Gestiunea Creditelor la Banca Comerciala Romana

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap 1:
1. CREDITUL SI SISTEMUL BANCAR IN ECONOMIA CONTEMPORANA :
1.1. Continutul si necesitatea creditului: 
1.2. Rolul creditelor:
2. REZULTATELE FINANCIARE ALE BCR
2.1 Rezultatele financiare ale BCR in anul 2009
2.2 Rezultatele financiare ale BCR in anul 2010
2.3. Rezultatele financiare ale BCR in anul 2011
2.4. Analiza creditelor pe sectoare economice
3. CORPORATE BANKING
4. RETAIL BANKING
5. PRINCIPII SI REGULI GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA DE CREDITARE:
6. CATEGORII DE PRODUSE TIP CREDIT
6.1. Credite:
6.2. Garantii bancare date clientilor:
7. BENEFICIARII PRODUSELOR TIP CREDIT.
8. COSTURILE PRODUSELOR TIP CREDIT.
8.1. Dobanzi in lei si/sau valuta:
8.2. Comisioane percepute pentru credite
8.3. Comisioane percepute la acordurile de garantare/ analizare- contract de credit:
Cap 2 :
2. ACTIVITATEA DE CREDITARE A BANCII COMERCIALE ROMANE SIGESTIONAREA RISCURILOR AFERENTE ACESTEIA IN PERIOADA 2009-2011
2.1.Rezumatul activitatii Bancii Comerciale Romane in perioada 2009-2011
2.2.Portofoliul de credite al Bancii Comerciale Romane in perioada 2009-2011
3.CONCLUZII
4. BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

GESTIUNEA CREDITELOR LA BANCA COMERCIALA ROMANA
1. CREDITUL SI SISTEMUL BANCAR IN ECONOMIA CONTEMPORANA :
1.1. Continutul si necesitatea creditului: 
Creditul bancar apare ca un sistem de relatii intre intreprinderi si banci, in cadrul caruia mijloacele banesti ale intreprinderii devenite temporar disponibile in conturile bancare ale acestor intreprinderi, ca si cele ale sistemului financiar care se elibereaza, de asemenea temporar, in cursul operatiilor acestui sistem devin, in urma mobilizarii lor de catre banci, resurse ale sistemului de credit si sunt folosite prin redistribuire la acordarea de credite economiei.
Pe langa functia distributiva creditul indeplineste si functia de emisiune, de injectare a unui volum suplimentar de bani in economie, alcatuind de fapt principalul volum de mijloace de plata din circuitele economice. Functia de emisiune a creditului e indispensabila intr-o economie dinamica in care activitatea de productie si circulatie are nevoie de un volum sporit si, in acelasi timp, elastic de instrumente banesti. 
Foarte importanta pentru activitatea bancara este analiza si clasificarea portofoliului de credite pentru a putea gestiona riscul transformarii creditelor in neperformante.
Aceasta activitate se realizeaza conform reglementarilor B.N.R. pe baza a doua caracteristici:
- performantele financiare ale imprumutatilor
- serviciul datoriei acestora.
Stabilirea performantelor financiare ale imprumutatilor se realizeaza pe baza unui set de indicatori economico-financiari, specifici pentru fiecare banca. Cel mai frecvent folositi sunt:gradul de lichiditate, gradul de solvabilitate, rata profitului si gradul de indatorare. De obicei apar doua probleme: luarea in considerare a unui numar prea mic de indicatori determina o crestere a riscului unei posibile evaluari sumare a performantei financiare a clientului, pe cand stabilirea unui numar prea mare de indicatori determina o crestere a timpului de fundamentare a deciziei de creditare. Cu alte cuvinte, se impune determinarea unui set de indicatori care sa aiba o importanta reala in determinarea bonitatii clientului.
Stabilirea performantelor financiare ale imprumutatilor presupune clasificarea creditelor bancare in anumite categorii, stabilite si impuse de B.N.R.
Rolul creditului este concretizat in rezultatele obtinute in economie prin manifestarea relatiilor de credit sau in contributia creditului la realizarea anumitor obiective de politica economica.
1.2. Rolul creditelor:
Obiectivele unei politici monetare sunt, in esenta, pe de o parte, apararea monedei - mentinerea paritatii de schimb - iar, pe de alta parte lupta impotriva inflatiei. Solutia clasica, utilizata in majoritatea tarilor consta intr-o actiune prin dobanzi ; o crestere a acestora atrage capitalul strain - apararea monedei - si, marind costul creditului, limiteaza dezvoltarea masei monetare - efect antiinflationist - deoarece "creditele fac depunerile". Dar cresterea dobanzilor actioneaza si contrar obiectivului sau, intrucat contribuie la cresterea costurilor si, deci, a preturilor - inflatia prin costuri.
2. REZULTATELE FINANCIARE ALE BCR
2.1 Rezultatele financiare ale BCR in anul 2009
Banca Comerciala Romana si-a desfasurat activitatea in cursul anului 2009 subordonata obiectivului de crestere a valorii adaugate pentru actionari si clienti, prin valorificarea eficienta a oportunitatilor de afaceri oferite de piata, incurajarea inovatiei financiare si asigurarea calitatii adecvate a tuturor proceselor realizate.
Bilantul consolidat, la 31 decembrie 2009, insuma 194.135 miliarde lei (peste 4,7 miliarde echivalent euro), in crestere in termeni reali cu 8,7% fata de anul precedent.
Cresterea a fost generata, in principal, de majorarea volumului de credite acordate (+41,7%), ponderea acestora in structura activului castigand astfel 10 puncte procentuale fata de 2008 (de la 33% la 43%). Plasamentele la banci si in certificate de trezorerie s-au redus odata cu scaderea randamentelor la aceste instrumente. Totusi, indicatorii de lichiditate s-au mentinut la un nivel bun, corespunzator cerintelor de management prudent al riscurilor.
Resursele atrase de pe piata interna sub forma depozitelor de la clienti au crescut mai modest decat creditele (+7,5%), ceea ce a facut necesara utilizarea intr-o mai mare masura a liniilor de finantare externa contractate de la bancile corespondent sau institutiile financiare internationale.
Un aspect important al activitatii desfasurate la nivelul Grupului BCR in cursul anului trecut il reprezinta cresterea veniturilor care nu provin din dobanzi, atat ca volum (+13,5%), cat si ca pondere in structura veniturilor din exploatare (37,2% in 2008, fata de 33,7% in 2007). Cele mai dinamice evolutii le-au inregistrat veniturile din comisioane (+15,0%), veniturile din operatiuni valutare (de 2,9 ori mai mari decat in 2007) si veniturile din prime de asigurare (de 2,8 ori).
Pe piata bancara, Grupul si-a consolidat pozitia de lider, cu o cota de 29,5% din activele sistemului, de 27,2% din total credite si de 32% din depozitele atrase de la clienti.
Majoritatea creditelor si avansurilor sunt acordate intreprinderilor inregistrate in Romania. Ratele dobanzilor la creditele in lei in anul 2009 au variat intre 20% si 39% (2008: intre 27% si 40%), rata medie ponderata fiind de 23,47% (2002: 35%). Ratele dobanzilor la creditele in valuta au variat intre 6% si 13% (2002: intre 8% la 11%), rata medie ponderata fiind de 7,68% (2008: 8,5%).


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Creditelor la Banca Comerciala Romana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!