Islanda, Faliment National

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere
2. Inceputul dezastrului
3. Icesave - Landsbanki
4. Kaupthing
5. Perioada de dupa nationalizarea bancilor
6. Concluzii, bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Era odata, nu cu foarte mult vreme in urma, o insula fericita unde locuitorii pareau sa fi gasit cel mai sigur drum spre paradis. Acolo, in mica si pitoreasca Islanda, capitalismul financiar fermecase aproape intreaga populatie. Imbogatiti fara sa stie de ce si cum, islandezii au trait aproape intreaga epoca ca pe o poveste de succes. Uniunea Europeana le parea un univers mult prea dominat de chestiunea sociala pentru a fi tentati de integrare. Dar, ca si alte povesti frumoase, si cea islandeza a avut un sfarsit trist. Iar continuarea nu se anunta nici ea prea fericita. Criza economica a devenit cosmarul tuturor islandezilor. Daca de perioada de prosperitate au profitat doar unii, de efectele ei negative vor suferi cu totii.
Capitalismul de cazinou pe care s-a cladit atat de iluzoria prosperitate islandeza nu a aparut din neant. Dar, cuceriti de iluzia imbogatirii facile, au acceptat sa se lase fermecati. Orice prudenta a fost parasita pentru o viata usoara. Dar "lumea reala" si-a cerut drepturile.
Pana nu demult, acest mic stat nordic de 320.000 de locuitori desemna un model de succes si avea o crestere economica rapida, in ciuda locului modest pe care il ocupa pe scena internationala, din punct de vedere geopolitic.
Boom-ul din anii '90 de pe bursa a permis companiilor si bancilor islandeze sa investeasca foarte mult in toata Europa.
Acest succes nu avea sa dureze prea mult, ba dimpotriva, investitiile majore au determinat un esec devastator. La ora actuala, economia islandeza este una dintre cele mai fragile, daca nu chiar cea mai vulnerabila economie europeana la miscarile din sistemul financiar. Bancile si companiile din Islanda au inceput sa se "inghita" una pe cealalta si au creat o interdependenta care acum poate fi asociata unui "castel de carti".
Steingrimur Sigfusson, ministrul de finante al Islandei spunea: "Bancilor li s-a permis sa creasca foarte mult. A fost creata o atmosfera ciudata. In multe aspecte, Islanda a fost transformata intr-un laborator neoliberal, iar experimentul a avut un final teribil."
2. Inceputul dezastrului
In luna septembrie a anului 2008 sistemul financiar al Islandei a fost puternic afectat de catre criza mondiala, aceasta fiind in pragul unui faliment national.
Una din primele decizii anuntate de guvernul islandez pentru a evita ca tara sa cada in faliment a fost nationalizarea bancii Glitnir, a treia ca marime din Islanda, fapt ce a determinat totusi afundarea coroanei islandeze ca efect al speculatiilor pesimiste privind capacitatea Bancii Centrale.
In continuare guvernul a nationalizat Landsbanki, a doua mare banca islandeza, din cauza riscului unui "faliment national" si al scandalului bancii electronice Icesave care apartinea de Landsbanki, si opera in Marea Britanie si Olanda, aceasta dand faliment din cauza investitiilor prost plasate in Statele Unite ale Americii.
In cele din urma statul islandez nationalizeaza si ultima institutie financiara care nu era trecuta in proprietatea statului, preluand controlul asupra bancii Kaupthing, pentru a mentine continuitatea operatiunilor bancare comerciale in Islanda.
O data cu aceasta nationalizare, toate cele trei mari banci din Islanda trec in intregime sub controlul statului, parlamentul islandez adoptand de urgenta o lege care da puteri sporite guvernului in ceea ce priveste sectorul financiar. Astfel, depozitele din Islanda erau in intregime garantate. 
Prabusite in mai putin de o saptamana in cursul lunii octombrie 2008, principalele banci comerciale inslandeze - Glitnir, Landsbanki si Kaupthing au datorii de peste 60 de miliarde dolari la creditori straini.


Fisiere in arhiva (1):

  • Islanda, Faliment National.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!