Cultura Organizationala

Extras din proiect Cum descarc?

1.Cultura organizationala
1.1 Conceptul de cultura organizationala
Cultura organizationala influenteaza comportamentul oamenilor, aspiratiile lor in cariera, formarea profesionala si statutul lor in societate. Orice organizatie indiferent de marimea si domeniul sau de activitate prezinta o cultura organizationala, care depinde de propria sa istorie, de modul de abordare a problemelor si de practicile de conducere ale activitatilor.
Pentru Edgar Schein cultura organizationala reprezinta "cheia" excelentei organizationale iar leadership-ul este unul dintre factorii care contribuie la crearea culturii.
Conceptul de cultura organizationala isi are originile in stiintele sociale, in antropologie, sociologie, psihologie sociala si comportament organizational. Se stie ca notiunea de cultura este abordata la un nivel mai profund si in acelasi timp mai putin vizibil, constatam ca ea se refera la valori care sunt imprastiate de oameni intr-un grup si care tind sa persiste peste timp chiar si chiar atunci cand numarul de membri se schimba. De exemplu o companie poate aprecia mai mult loialitatea si solodaritatea angajatilor catre companie decat orice altceva, pe cand alta companie ar putea sublinia faptul ca relatiile bune cu clientii sunt cele mai imporatante. Daca un angajat ar fi implicat intr-un conflict cu un client, prima companie, cel mai probabil ar sprijini angajatul, pe cand cea de-a doua l-ar putea pedepsi sau cel putin ar desemna un manager pentru a raspunde de plangerile clientilor.
Cultura organizationala a fost abordata intr-o maniera rationala de catre Petres (1982), intr-o perspectiva functionala de catre Schein (1985) sau intr-o maniera metaforica de catre antropologi, precum Geertz (1993).Hoftstede (1997) defineste cultura organizationala ca fiind"programarea coloctiva a modului de gandire prin care membrii unei organizatii se deosebesc de cei ai altei organizatii". El argumenteaza ca valorile fondatorilor si ale celorlalti membri ai organizatiei au un rol insemnat, dar modul in care aceste culturi afecteaza gandirea membrilor obisnuiti ai acestor organozatii va fi determinat de practicile adoptate. 
Ovidiu Nicolescu considera ca: ,,cultura organizationala rezida in ansamblul valorilor, credintelor, aspiratiilor, asteptarilor si comportamentelor conturate in decursul timpului in fiecare organizatie, care predomina in cadrul sau si care ii conditioneaza direct si indirect functionalitatea si performantele."
Tinand cont de toate aceste opinii,putem defini cultura organizationala ca fiind modul specific de gandire, simtire si actiune,pe care oamenii dintr-o organizatie l-au invatat ca urmare a ansamblului de proceduri concepte de manageri, dar si a influentei mediului social in care au trait si s-au format.Cultura organozationala este repreyentata de sistemul de valori, de convingerile comune ale membrilor organizatiei privind existenta si functionarea acesteia, de ritualuri, mituri si intamplari care determina modul in care angajatii gandesc si actioneaza. 
Datorita faptului ca o organizatie isi desfasoara activitatea intr-un spatiu national sau multinational in care personalul are o anumita specificitate din punct de vedere al valorilor sociale, religioase, estetice, cultura organizationala este putenic influentata de trasaturile caracteristice ale unor niveluri de cultura de rang superior, dintre care cultura nationala are cea mai mare influenta.
Cultura nationala in opinia lui Fukuyama (1995) este "un model moral intrisec, ce poate consta din idei, valori si relatii". Societatea isi regleaza comportamentul cu ajutorul unor coduri morale, formate din modele privind ideile, valorile si relatiile.Acestea sunt dezvoltate prin traditie, repetitie, exemple si sunt intarite prin imagini, obiceiuri si opinii sociale.
Unul dintre cei mai mari cercetatori ai culturii nationale si anume Geert Hofstede, considera ca exista o cultura in sens restrans, adica o civilizatie sau rafinament al mintii care se concretizeaza in rezultate cum ar fi educatia, arta si literatura si o cultura ca software mentala, care corespunde conceptului de cultura din antropologie, care include tipare de gandire, simtire si actiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Organizationala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!