Cardul - Instrument Modern de Plata

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap 1. Istoricul aparitiei si dezvoltarii cardului.2
Cap.2 Cardul - definire, tipologie si functii .5
2.1. Conceptul general al cardului.5
2.2. Tipuri de carduri si clasificarea lor.7
2.2.1 Clasificarea cardurilor.7
2.2.2 Sistemele de carduri utilizate in Romania.11
2.3 Functiile cardurilor.13
Cap. 3 Operatiuni cu carduri.15
3.1 Emiterea cardurilor bancare.15
3.2 Dobanzi, taxe, si comisioane percepute de bacile comerciale cu privire la carduri.17
3.3.Acceptarea cardurilor bancare.17
3.4 Utilizarea cardurilor.20
3.4.1 Situatii limita in utilizarea cardurilor.22
3.4.2 Utilizarea frauduloasa a cardurilor.23
3.5 Avantajele utilizarii cardului.24
Cap. 4 Cardurile in Romania: evolutie si perspective.25
Concluzii.27
Bibliografie.29
Anexa


Extras din proiect Cum descarc?

Cap 1. Istoricul aparitiei si dezvoltarii cardului
Realizarile stiintifice din domeniul tehnologiei informationale si telecomunicatiei digitale de date (IT&C), comunicatiilor prin circuite telefonice, cablu TV, fibra optica, satelit, telefonie mobila, impreuna cu succesele miniaturizarii componentelor in constructia calculatoarelor (realizarea microprocesoarelor cu suprafete reduse la cativa mm patrati) au condus la perfectionarea instrumentelor si modalitatilor de plata.
Anul aparitiei cardului este un subiect controversat, insa locul de origine este stiut cu certitudine: Statele Unite ale Americii. Astfel, pe plan international s-au impus termenii din limba engleza: card sau plastic card (datorita materialului din care a fost confectionat). In limba romana ultimul termen este foarte rar utilizat, predominand denumirile de card (termen reglementat de Banca Nationala a Romaniei), cartela de plata sau carte de plata . 
Unii autori considera ca in anul 1951 Franklin National Bank - New York a emis practic primele carduri din lume. Aceasta banca specializata in creditul de consum a lansat pe piata produsul ,,Charge It" constand in emiterea unui bon valoric (,,scrip"). In schimbul acestuia detinatorii puteau realiza achizitii de la comerciantii care acceptau sa participe la aceasta modalitate de creditare si care vindeau de regula marfuri de valori mici. Vanzatorii depuneau periodic la banca emitenta bonurile valorice si incasau contravaloarea marfurilor vandute, iar banca transfera sumele de bani din conturile clientilor in conturile comerciantilor.
Alti autori afirma ca primul card de credit a fost emis in anul 1914, acesta atestand existenta unor relatii speciale intre compania ,,General Petroleum Corporation of California", salariatilor ei si cativa clienti selectionati. Ulterior, s-au constituit societati financiare specializate care permiteau detinatorilor sa-si procure anumite bunuri si servicii in domeniul turistic, transporturilor si cel hotelier. Astfel de societati financiare sunt Diner's Club - 1949 si American Express - 1958 care au lansat carti ,,multiservice" care imputerniceau un client sa aiba acces la numerosi comercianti. 
Cartile ,,multiservice" s-au dezvoltat foarte mult in cursul anilor 1970, cand au avut acces la automatele bancare: distribuitoare automate de bancnote (bancomate) si ghisee automate (acestea permit retragerea de bancnote, cunoasterea situatiei contului titularului de card, unele permitand depuneri de numerar, efectuarea de viramente, comandarea unui carnet de cecuri, introducerea de ordine la bursa etc.)
Primele carduri bancare au aparut tot in S.U.A. in anii 1958-1959, astfel incat marile retele de carduri isi au originea americana( De exemplu, VISA International, Diners Club, American Express).
In anul 1958 s-au dezvoltat cardurile universale. Tot in acest an a fost creata ,,Carte Blanshe", care initial a fost un card particular al corporatiei hoteliere ,,Hilton". In 1964 First National City Bank (actualmente Citibank) a achizitionat ,,Carte Blanche".
