Evolutii si Tendinte ale Sistemului Bancar Romanesc in Contextul Integrarii Europene

Extras din proiect Cum descarc?

CAP. 1 SISTEMUL BANCAR ROMANESC IN PERIOADA DE PREADERARE LA UNIUNEA EUROPEANA
Sistemul bancar romanesc s-a realizat prin contributia statului, transformarea camatarilor in bancheri si prin participarea unor reprezentanti ai capitalului strain. 
Pana in 1989, sistemul bancar din tara noastra a avut un caracter centralizat, majoritatea functiilor si operatiunilor bancare fiind preluate de catre Banca Nationala a Romaniei, aceasta avand urmatoarele sarcini : de reglementare a circulatiei banesti, de creditare a economiei nationale si de organizare a decontarilor si platilor in economie. In aceeasi perioada functionau in cadrul sistemului bancar romanesc si o serie de banci specializate care desfasurau o activitate ce viza domeniul comertului exterior, cel al finantarii pe termen lung a economiei, sau cel al agriculturii si industriei alimentare. 
Incepand cu anul 1990, Romania a cunoscut un nou tip de sistem bancar, structurat pe doua niveluri. Acest nou sistem bancar introdus delimiteaza atributiile bancii centrale de emisiune de cele ale bancilor de depozit sau comerciale. Dupa noua reforma, principala functie a Bancii Nationale a Romaniei era cea de promovare a politicii monetare in economie. In cadrul noului sistem bancar intrau acum: bancile cu capital de stat (Banca Comerciala Romana, Banca Romana de Dezvoltare), banci cu capital de stat si privat (ex: Banca Agricola, Bankpost), banci cu capital strain (ex: Frankfurterbank), banci cu capital mixt (de stat si strain), banci private cu capital autohton (ex: Banca,,Ion Tiriac", Banca Romaneasca).
In prezent, in vederea armonizararii limbajului de specialitate cu cel corespunzator Uniunii Europene, componentele sistemului bancar romanesc se regasesc ca fiind : 
- banca centrala (Banca Nationala a Romaniei) - cu rol de reglementare si supraveghere a activitatii bancare;
- institutiile financiare. In componenta institutiilor financiare se cuprind: banci universale si banci specializate, de forma organizatiilor cooperatiste de credit, bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ, bancilor de credit ipotecar si institutiilor emitente de moneda electronica. 
Luand in considerare forma de proprietate se pot delimita ca si tipuri de banci in cadrul sistemului bancar romanesc: 
a) banci private - a caror capital apartine unei persoane sau unui grup de persoane; 
b) banci cu capital autohton si strain precum 
c) banci cu capital privat si strain. 
In functie de marimea bancilor romanesti, acestea pot fi incadrate in trei categorii:
- mari (ex: BCR, BRD, Raiffeisen Bank);
- mijlocii (ex: Banca Romaneasca, OTP Bank Romania);
- mici (ex: Alpha Bank, Volsbank, Credit Europe).
Principalele caracteristici ale sistemului bancar romanesc , la nivelul anului 2007, sunt urmatoarele: 42 institutii de credit (din care 9 sucursale ale unor banci straine, o cooperativa si CREDITOCOOP); totalul activelor bancare: 63 miliarde EUR (aproximativ 54% din PIB); 50% din activele bancare sunt concentrate in primele 5 banci din sistem (din care primele 2, BCR si BRD-GSG, au ajuns sa detina 37,2% din total active in luna iulie 2008 ), indicatorul de solvabilitate este de 14,0 %, actionariatul este reprezentat in majoritate de entitati straine iar cota de piata este de: 87,9 % - institutii de credit cu capital majoritar strain; 6,7 % - institutii de credit cu capital majoritar privat romanesc; 5,4% - institutii de credit cu capital majoritar de stat (a se vedea si tabelul nr. 4). 
Structura sistemului bancar romanesc poate fi urmarita pe baza datelor din tabelul nr. 1


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutii si Tendinte ale Sistemului Bancar Romanesc in Contextul Integrarii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!