Gestionarea Riscurilor Bancare din Perspectiva Acordului Basel II

Cuprins proiect Cum descarc?

Lista tabelelor si anexelor 3
Introducere 4
I. Premisele Acordului Basel II 6
I.1. Necesitatea Acordului Basel I 6
I.2. De la Acordul Basel I la Acordul Basel II. 8
I.3. Continutul Acordului Basel II. 9
I.4.Implementarea si impactul Acordului Basel II. 11
II. Abordarea riscului bancar din perspectiva Acordului Basel II. 14
II. 1. Riscul de credit 14
II. 2. Riscul de piata 18
III.3. Riscul operational 22
IV. Concluzie. 34
Bibliografie 35


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Importanta cunoasterii formelor riscului, precum si a modalitatilor de evitare a lui, este evidentiata de catalogarea perioadei actuale din managementul bancar drept ,,era managementului de risc". 
In domeniul bancar, importanta gestiunii a riscurilor a sporit considerabil la inceputul anilor '80 din secolul trecut. In aceasta perioada, datorita variatiilor mari ale ratei dobanzii, generate de accentuarea procesului inflationist si criza energetica, datorita fluctuatiilor semnificative ale cursurilor valutare dupa abrogarea sistemului de la Bretton Woods si, nu in ultimul rand, datorita intensificarii concurentei pe piata serviciilor financiare, instabilitatea a devenit o trasatura a mediului in care opereaza institutiile financiare. Noua situatie a determinat adoptarea mai multor masuri impotriva riscurilor, unele la nivel national, iar altele la nivel international cum sunt cele recomandate de Comitetul de la Basel care a publicat mai multe documente in acest sens, cum ar fi: Acordul de la Basel din 1988 despre standardele internationale ale capitalului bancar, documentul elaborat in 1999 intitulat ,,Administrarea riscului in activitatea bancara electronica si cu moneda electronica" care a contribuit si el la reevaluarea conceptului riscurilor bancare, care pana atunci se rezuma aproape exclusiv la riscul de creditare si nu in ultimul rand, documentul din iunie 2004, cunoscut sub numele de Acordul Basel II.
Lucrarea de fata abordeaza problema riscului bancar din perspectiva ultimului acord Basel care in perioada actuala este fie implementat, fie in curs de implementare in banci, dar care a generat deja cateva prime efecte ce sunt larg dezbatute de specialisti. Mai mult, cu prilejul ultimei crize economice, resimtita diferit de statele lumii, bancile au putut sa testeze eficacitatea prevederilor din Acord si sa traga o concluzie privind necesitatea sa sau completarile ce ar trebui aduse. 
Primul capitol al lucrarii trateaza despre premisele acordului Basel II. Intre cele doua Acorduri de la Basel exista o relatie de complementaritate de aceea ultimul nu poate fi discutat fara cel dintai. De altfel, Acordul Basel I ce punea accentul pe tipuri de capital dintr-o banca si modalitatile de adecvare ale acestuia, nu poate fi vazut decat ca un prim pas in crearea acelui sistem financiar mondial stabil pe care si-l doreau reprezentantii autoritatilor de supraveghere bancara si a-i bancilor centrale din Comitetul de la Basel. Cel de-al doilea Acord este expresia experientei acumulate si a maturitatii la care s-a ajuns in aceasta tentativa de uniformizare a activitatii bancare, el umpland anumite neajunsuri ale primului Acord. Dincolo de anumite modificari Acordul Basel II aduce ca noutate principala discutia despre modalitatile sofisticate de evitare a trei tipuri de risc - riscul de piata, riscul de credit si riscul operational - considerate de Comitet deosebit de importante pentru functionarea unei banci. Nu in ultimul rand, s-a discutat despre durata, costurile si metodele implementarii Acordului atat in Uniunea Europeana, cat si in Romania. 
In al doilea capitol, s-a discutat despre metodele recomandate de Comitetul de la Basel pentru evitarea expunerii la riscul de credit, riscul de piata si riscul operational. Astfel, pentru pentru riscul de credit s-au luat in discutie abordarea standardizata si doua abordari bazate pe rating-urile interne ale bancii, pentru riscul de piata s-au analizat metoda standardizata si cea pe baza modelelor interne, iar pentru riscul operational s-au detaliat abordarea de baza, cea standardizata, si cea determinata pe baza estimarilor interne ale bancilor.
In concluzie se poate spune ca prevederile acordului Basel II sunt importante si eficiente in prevenirea riscurilor bancare. Dar schimbarilor permanente din conditiile economice, sociale, politice etc. impun actualizarea acestora prin cresterea senzitivitatii si la alte tipuri risc, ceea ce este sarcina unui alt Acord Basel III.
I. PREMISELE ACORDULUI BASEL II
1. Necesitatea Acordului Basel I.
Cresterea interdependentelor economiilor nationale, datorate procesului de globalizare, a avut ca efect, pe de o parte, internationalizarea bancilor, iar pe de alta parte, transformarea crizelor financiare regionale in crize financiare internationale. In acest context, s-a simtit nevoia trasarii unui cadru de reglementare a activitatii bancare care sa stabileasca un standard de adecvare a capitalului bazat pe risc si care astfel sa elimine amenintarile venite din partea bancilor cu politici de capital instabile. Sarcina armonizarii standardelor bancare, in vederea construirii unui sistem financiar international stabil a revenit Comitetului de la Basel privind Reglementarile Bancare si Practicile de Supraveghere, al Bancii de Reglementari Internationale (BRI). Alcatuit din directorii bancilor centrale si a autoritatilor de supraveghere bancara din 11 state (Franta, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Suedia, Elvetia, Marea Britania, Statele Unite, Belgia si Luxemburg), Comitetul si-a propus inca de la inceput (1974) sa acorde asistenta bancilor nationale aflate in dificultate prin: dezvoltarea schimburilor de informatii intre autoritatile de control-supraveghere nationale, imbunatatirea procedurilor de control, elaborarea unor norme minime de conduita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestionarea Riscurilor Bancare din Perspectiva Acordului Basel II.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!