Concurenta Bancara

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I 3
EVOLUTIA DEZVOLTARII SISTEMULUI BANCAR ROMANESC DUPA ANUL 1990 3
1.1. SISTEMUL BANCAR ROMANESC DUPA 1990 3
1.2. IMPACTUL CONCURENTEI ASUPRA EVOLUTIEI SISTEMULUI BANCAR ROMANESC 10
II. CONCURENTA BANCARA ELEMENTUL PRINCIPAL AL DEZVOLTARII SISTEMULUI BANCAR ROMANESC 17
2.1 FORME DE MANIFESTARE A CONCURENTEI IN CADRUL SISTEMULUI BANCAR ROMANESC 17
2.2. PIATA SI CONCEPTUL DE CONCURENTA IN DOMENIUL BANCAR 17
2.3 CONCEPTUL DE CONCURENTA 17
2.4. CONCURENTA DINTRE BANCILE ROMANESTI IN ATRAGEREA SI PASTRAREA CLIENTILOR 17
2.5. INFLUENTA CRESTERII NUMARULUI DE SUCURSALE ALE BANCILOR ASUPRA MEDIUL CONCURENTIAL DIN SISTEMUL BANCAR ROMANESC 17
2.6 IMPACTUL CONCURENTEI ASUPRA DEZOLTARII SISTEMULUI BANCAR ROMANESC 17
CAPITOLUL III STUDIU MONOGRAFIC PRIVIND CONCURENTA INTRE BANCA ROMANA DE DEZVOLTARE - GROUPE SOCIETE GENERALE SI RAIFFEISEN BANK ROMANIA. 17
3.1 PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE. 17
3.2.PRODUSE BANCARE OFERITE DE BRD SOCIETE GENERALE 17
3.3 SCURT ISTORIC, PREZENTARE GENERALA, EVOLUTIE RAIFFEISEN BANK ROMANIA 17
3.4 CONCURENTA DINTRE BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE SI RAIFFEISEN BANK ROMANIA 17
3.5 CONCURENTA DINTRE BRD GROUPE SOCIETE GENERALE SI RAIFFEISEN BANK LA NIVELUL SECTORULUI DE RETAIL 17
CONCLUZII SI PROPUNERI 17
BIBLIOGRAFIE 17


Extras din proiect Cum descarc?

Cap. I Evolutia sistemului bancar romanesc dupa anul 1990
Banca este locul care te imprumuta cu bani, daca faci dovada ca nu ai nevoie de ei
Bob Hope
1.1. Sistemul bancar romanesc dupa 1990
Dupa 1990 sistemul monobancar specific economiei cu planificare centrala a fost inlocuit, revenindu-se la sistemul organizarii pe doua niveluri; prin urmare Banca Nationala a Romaniei si-a asumat responsabilitatea de a conduce politica monetara si de a exercita si celelalte functii specifice unei banci centrale, iar bancile comerciale si celelalte institutii de depozit avand ca principale functii atragerea disponibilitatilor banesti si acordarea de credite.
Pregatirea mediului unei economii moderne de piata, presupune remodelarea si inlocuirea vechiului sistem economic, cu unul nou, bazat pe un cadru institutional cu sisteme financiare, bancare, monetare si valutare specifice economii de piata. 
Primul pas al dezvoltarii sistemului bancar, a fost infiintarea la 1 decembrie 1990 a Bancii Comerciale Romane, prin preluarea tuturor operatiunilor comerciale de la Banca Nationala a Romaniei, constituindu-se astfel nucleul sistemului bancilor comerciale.
Fostele banci de stat (Banca Romana de Comert Exterior, Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara si Banca de Investitii) pe baza de hotarare a guvernului au fost transformate in banci comerciale .
In primii ani de dupa 1990 dinamica de infiitare a noi banci a fost considerabila, ca ulterior ritmul sa se reduca. Sistemul bancar romanesc a prezentat pana la inceperea procesului de privatizare bancara, un caracter preponderent etatist, desi numarul bancilor private la depasit pe cel al bancilor de stat.
Intre anii 1990 si 1993 sistemul bancar a constituit o sursa de subventionare a economiei nationale. Rata dobanzii a fost real negativa, ceea ce a contribuit la decapitalizarea bancilor. Calitatea portofoliilor bancare a fost afectata de slaba performanta a creditului, generate la randul sau de lipsa restructurarii si a privatizarii.
Dupa anul 1994, desi rata dobanzii a inceput sa fie real pozitiva, insuficienta sustinere a politicii monetare, simultan cu reformele struturale, a condus la agravarea problemelor sistemului bancar.
Mai mult, existenta sectorului bancar cu capital majoritar de stat a condus la folosirea acestuia pentru acoperirea pierderilor din economie. Necorelarea activitatii de creditare cu reformele structurale si cresterea indisciplinei financiare au condus la cresterea volumului creditelor neperformante.Din acest punct de vedere, sistemul bancar s-a confruntat cu serioase probleme, in sensul ca ponderea creditelor neperformante s-a situat la nivelul de doua treimi din totalul acestora in perioada 1996-1998.
Sistemul bancar romanesc a inregistrat in ultimii ani o puternica dezvoltare, numarul entitatilor bancare crescand de la 12 cate existau in anul 1991 la 41 in anul 2001, dintre care 33 dintre acestea erau persoane juridice romane, iar 8 reprezentau sucursale ale bancilor straine. Incepand cu anul 1991 se observa o crestere constanta a numarului de institutii bancare, acesta ajungand la un maxim de 45 in anul 1998 .
Ca urmare a procesului de consolidare a sistemului bancar, inceput in perioada 1998 -1999 (realiazat printr-o serie de masuri ce au vizat asanarea acestuia si privatizara societatilor bancare la care statul este actionar principal), s-a inregistrat o reducere a numarului total de entitati bancare in general (de la 45 in 1998 la 41 in 2001) si a numarului bancilor cu capital integral si majoritar de stat in special (de la 7 cate existau in 1998 la 3 in 2001).
In ceea ce priveste evolutia cotei de piata a bancilor in ultimii ani, s-a observat o scadere brusca a acesteia in cazul bancilor cu capital majoritar de stat datorata in primul rand procesului de privatizare bancara. In cazul societatilor bancare cu capital majoritar romanesc la sfarsitul anului 2000 acestea detineau o cota de doar 3%. In paralel, cota de piata a bancilor cu capital strain a inregistrat in 1999 o crestere a cotei de piata de aproximativ 120% pentru a atinge in anul urmator o cota de 50,88%.
De asemenea au fost infiintate banci cu capital privat autohton si strain precum si sucursale ale unor banci straine.
Principala trasatura a sistemului bancar romanesc in aceasta perioada a fost dezvoltarea structurala si cantitativa a activitatii majoritatilor bancilor ca o reactie comportamentala normala a acestora la cerintele impuse de economia de piata. Bancile s-au dezvoltat, si si-au adaptat oferta in functie de cerintele impuse, de impactul factorilor exogeni asupra economiei reale, precum si de presiunea din ce in ce mai evidenta a concurentei pe piata financiar-bancara. Astfel evolutia sistemului bancar s-a concretizat prin dezvoltarea si


Fisiere in arhiva (1):

  • Concurenta Bancara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!