Integrarea Monetar-Europeana

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere -3-
2. Aspecte generale -4-
Principiile esentiale ale infaptuirii Uniunii Monetare Europene si etapele realizarii ei
Sistemul european al Bancilor Centrale 
Piata unica
Raportul Cockfield
Raportul Cecchini
Beneficiile Uniunii Monetare
3. Convergenta economiilor - conditie necesara pentru a participa la uniunea monetara europeana -13-
4. Evolutia procesului de integrare monetara europeana..-15-
Banca centrala eutopeana
Euto-noua moneda a uniunii europene
5. Argumente pro Si contra formArii Uniunii economice Si monetare in spaTiul european -20- 
6. Integrarea Romaniei in Uniunea Monetara Europeana -23-
7. Avantajele si dezavantajele integrarii Romaniei in UME.-27-
8. Bibliografie -29-


Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Daca la nivel mondial se gasesc cu greutate solutii de combatere a efectelor negative ale globalizarii financiare, iar colaborarea internationala este dificil de realizat, interesele nationale fiind greu de armonizat pe plan global, s-au cautat solutii la nivel regional. In acest sens, Uniunea Europeana si Monetara constituie un exemplu de solutionare regionala a esecurilor de coordonare globala, a politicilor financiare si monetare.
Uniunea Europeana reprezinta un spatiu economico-social si politic, in constructie, de o natura si consistenta diferita fata de formele traditionale de grupare a intereselor de natura economica si sociala la scara societala.
In prezent, Uniunea Europeana se afla in faza de constructie a Uniunii economice si monetare.
Privita ca o etapa superioara a integrarii multinationale, Uniunea economica si monetara este rezultatul adancirii, a intensificarii integrarii si presupune:
- politica monetara comuna
- stransa coordonare a politicilor economice ale statelor membre
- moneda unica
- liberalizarea fluxurilor de capital
- un sistem institutional care sa coordoneze si administreze politica monetara.
Conditia de baza pentru crearea si functionarea unei forme integrative de tipul uniunii economice si monetare o constituie existenta unei piete comune a bunurilor si serviciilor, desi in cazul Uniunii Europene, Uniunea economica si monetara este mai degraba asociata cu piata interna unica.
Stadiul de Uniune economica si monetara, care presupune eliminarea cursului de schimb si aplicarea unei politici monetare comune conduce la diminuarea unor costuri si riscuri care, anterior, au putut sa accentueze sau, dupa caz, sa impiedice interpenetrarea pietelor de capital, sa
genereze distorsiuni in functionarea pietei agricole comune sau sa nu permita politicii industriale o dezvoltare unitara care sa conduca spre o piata comuna in domeniu.
2. ASPECTE GENERALE
Principiile esentiale ale infaptuirii Uniunii Monetare Europene si etapele realizarii ei
Ideea unificarii monetare s-a bazata pe conceptul teoretic al zonelor monetare optimale dezvoltat de autorii Mundell (1961) si Mckinnon (1963). Potrivit acestei teorii , acele tari care intrunesc un numar de caracteristici precise au interesul de a alege intre cursuri de schimb fixe si o moneda unica.
Prima incercare de unificare monetara in Europa a aparut o data cu Raportul Werner (dupa numele premierului luxemburghez Pierre Werner, care a prezidat grupul de lucru, care avea sa intocmeasca acest raport), in anul 1970, raport care schita un obiectiv de uniune monetara pentru anul 1980 si prevedea:
- convertibilitatea monedelor;
-reducerea fluctuatiilor ratelor de schimb pana la fixitatea irevocabila a paritatilor;
- libera circulatie a marfurilor, serviciilor si a fortei de munca;
- libera circulatie a capitalurilor;
- constituirea unui sistem integrat de banci centrale, care sa includa bancile centrale ale statelor membre;
- introducerea unei monede unice.
Desi planul nu a fost concretizat, obiectivele sale apar ca precursoare ale planului de mai tarziu al Uniunii Monetare. In anul 1986, guvernul francez a relansat ideea unificarii monetare europene si a adresat, in acest sens, un memorandum partenerilor sai din Comunitatea Europeana. Consiliul Europei a hotarat, la 28 aprilie 1988, sa incredinteze unui comitet, prezidat de Jacques Delors, misiunea de a stabili si propune etapele concrete necesare realizarii Uniunii Economice si Monetare(UEM). Arhitectura definitiva a UEM a fost stabilita la Reuniunea de la Maastricht, unde la 9-10 decembrie 1991, sefii de state si de guverne ai Comunitatii Europene au semnat tratatul care a pus bazele politico-juridice ale Uniunii Monetare si Europene. Tratatul de la Maastricht defineste principiile esentiale ale unificarii monetare si stabileste etapele realizarii acesteia.
Principiile esentiale ale unificarii monetare sunt urmatoarele:
