Monografia Sistemului Bancar din Elvetia

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP.1. Sistemul bancar elvetian.1
CAP.2.Banca Centrala a Elvetiei.5
2.1.SNB, Primul si al doilea Razboi Mondial.5
2.2.Functiile si activitatea bancii centrale a Elvetiei .7
2.3. Obligatiile si tintele Bancii nationale a Elvetiei.9
CAP.3. UBS AG.11
3.1.Istoria bancii UBS.12
3.2.Afacerea UBS.13
3.3.Spatiu de lucru. 14
3.4.Controverse. 15
CAP.4. Credit Suisse.16
4.1.Istoria bancii Credit Suisse.16
4.2. Managementul bunuriloractivelor.18
4.3. Fuziuni si Achizitii.20
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1. Sistemul bancar elvetian 
Economia elvetiana este, conform clasamentelor intocmite de renumite institutii interntionale specializate, printre cele mai competitive si liberale. Principalele coordonate care confera Elvetiei caracteristicile unui mediu de afaceri privilegiat, adaptat produselor si serviciilor de inalta calitate si tehnicitate sunt: gradul ridicat de protectie oferit de legislatia in domeniul afacerilor, stabilitatea pe temen lung a cadrului investitional, nivelul scazut de interventie si control din partea autoritatilor, garantarea deplina a dreptului de proprietate, libera competitie precum si apararea secretului bancar.
Sectorul bancar reprezinta una dintre cele mai importante ramuri ale economiei elvetiene si absoarbe aproape 4% din populatia activa. Bancile elvetiene gestioneaza bunuri in valoare de peste 3.300 miliarde CHF dintre care mai mult de jumatate provin din afara Elvetiei.Cu o lunga traditie in materie de stabilitate economica si financiara manifestata in principal in nivelul scazut al inflatiei, o rata redusa a dobanzilor si o moneda nationala puternica si stabila , Elvetia este considerata unul dintre cele mai mari centre financiare offshore din lume, devansand Londra, New York sau Frankfurt.
Deschiderea unei banci, efectuarea de tranzactii cu valori mobiliare, managementul fondurilor mutuale sunt activitati pentru a caror desfasurare este necesara obtinerea aprobarii Comisei Federale Elvetiene a Bancilor-EBK.In comparatie cu alte state, sistemul bancar elvetian este mai putin rigid din punct de vedere al reglementarilor.
In afara celor doua banci renumite UBS si CS GROUP care se afla printre cele mai mari institutii bancare din lume, pe piata bancara elvetiana sunt prezente multe alte banci locale si peste 100 de institutii financiare straine . Bancile cantonale ,bancile regionale si bancile de economii joaca un rol important in finantarea proiectelor de investitii. Organizatia cea mai importanta din sectorul bancar elvetian este Swiss Bankers Association.
O specifitate a bancilor elvetiene este data de asa numitul "secret bancar", subiect de actualitate care genereaza dispute aprinse intre Elvetia si UE in contextul negocierilor pe tema impozitarii economiilor bancare, parte componenta a setului doi de acorduri bilaterale. Conform legislatiei federale, bancile sunt obligate sa protejeze confidentialitatea tranzactiilor efectuate de catre clienti, in egala masura elvetieni sau investitori straini. Argumentele partii elvetiene in confruntarea cu criticii europeni pe aceasta tema se referea in primul rand la faptul ca proectia oferita nu se aplica in cazurile in care exista suspiciuni cu privire la natura legala, in raport cu legislatia elvetiana, a fondurilor care fac obiectul tranzactiei. La solicitarea autoritatilor fiscale din tara de origine, motivata de suspiciunea de frauda fiscala se poate obtine, prin decizie judecatoreasca, suspendarea secretului bancar si acordarea de asistenta judiciara autoritatilor statului de origine a fondurilor.
Secretul bancilor elvetiene are mare legatura cu neutralitatea traditionala a tarii. Este un fel de conventie acceptata de toata lumea pentru a face din aceasta tara un fel de paradis securizat pe toata linia : teritoriul, bancile, chiar si francul elvetian este perceput in acest sens. Primele banci private elvetiene au aparut pe la 1680, iar patronii lor garantau cu propria avere toate depozitele clientilor. Acest lucru s-a dovedit o reclama de mare succes si de aici s-a nascut traditia privind securitatea unei banci elvetiene. Inca mai exista 15 banci private, iar politica de garantare a proprietarului se mentine.
Tot in spiritul pastrarii unui grad ridicat de discretie al operatiunilor in bancile elvetiene exista posibilitatea utilizarii de conturi nepersonalizate (numbered accounts).Titularul de cont este identificat doar printr-un numar insa contul nu este totusi unul anonim , datele personale ale titularului fiind disponibile doar unui numar restrans de lucratori ai bancii.In general, suma minima impusa pentru deschiderea unui "numbered accounts" este de 100.000 CHF.
Economia Elvetiei este una dintre cele mai stabile economii ale lumii. Politica sa plina de succes pe termen lung in domeniul sigurantei monedei nationale, dublata de secretul operatiilor financiare efectuate in bancile elvetiene a facut din Elvetia un "rai financiar" al investitorilor si al investitilor acestora. In acelasi timp, a creat o economie care se bazeza masiv pe afluxul extern constant de investitii. Din cauza micimii tarii si a specializarii inguste a fortei sale de munca, industria fina si de precizie, respectiv comertul si finantele sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii economice a tarii.
Industria financiara nu detine o cota mai mare de 15% din economia elvetiana, dar cu toate acestea segmentul bancar a contribuit in ultimii ani cu peste 50% la cresterea economica a tarii, arata un raport guvernamental citat de Bloomberg.
In ultimul trimestru din 2007, ritmul de crestere al economiei elvetiene a atins cel mai inalt nivel din ultimii doi ani pe fondul cresterii semnificative a cheltuielilor consumatorilor si corporatiilor. Produsul intern brut al tarii a urcat cu 1% fata de nivelul inregistrat in trimestrul anterior, cel mai rapid ritm din iunie 2005.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Sistemului Bancar din Elvetia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!