-un sistem unitar, ca in cazul S.U.A., unde, din 1913, s-au instituit 12 banci federale de rezerve.
In decursul timpului, potrivit naturii proprietatii capitalului propriu, se disting mai multe categorii de banci de emisiune:
- Banci de emisiune private;
- Banci de emisiune ale statului;
- Banci de emisiune mixte.
Primele banci de emisiune au fost private astfel, Banca Angliei (1694) a aparut ca o societate pe actiuni privata, dar care acordand imprumuturi mari statului, a primit de la acesta privilegiul emisiunii bancnotelor. In alte tari, cum ar fi Rusia, Suedia, Finlanda, Australia, Bulgaria bancile de emisiune s-au constituit ca banci de stat. Bancile de emisiune cu capital propriu mixt aveau rolul de a mobiliza atat capitalul particular, cat si al statului, in acest sens exemplificative sunt bancile de emisiune din SUA, Belgia, Romania. Cu timpul bancile de emisiune cu capital integral de stat s-au generalizat.
Banca de emisiune, prin importanta activitatii sale privind determinarea starii monetare la nivel macroeconomic si microeconomic, prin influentele pe care le poate exercita asupra celorlalte institutii financiar-bancare si asupra economiei, detine o pozitie prioritara in cadrul oricarui sistem bancar. Prin functiile pe care le indeplineste, prin multiplele legaturi stabilite cu celelalte banci, si prin aceasta, cu intreaga lume, banca de emisiune reprezinta asa - zisa placa turnata a sistemului bancar. Pozitia care o detine si rolul sau major im cadrul sistemului bancar justifica pe deplin atribuirea denumirii de banca centrala sau banca a bancilor, fiind amplu implicata in emisiunea monetara, in procesul de creditare si de influentare a economiei prin moneda si credit, in operatiunile cu valute, in cele bursiere si in alte operatiuni importante din punct de vedere monetar si al creditului.
Obiectivele Bancii Centrale sunt:
- Controlul, reglarea de moneda si a ratelor dobanzii, care reprezinta obiectivul fundamental, scopul activitatii Bancii Centrale;
- Supravegherea sistemului bancar si prevenirea falimentelor bancare, care reprezinta obiectivul conditional al Bancii Centrale.
Aparitia banilor in economie a impus crearea unei institutii care sa asigure emisiunea, dar si supravegherea circulatiei in bune conditii a acestora. Pe de alta parte, functionarea institutiilor statului, a condus la nevoia acoperirii cheltuielilor suplimentare prin emisiune monetara. Ca urmare, crearea autoritatii monetare a avut la baza monopolul emisiunii detinut de stat la momentul respectiv.
Orice activitate bancara presupune crearea de moneda. Bancile, mai ales cele comerciale creeaza o cantitate mult mai mare de moneda decat banca de emisiune, deoarece chiar volumul monedei scripturale este mult mai mare decat moneda efectiva pusa in circulatie de aceasta din urma. Ceea ce este specific bancii centrale este faptul ca aceasta emite moneda legala sau, altfel spus, moneda centrala care are putere liberatorie nelimitata pe teritoriul national. Celelalte forme de moneda (moneda scripturala) reprezinta asa-numita moneda privata care nu dispune de capacitate liberatorie decat ca urmare a clauzelor de rascumparare atasate acestui tip, clauze care implica posibilitatea transformarii monedei private in moneda centrala.
In conditiile economiei actuale, s-a ajuns ca banca centrala sa joace un rol cheie - de manager economic, in ultima perioada aceasta acumuland din ce in ce mai multe responsabilitati legate de stabilizarea propriei economii, in conditiile practicarii de cursuri valutare flexibile. Banca centrala are, astfel, drept obiectiv definirea si aplicarea masurilor de politica monetara a statului, pastrarea rezervelor valutare ale tarii, realizand, in acelasi timp, supravegherea bancilor din sistem, refinantarea acestora si, nu in ultimul rand, administrarea conturilor statului.
Activitatile Bancii Centrale sunt coordonate de anumite organisme, care cuprind membrii alesi sau numiti pe criterii determinate in functie de alegerea acestor organisme pe criterii politice apreciindu-se gradul de independenta a Bancii Centrale.
Organizarea Bancii Centrale depinde in mare masura de conditiile si factorii politici si economici din fiecare tara, in tarile centralizate politic existand o singura Banca, care dispune de sucursale sau agentii in profilul organizarii administrative, pe cand in tarile federale organizarea federala se regaseste si la nivelul Bancii Centrale 
Analiza sistemelor bancare contemporane evidentiaza ca acestea sunt structurate pe doua nivele, respectiv Banca Centrala si bancile de rang secundar, denumite si banci de sistem. Rolul Bancii Centrale rezulta din monopolul asupra emisiunii monetare si din functia de autoritate monetara pe care a preluat-o treptat si pe masura ce s-a implicat in afacerile statului si, in mod special, in politica economica. In acest context, este necesara precizarea faptului ca in momentul initial al formarii sistemelor bancare, nu exista o delimitare intre operatiunile realizate de bancile comerciale si cele centrale (sau de emisiune). In perioada convertibilitatii monetare, activitatea de emisiune nu constituia un privilegiu al bancilor centrale. Identificarea celor doua tipuri de banci s-a infaptuit, in timp, prin concentrarea emisiunii de moneda la nivelul unei singure banci, Banca Centrala, care incepe, astfel, sa obtina monopolul asupra operatiunii de emisiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Nationala a Romaniei - Banca Centrala a Statului Roman.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!