Intermedierea valorilor mobiliare - studiu de caz

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1-Valori mobiliare .4
1.1 Conceptul de valori mobiliare ..4
1.2 Tipologia si trasaturile valorilor mobiliare romanesti .5
1.3 Intermediarii tranzactionarii valorilor mobiliare romanesti 6
CAPITOLUL 2-Intermedierea valorilor mobiliare(Studiu de caz) ..8
2.1 Prezentarea societatilor .8
2.2 Evolutia indicatorilor economici pe ultimii 3 ani ..9
2.3 Intermedierea actiunilor .15
CONCLUZII ..16
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 
1.Valori mobiliare:
Trei coordonate majore contureaza notiunea de valori mobiliara:
1.valorile mobiliare sunt instrumente negociabile.
In ceea ce priveste aspectul formal al acestei norme juridice,de preferat ar fi folosirea notiunii de titlu de valoare negociabil (ca inscris prin care posesorul sau este indreptatit sa exercite la o data determinata, dreptul aratat in scris), opinie fundamentata pe urmatoarele considerente:
-sintagma ''titlu de valoare'' este deja consacrata in dreptul comercial roman si desi are o sfera de cuprindere mai ampla, urmatoarele doua coordonate ale notiunii de valoare mobiliara sunt de natura a opera distinctia valoare mobiliara-titlu de valoare;
-este de dorit evitarea inovatiilor lingvistice nejustificate intr-o legislatie suficient de greoaie, in scopul asigurarii accesibilitatii normei juridice;
-aceasta formulare forteaza sensul original al cuvantului ''instrument '', respectiv unealta sau aparat propriu pentru a executa o anumita operatie. Cu toate acestea, termenul de ''instrument ''este din ce in ce mai des folosit de catre profesionisti. Chiar ''Standardele C.E.E'' utilizeaza acest termen pentru definirea tuturor produselor financiare; de fapt, nici nu foloseste termenul de produse, toate fiind instrumente.
Totusi, negociablitatea valorilor mobiliare consta in posibilitatea transmiterii acestora catre alte persoane, in temeiul legii cererii si ofertei si cu respectarea prescriptiilor imperative ale legii.
2.valorile mobiliare pot fi emise in forma materiala sau evidentiate prin inscrierile in cont.
In forma sa initiala Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale nu facea distinctie intre actiuni materializate si actiuni dematerializate, aceste notiuni fiind introduse pentru prima data in Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori; in ceea ce priveste introducerea in Legea societatilor comerciale aceasta s-a realizat prin O.G. nr.32/1997 pentru modificarea si completarea legii nr.31/1990.
3.valorile mobiliare confera detinatorilor lor drepturi patrimoniale si nepatrimoniale asupra emitentului, conform legii si in conditiile specifice de emisiune a acestora.
Astfel, in categoria larga a valorilor mobiliare se includ: actiunile, obligatiunile, instrumentele derivate(optiuni,contracte la termen, contracte anticipate, etc.) sau orice alte tiluri(drepturi de subscriere, warrante).
Valorile mobiliare se descompun in doua categorii:
-valori mobiliare simple: actiuni, obligatiuni, certificate de investitii si titluri de participare;
-valori mobiliare complexe (compuse): obligatiuni rambursabile in actiuni, obligatiuni rambursabile in certificate de investitii privegiate, titluri subordonate cu durata nelimitata.
1.2 Conceptul de valori mobiliare
Din punctul de vedere al investitorului, valorile mobiliare reprezinta acele active nebancare de capital negociabile emise in forma materiala sau evidentiate prin inscrisuri in cont care confera detinatorilor drepturi egale.
Cele mai des uzitate si cunoscute valori mobiliare sunt actiunile si obligatiunile.
Actiunile sunt fractiuni din capitalul social al unei societati comerciale si desemneaza raporturi juridice intre detinatorul acestora si societatea emitenta. 
Obligatiunile reprezinta fractiuni dintr-un capital de imprumut, care desemneaza raporturi de creanta a detinatorului asupra emitentului. 
