Creditul Bancar in Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Motivarea alegerii temei
II. Istoricul sistemului bancar din Romania
III. Studiu de caz
3.1. Dinamica si structura indatorarii populatiei in perioada de dinaintea crizei economice actuale
3.2. Riscurile asociate indatorarii populatiei
3.3. Impactul masurilor de limitare a creditului catre populatie
IV. Concluzie
V. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

I. Alegerea temei
Motivul pentru care am ales abordarea temei "Creditul bancar in Romania" este strans legat de constientizarea importantei acestui subiect si a efectelor pe care le are asupra economiei romanesti. Economia de piata presupune in mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor monetare ale economiei si orientarea lor temporara in desfasurarea de activitati economice eficiente. Prin activitatea desfasurata de banci, de colectare de resurse financiare concomitent cu plasarea acestora spre unitatile care resimt nevoi temporare suplimentare, acestea indeplinesc un rol important de intermediere bancara. In acest sens, creditul devine instrument activ in stimularea dezvoltarii economiei, prin intermediul lui incurajandu-se actiunea anumitor fenomene, in functie de obiectivele urmarite a se realiza. Sfera creditului bancar s-a largit foarte mult, pe masura dezvoltarii societatii, ajungand sa reprezinte una dintre cele mai uzuale modalitati si forme de creditare, intre altele si prin faptul ca bancile dispun de active deosebit de mari pe care urmaresc sa le valorifice pe calea dobanzilor in urma imprumuturilor ce le contacteaza intr-un volum tot mai sporit populatiei. 
Creditul bancar si in general activitatea bancilor implicate in toata activitatea vietii economice constituie un domeniu deosebit de propice nu numai pe plan economic, dar si social-politic al perioadei de tranzitie. Prin finantarea consumului si prin crearea unor instrumente si tehnici, creditul a devenit o prezenta indispensabila in viata populatiei in orice tara civilizata (creditul de consum, ipotecar etc). Creditul are o importanta deosebita in economie deoarece, prin insasi natura lui, contribuie la cresterea vitezei de rotatie a banilor, la multiplicarea monedei scriptural si la reluarea permanenta a fondurilor.
Din punct de vedere economic general, creditul si investitiile reprezinta baza cresterii economice, deci a cresterii nivelului de trai. Relatiile organizate de creditare fac posibile investitiile necesare unei cresteri economice adecvate si continue. Creditarea bancara si dobanda au efect direct asupra dinamicii activitatii economice, fiind in legatura cu nivelul resurselor de finantare si costul acestora. 
II. Istoricul sistemului bancar din Romania
Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786-1855, reprezentand 55 de placi de piatra , gasite intr-o zona de mine aurifere . Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane si contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanzi . In epoca moderna, primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea.
Inca din 1861, a fost ridicata problema crearii unei banci nationale de Ion C. Bratianu , care in discursul sau rostit in Camera, in ziua de 10 ianuarie, a afirmat ca: "atat timp cat nu vom avea o banca nationala nu vor dispare crizele financiare din tara". Cuvantarea din 10 ianuarie 1861 a lui I.C. Bratianu nu a ramas fara ecou. In februarie 1861, Manolachi Costachi Epureanu, presedinte al Consiliului de Ministri si ministru de finante, a publicat in Monitorul Oficial, un proiect de lege pentru infiintarea unei banci de scont si circulatie, cu un capital de 12 milioane lei vechi din care 3 milioane sa fie subscris de stat, iar restul de 9 milioane de catre particulari. Proiectul nu a fost votat deoarece, intre timp, Guvernul Manolachi Costachi a demisionat. 
In 1864 a fost fondata Casa de Depuneri si Consemnatiuni. Aceasta institutie a avut un rol foarte important pana la crearea Bancii Nationale a Romaniei in 1880, intrucat a fost principala banca de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite. In perioada urmatoare au aparut tot felul de proiecte si incercari, mai ales din cercuri straine, in vederea organizarii unei banci de scont si circulatie. Creditul Funciar si celelalte institutii financiare create prin forte proprii, care prosperau, au intensificat discutiile si pregatirile pentru infiintarea unei banci de emisiune. Infiintarea unei banci de emisiune ramanea, in continuare, o mare nevoie, determinata de interesele generale ale statului sub aspect financiar si valutar, a greutatilor politice din anii 1876-1877. I.C. Bratianu sustinea ca "ce mult si dureros se simte lipsa unui asezamant financiar puternic si serios, care sa poata da tarii existenta baneasca in vremuri de nevoie". La 27 februarie 1880 , Guvernul I.C. Bratianu a depus in Camera proiectul unei banci nationale care trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare alta institutie. La 17 aprilie 1880 proiectul ,depus de ministrul de finante I.C. Bratianu, a devenit legea prin care se statorniceau normele de organizare a Bancii Nationale a Romaniei, care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880. Acest moment important a fost caracterizat de Stefan Zeletin ca "cel mai de seama eveniment in dezvoltarea burgheziei romane moderne, metropola capitalismului nostru bancar".
La 1 ianuarie 1901, Banca Nationala devine institutie cu caracter privat, statul iesind din asociatie. La sfarsitul secolului al XIX-lea a inceput sa se faca simtita o puternica centralizare a capitalului bancar in Romania..
BNR
Populatia Romaniei se imprumuta semnificativ din sectorul bancar (peste 95 la suta1), astfel ca sectorul IFN nu are importanta sistemica (iar expunerea fata de societatile de credit ipotecar este de 0,4 la suta). Indatorarea de la extern este modesta (0,5 la suta din creditul bancar intern). De aceea, in continuare se va face doar analiza expunerii populatiei asupra sectorului bancar autohton.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul Bancar in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!