Evolutii si Tendinte pe Piata Creditului Ipotecar din Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 ASPECTE GENERALE PRIVIND CREDITUL IPOTECAR 1
1.1. Structuri institutionale specifice pietei ipotecare 2
1.2. Inovatia financiara si rolul ei in dezvoltarea pietei creditului ipotecar 5
1.3. Tendinte pe piata creditului ipotecar 8
CAPITOLUL 2 ANALIZA EVOLUTIEI CREDITULUI IPOTECAR IN ROMANIA DUPA 2000 12 
2.1. Aspecte ale creditului ipotecar in Romania 12
2.2. Transformari legislative si implicatii asupra dezvoltarii pietei ipotecare in 
Romania 30
2.3. Perspectivele creditului ipotecar in contextul european 31
CAPITOLUL 3 ANALIZA STRUCTURII CREDITULUI IPOTECAR 35
3.1. Tendintele pietei creditului ipotecar in Romania 39
3.2. Analiza creditului ipotecar la Banca Romana pentru Dezvoltare 46
3.2.1. Strategia Bancii Romane pentru Dezvoltare 46
3.2.2. Trasaturile creditului ipotecar promovat de Banca Romana pentru
Dezvoltare 52
CONCLUZIE 56
BIBLIOGRAFIE 58


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 ASPECTE GENERALE PRIVIND CREDITUL IPOTECAR
Creditul ipotecar este principala forma de finantare a proprietatilor imobiliare alaturi de sursele proprii ale investitorilor.
Acordarea creditelor ipotecare se face pe baza unor conditii generale de acordare, care se refera la: conditiile de remunerare si scadentele de rambursare, proprietatile ce servesc ca garantie a rambursarii creditului, penalitatile in caz de rambursare intarziata, rambursare partiala, rambursare anticipata, rambursare completa in avans, circumstantele in care, prin nerespectarea conditiilor de imprumut, debitorul poate pierde dreptul de proprietate.
Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare desemneaza acel tip de credite acordate de institutii financiare autorizate, destinat sa finanteze construirea, cumpararea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie locativa, industriala sau comerciala 
O trasatura esentiala a creditului ipotecar rezida in aceea ca in cazul in care debitorul intampina anumite dificultati financiare sau se afla in pragul falimentului, creditorul are dreptul de a-si recupera imprumutul prin vanzarea proprietatii debitorului.
Creditul imobiliar reprezinta un imprumut garantat cu ipoteca, ce poate fi utilizat pentru achizitionarea, constructia sau modernizarea unei locuinte, precum si pentru refinantarea unui alt credit similar. 
Se deosebeste de un credit ipotecar prin faptul ca nu exista obligatia pentru banci de a stabili ca dobanzile variabile se ajusteaza doar in functie de un indice monetar de referinta (ex. EURIBOR, LIBOR, ROBOR).
1.1. Structuri institutionale specifice pietei ipotecare
Exista numeroase institutii specifice pietei ipotecare, cum ar fi: bancile comerciale, bancile de economii, cooperativele de credit, uniunile de credit, bancile ipotecare, institutii specializate in activitati de economisire si creditare in domeniul locativ, institutii financiare nebancare specializate in oferirea de produse si servicii financiar-bancare populatiei.
Bancile comerciale sunt, de regula, cele mai mari si mai des intalnite institutii bancare dintr-un sistem bancar, deservind atat companiile, cat si clientii de retail. Sunt constituite ca societati pe actiuni si functioneaza pe principiul maximizarii profiturilor si a castigurilor actionarilor.
In multe sisteme bancare, acestea opereaza dupa principiul universalitatii activitatii bancare, oferind si servicii de investment banking, asigurari sau alte servicii financiare. Nume ca Citibank, HSBC, Deutsche Bank, Barclays sunt cunoscute la nivel international.
Bancile de economii sunt asemanatoare bancilor comerciale dintr-o anumita perspectiva. Deosebirea esentiala consta in forma de proprietate, care traditional, are la baza principiul mutualitatii, proprietarii fiind detinatorii de depozite sau contractantii de imprumuturi. In unele tari, acestea sunt in proprietatea autoritatilor federale, locale sau a autoritatii centrale a statului. Spre deosebire de banile comerciale, misiunea lor nu este maximizarea castigurilor actionarilor, ci indeplinirea unor obiective de dezvoltare sociala si economica dintr-o anumita tara, regiune sau localitate, acolo unde acestea opereaza.
Principalele operatiuni realizate de catre aceste institutii sunt atragerea de depozite de la populatie si plasarea lor sub forma de credite destinate domeniului imobiliar sau de consum. In prezent, activitatea bancilor de economii s-a diversificat, oferind credit si firmelor mici si mijlocii, carduri de credit, plati etc., estompand demarcatiile dintre activitatea bancilor de economii si cea a bancilor comerciale.
Cooperativele de credit reprezinta institutii bancare mutuale, detinute de catre membrii cooperatori, asemanandu-se in anumite privinte cu bancile de economii. Acestea au aparut prima data in Germania, Franz Schulze-Delitzsch infiintand prima cooperativa de credit de tip urban in 1852, insa adevarata contributie in ceea ce priveste dezvoltarea acestui sistem a avut-o Friedrich Wilhelm Raiffeisen, primar al Flammesfeld, in 1864, prin infiintarea unei retele de cooperative de credit rurale. Initial, au functionat ca si institutii care atrageau depozite si acordau credite unor anumite categorii profesionale.
In prezent, cooperativele de credit sunt constituite sub forma unor retele de banci cooperatiste de dimensiuni mici, grupate sub egida unor institutii financiare mai mari, cum ar fi Rabobank in Olanda si Credit Agricole in Franta, ambele avand actiuni listate pe pietele financiare. In Romania, exista o singura retea cooperatista, numita Creditcoop, care detinea in anul 2008 19 agentii si 124 de banci cooperatiste afiliate 
Uniunile de credit sunt o alta categorie de institutii de credit care functioneaza pe principiul mutualitatii, fiind detinute de membrii lor si functionand ca organizatii nonprofit, dupa reglementari diferite de cele ale bancilor. Depozitele depuse de membrii sunt utilizate de alti membrii ai uniunii de credit sub forma de imprumuturi. Angajatii acestor institutii sunt, de regula, angajati in regim part-time. Aceste institutii sunt intalnite cu precadere in tari ca Statele Unite ale Americii, Irlanda, Marea Britanie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutii si Tendinte pe Piata Creditului Ipotecar din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!