1.3 Tipologia si trasaturile valorilor mobiliare romanesti
Principale caractersitici ale valorilor mobiliare sunt:
a.-negociabilitatea-ce presupune posibilitatea transmiterii lor catre alte persoane pe baza mecanismului cerere-oferta si cu respectarea prescriptiilor legale.
b.-emise in forma materializata sau evidentiate prin inscrisuri in cont
c.-confera detinatorilor drepturi patrimoniale si nepatrimoniale cum ar fi:dreptul de proprietate,de vot,de a obtine o remuneratie.
Produsele bursiere sunt reprezentate de-totalitatea valorilor mobiliare care se tranzactioneaza pe piata.
Clasificarea valorilor mobiliare:
a.-valori mobiliare primare-emise de intreprindere si au drept scop mobilizarea capitalurilor proprii sau atragerea capitalurilor de imprumut.
-mobilizeaza capitaluri pe termen lung si permit valorificarea investitiei in aceste valori mobiliare prin incasarea in viitor a unei parti din veniturile emitentului.
b.-valori mobiliare derivate-rezulta din combinarea caractersticilor actiunilor si obligatiunilor
-valoarea lor depinde de valoarea activelor la care se refera
c.-valori mobiliare sintetice-rezultate din combinarea de catre societatile financiare,a unor active diferite,prin aceasta combinare realizindu-se un nou instrument de plasament dintre care cele mai cunoscute sunt:
- contractele pe indici de bursa
- titlurile financiare tip ''cos'care reprezinta un produs standardizat format din titluri primare
- contracte ''futures''care se incheie ptr materiile prime(carbune,zinc,etc)
Dupa legatura pe care o asigura cu economia reala si cu autonomia pietei, instrumentele pietei de capital se grupeaza astfel:
-  Titluri primare in care sunt incluse actiunile si obligatiunile, ca principale instrumente de transfer a capitalurilor intre piata financiara si economia reala.
-  Actiunea reprezinta partea indivizibila a capitalului social constituit de o firma. Emisiunea acestora se face pentru atragerea capitalului necesar infiintarii cat si mai ales pentru finantarea proiectelor de dezvoltare. Sub aspect juridic, actiunea confera dreptul de coproprietate pentru detinator, drept in virtutea caruia participa la luarea deciziei. Proportional cu procentul de detinere, actionarul beneficiaza de rezultatele societatii, dar isi asuma si riscurile activitatii. Veniturile pe care le poate asigura acest titlu sunt sub forma de capital (diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare) si sub forma de dividend.
Tipologic, actiunile au cunoscut in ultima vreme o mare diversificare prin care se asigura o mobilizare mai mare a capitalurilor. Sub impulsul ,,efectului de clientela" s-au creat actiuni privilegiate destinate investitorilor care urmaresc marirea consumului prezent. Acestea asigura un venit fix, asemenea obligatiunilor, in schimbul renuntarii la dreptul de vot. Actiunile reprezinta principalul instrument cu care se opereaza pe piata de capital, unde detin aproximativ 80% in totalul tranzactiilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Intermedierea valorilor mobiliare - studiu de caz.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.bancatransilvania.ro/files-aga/trimestrul/comunicat_de_presa_rezultate_financiare.pdf
2. https://www.digi-communications.ro/ro/see-file/Preliminary-report-@31122018_final_RO.pdf
3. https://www.digi-communications.ro/ro/see-file/Preliminary-report-@31122018_final_RO.pdf
4. https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/marketing/conceperea-unui-plan-strategic-de-piata-pentru-firma-rcs-rds-272614.html
5. https://doctorat.ubbcluj.ro/sustinerea_publica/rezumate/2010/finante/Socaciu_Bintintan_Anca_ro.pdf
6. https://www.brd.ro/piata-financiara/rapoarte-de-analiza
7. http://www.bvb.ro/
8. https://tradeville.eu/actiuni/actiuni-tlv
9. https://www.tradeville.eu/actiuni/widget-cotatii-bvb
10. https://tradeville.eu/actiuni/actiuni-BT
11. Anghelache G., Dardac N. -  Piete de capital si burse de valori, Ed. Economica, 2001
12. Gradu M. -  Tranzactii bursiere-pietele futures si de optiuni, Ed. Economica, Bucuresti , 2007
13. Lector Vanghele Cristian - Note de curs-Piete financiare.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!