Pe 1 octombrie 1958 a fost emis primul card American Express, iar in 1959 aceasta companie detinea 32 mii de intreprinderi si peste 475 de detinatori de carduri. Succesul acestui card se explica prin achizitia realizata de aceasta companie(Universal Travel Card emisa de Asociatia hotelurilor americane), dar mai ales prin reteaua internationala ramificata ce deservea cecurile ,,American Express" si mijloacele financiare imense care permiteau creditarea clientilor. 
In anii 1950 peste 100 de banci americane au demarat propriile programe privind cardurile de credit. Cu toate acestea, extinderea cardului de plastic are loc in 1960 prin Bank of America care lanseaza produsul BANK AMERICARD (ulterior VISA International), care in 10 ani a ajuns la peste 20 milioane de utilizatori. 
Pe masura cresterii programelor de card majoritatea bancilor s-au confruntat cu un prim obstacol: caracterul local al deservirii cardurilor sale. Acest lucru a determinat cateva banci concurente ai Bank of America sa isi creeze propria Asociatie interbancara de carduri - Interbank Card Association (ICA). In anul 1969 ICA a procurat drepturile asupra cardului ,,Master Charge".
Bancile care incepusera emiterea cardurilor s-au alaturat celor doi concurenti de baza aparuti la inceputul anilor '50 pe piata cardurilor bancare universale: NBI si ICA.
In octombrie 1976 Bank of America si Chase Manhattan au depus cerere pentru a deveni membri ai Asociatiei intrebancare de carduri pentru emiterea ,,Master Charge"-urilor.
Paralel cu dezvoltarea pietei americane a avut loc internationalizarea operatiilor cu cardurile, care a inceput inca din anul 1951, odata cu eliberarea de catre Diner's Club a primei licente pentru utilizarea numelui si sistemului sau in Marea Britanie.
In aproximativ aceeasi perioada, Asociatia britanica de hoteluri si restaurante a inceput emiterea cardurilor de credit universale BHR. In 1965 acest sistem s-a unit cu Rikskort, concurentul sau suedez care apartinea familiei Wallenberg, si au infiintat compania Eurocard International cu sediul in Suedia.
In Europa , prima lansare a unui card european a avut loc dupa 1967, in Franta, prin "Carte Bleu" . Acest card necesita semnatura clientului pe factura, dupa care facturile se remiteau la banca pentru incasare. Cele mai solicitate carduri pe plan mondial au fost VISA, MASTERCARD si EUROPAY.
In 1974 Interbank Card Association a ajuns la o intelegere cu sistemul britanic Access Card care a condus la intrarea in Asociatia Eurocard si la colaborarea dintre Eurocard si Asociatia interbancara de carduri americane ce emitea ,,Master Charge".
Acest lucru a fost unul din factorii care au condus la schimbarea denumirii de catre NBI, in 1976, din ,,Bank Americard" in ,,VISA". Analog, in 1980, ICA si-a redenumit cardul ,,mai international" in ,,MasterCard".
Largirea colaborarii cu MasterCard si incheierea de intelegeri cu companiile Cirrus si Maestro au permis Eurocard-ului extinderea gamei de servicii oferite clientilor datorita cardurilor pentru ridicarea numerarului in bancomate. La sfarsitul anului 1992 a luat fiinta Europay International, din unirea Eurocard-ului International cu sistemul de plati Eurocheck.
Desi cardurile au inceput sa fie folosite incepand cu 1960 in tarile vestice, abia dupa doua decenii s-a extins utilizarea lor, ele fiind percepute ca ,,instrumente preferate pentru derularea platilor de valori mici initiate de persoane fizice detinatoare de conturi bancare, care formeaza in tarile avansate o parte importanta a clientelei bancare". 
Prin intermediul cardurilor bancile au reusit sa atraga persoanele fizice cu venituri modeste, care au vazut in aceste instrumente o posibilitate de a obtine credite de marimi relativ mici, dar care le asigura plata unor datorii curente. Datorita avantajelor detinute cardul este utilizat din ce in ce mai mult de catre intreprinderile mici si mijlocii.


Fisiere in arhiva (4):

  • anexa .doc
  • Cardul - Instrument Modern de Plata.doc
  • COPERTA.doc
  • pagina de titlu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!