- Uniunea Europeana formeaza o piata libera, bazata pe stabilitate monetara si crestere economica, noi locuri de munca, protectia mediului inconjurator, raporturi bugetare si financiare ferme, coeziune sociala;
- trecerea de la uniunea economica la uniunea economica si monetara prin crearea unei monede europene unice (euro), crearea unei noi institutii financiare (Banca Centrala Europeana), responsabila cu politica monetara comuna si, in special, cu controlul stabilitatii preturilor, domeniu in care are autoritate deplina;
- libera circulatie a persoanelor, marfurilor, serviciilor si capitalurilor in cadrul unei piete comune, in care sa functioneze o moneda unica;
- promovarea unei politici comune, de catre tarile membre, in domeniul financiar si monetar, bazata pe indeplinirea urmatoarelor criterii de convergenta:
- deficitul bugetar sa nu depaseasca 3% din PIB;
- datoria publica (interna si externa) sa fie mai mica de 60% din PIB;
- rata inflatiei sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentul de inflatie medie a trei state din cadrul UEM cu inflatia cea mai scazuta;
- rata dobanzii pe termen lung sa nu depaseasca cu mai mult de doua puncte procentuale media ratelor dobanzilor pe termen lung din trei state ale Uniunii cu nivelurile cele mai mici;
- rata de schimb a monedelor nationale trebuie sa ramana, in perioada premergatoare introducerii monedei unice europene, in interiorul limitelor de fluctuatie stabile, fara presiuni sau devalorizari .
La 1 iulie 1990 a debutat prima etapa a UEM si a durat pana la sfarsitul anului 1993. In aceasta perioada s-au pus bazele pietei europene unice si s-au liberalizat miscarile de capitaluri dintre statele membre ale Uniunii.
La 1 ianuarie 1994 a debutat cea de-a doua etapa a UEM care a durat pana la finele anului 1998, si in cadrul careia s-au realizat urmatoarele:
- conform art. 109 din TUE (Tratatul asupra Uniunii Europene), s-a creat Institutul Monetar European (IMF), cu sediul la Frankfurt, ca precursor al Bancii Centrale Europene;
- s-au initiat procedurile de coordonare a politicilor economice la nivel european;
- s-a declansat lupta impotriva deficitelor excesive si s-au pus in aplicare politicile de convergenta economica de catre statele membre;
- s-a adoptat, la 31 mai 1995, scenariul de referinta pentru trecerea la moneda unica;
- intre 15-16 decembrie 1995, Consiliul European a stabilit, la Madrid, numele de euro pentru moneda unica, scenariul tehnic de introducere a euro si calendarul de trecere la moneda unica incepand cu anul 1999;
- intre 16-17 iunie 1997, Consiliul European, la Amsterdam, a stabilit Acordul final asupra cadrului juridic relativ de utilizare a euro, pactul de stabilitate si de crestere, precum si mecanismul de schimb care va inlocui Sistemul Monetar European;
- la 2 mai 1998, sefii de state si de guverne au nominalizat statele membre care vor utiliza primele moneda unica, pe baza criteriilor de convergenta si in functie de rezultatele economice din anul 1997; aceste state au fost: Austria, Belgia, Franta, Finlanda, Germania, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania.
Cea de-a treia etapa a inceput la 1 ianuarie 1999 si a cuprins doua faze ale scenariului de tranzitie, respectiv:
- faza B - de la 1 ianuarie 1999 la 31 decembrie 2001;
- faza C - de la 1 ianuarie 2002.
Intre 1 ianuarie 1999 si 31 decembrie 2001 a existat o perioada de tranzitie in care moneda unica a functionat numai ca moneda de cont, alaturi de monedele nationale. Incepand cu 1 ianuarie 2001 si Grecia a aderat la Uniunea Monetara.
De la 1 ianuarie 2002, Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) a introdus progresiv in circulatie bilete in euro, care au circulat in paralel cu monedele si biletele nationale, care au fost retrase, treptat, din circulatie. Statele care au aderat la EURO au stabilit perioade diferite de retragere efectiva din circulatie a monedelor nationale.
Practic, de la 1 ianuarie 1999 Europa a intrat intr-o noua era, reprezentata prin intrarea in vigoare si functionarea efectiva a Uniunii Economice si Monetare si lansarea euro ca moneda unica a acesteia. UEM are o semnificatie uriasa nu numai pentru Europa, ci si pentru intregul sistem economic si monetar international, constituind un model pentru alte incercari de integrare regionala.
Tarile din centrul si estul Europei, printre care si Romania, sesizand miza UEM, negociaza si pregatesc dezideratele tranzitiei, adaptand reglementarile lor juridice in scopul aderarii la Uniunea Europeana.


Fisiere in arhiva (3):

  • European monetary integration.doc
  • Integrarea Monetar Europeana.doc
  • INTEGRAREA MONETAR - EUROPEANA.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!