Conturi Bancare

Extras din proiect Cum descarc?

1. Proceduri pentru deschiderea conturilor bancare
Toti agentii economici, ca persoane juridice, cat si persoanele fizice, potrivit cadrului normativ in vigoare, au posibilitatea sa-si deschida conturi la oricare din bancile comerciale existente.
Prin conturile deschise la banci se evidentiaza, in general, operatiuni de incasari si plati. Soldurile conturilor bancare, in functie de natura lor, pot evidentia fie disponibilitatile banesti ale titularilor de cont rezultate, in principal din desfasurarea activitatii de exploatare, ca urmare a existentei unui nivel al capitalurilor proprii superioare necesitatilor de finantare, fie nivelul creditelor angajate in completarea resurselor proprii de finantare a ciclului de productie. 
Conturile ce se deschid agentilor economici la banci, in functie de structura organizatorica si juridica a lor, se structureaza in trei categorii: conturi curente, conturi separate (simple) de imprumut si conturi de disponibilitati.
Conturile curente se deschid agentilor economici care functioneaza pe principiul gestiunii economice, au personalitate juridica si pot beneficia de credite bancare. 
Prin intermediul conturilor curente se pot efectua, pe de o parte, fara nici o restrictie, incasari, iar pe de alta parte, plati, in limita disponibilitatilor banesti proprii, cat si pe seama creditelor acordate de catre banci. 
Potrivit principiului identificarii creditelor pe activitati sau obiecte creditabile, agentii economici pot beneficia de credite bancare, vor solicita bancilor comerciale deschiderea de conturi separate (simple) de imprumut. 
Conturile de disponibilitatiI se deschid agentilor economici care nu solicita sau carora nu li se pot acorda credite de capital, platile urmand sa se faca in limita disponibilitatilor banesti existente si evidentiate prin solduri acestor conturi. De asemenea, conturi de disponibilitati se pot deschide si persoanelor fizice in ei sau in valuta. 
Unii agenti economici, cu raspundere limitata, organizati pe principiul gestiunii economice, dar fara personalitate juridica, ca de exemplu: uzine, fabrici, santiere, sectii, ateliere, depozite etc, si care au independenta operationala, incheie contracte ca reprezentante imputerncite, sunt abilitate sa aiba relatii economice si financiare si pot beneficia de credite bancare, au dreptul sa solicite bancilor comerciale deschiderea de subconturi curente, de imprumut sau de disponibilitati. 
In general, toate bancile comerciale au posibilitatea sa deschida clientilor sai diverse tipuri de conturi, atat in lei, cat si in valuta. 
Pentru sustinerea activitatilor de investitii, agentii economici pot solicita deschiderea unor conturi disticte, numite conturi de finantare a investitilor, in care se poate evidentia distinct sumele capitalizate pentru constituirea activelor imobilizate.
Toate institutiile finantate de la buget vor beneficia de serviciile bancare prin intermediul conturilor bugetare de cheltuieli deschise la unitatile de trezorerie. In aceste conturi se vor face plati in cadrul creditelor bugetare aprobate, numite si limite de finantare de la buget.
Pentru buna desfasurare a operatiunilor de recreditare sau refinantare, precum si pentru evidentierea operatiunilor de decontare intra si interbancare, toate bancile comerciale au deschise conturi curente si conturi de correspondent la Banca Nationala, ca banca centrala. De asemenea, bancile comerciale pot avea deschise conturi de disponibilitati la oricare alta banca.
Pentru deschiderea conturilor, bancile solicita o documentatie specifica, dupa cum solicitantul face parte din categoria persoanelor juridice sau persoanelor fizice.
Documentatia persoanelor juridice pentru deschiderea conturilor:
o cererea pentru deschiderea contului;
o actul din care sa rezulte functionarea legala a unitatii. Documente:
- copia actului de inregistrare la Directia Generala a Finantelor Publice si autorizatia de functionare, eliberata de B.N.R., in cazul bancilor comerciale cu capital de stat;
- copia actului care atesta inregistrarea la Ministerul Finantelor, in cazul societatilor comerciale cu capital mixt roman si strain sau capital integral stain;
- copia actului care dovedeste inregistrarea la organele financiare (Ministerul Finantelor sau Directiile generale a Finantelor Publice), potrivit dispozitiilor legale, dupa caz, a persoanelor romane si staine care exercita activitate economica sau de alta natura pe teritoriul Romaniei. Aceasta inregistrare confera acestora calitatea de persoane juridice;
o dovada inregistrarii la Registrul Comertului;
o documentul care atesta dreptul conducatorului unitatii sau a reprezentantilor sai de a dispune de cont. Acest document poate fi ordinul de numire a conducerii (director, contabil sef) pentru regiile autonome sau institutiile financiare si, respectiv, extrasul dupa procesul - verbal de alegere a organelor de conducere de catre Consiliul de Administratie, in cazul societatilor comerciale;
o fisa cu specimenele de semnaturi si amprenta stampilei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conturi Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!