Monografia Sistemului Bancar din Spania

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap 1. Sistemul bancar din Spania 5
1.1.Istoricul sistemului bancar din Spania 5
1.2. Tipuri de institutii in sistemului bancar spaniol 6
1.3. Indicatori de apreciere 8
1.4. Factori de influenta 9
1.5. Tendinte 9
Cap.2. Banca Centrala a Spaniei 10
2.1. Istoria Bancii Centrale 10
2.2. Obiective ale Bancii Centrale 11
2.3. Functii ale Bancii centrale a Spaniei 12
2.4. Instrumente folosite de Banca Centrala 13
2.5 Produse si servicii bancare oferite 13 
Cap.3. Banci reprezentative din Spania 14
3.1 Banco Santander Central Hispano 14
3.2. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 17


Extras din proiect Cum descarc?

Prefata
Din multitudinea de sisteme ce definesc existenta unei natiuni la un moment dat, si care se intrepatrund si interconditioneaza in procesul evolutiei acesteia, sistemul economic are un rol determinat, iar in cadrul acestuia, sistemul bancar, reprezinta o componenta principala fara de care, practic, economia moderna nu-si poate exercita rolul si functiile.
Desemnand ansamblul coerent al diverselor categorii de banci cu capital autohton sau strain, de stat sau privat, precum si combinatii mixte ale acestora, ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul unei tari, sistemul bancar raspunde necesitatilor unei etape a dezvoltarii social - economice. Astfel, el reprezinta veriga de legatura intre detinatorii (persoane fizice si juridice) si economia si societatea reala care are nevoie de aceste capitaluri pentru functionare si dezvoltare. Este, in acelasi timp, depozitarul credibil al economiilor care se formeaza in societate si intermediarul principal intre creditori in stingerea datoriilor. In aceasta viziune, sistemul bancar trebuie sa se afle, permanent, in relatie de parteneriat cu economia si viata reala a societatii, in sensul organizarii si stimularii procesului de economisire si a celui de investire. Sistemul bancar ocupa deci, o pozitie de o importanta covarsitoare pentru progresul societatii umane in ansamblul sau.
In contextul economiei de piata, sistemul bancar trebuie sa asigure cadrul care sa dea posibilitatea mobilizari tuturor fondurilor banesti disponibile in economie si orientarea lor temporara, pe perioade mai lungi sau mai scurte, catre activitati economice, in mod prioritar spre cele productive. Rolul si importanta bancilor in economie sporesc pe masura amplificarii fluxurilor financiare nationale si mondiale, ca o consecinta a dezvoltarii generale societatii umane. Avantul tehnologiei si mijloacelor de comunicatie au amplificat rolul bancilor in circulatia resurselor monetare, pe de o parte, si, pe de alta parte, finantatori ai investitiilor in economie.
Structura sistemului bancar aferent unei tari vizeaza: pe de o parte cadrul institutional, format din banca centrala cu rol de coordonare si supraveghere, si bancile comerciale si alte institutii financiare asimilate acestora, indeplinand rolul de intermediar principal in relatia economii - investitii, iar pe de alta parte, cadru juridic format din ansamblul reglementarilor care guverneaza activitatea bancara, actionand hotarator in crearea si functionarea unui sistem bancar poate deveni reala numai pe fundalul unei legislatii corespunzatoare, racordata la realitatile tarii si la principiile si standardele intrenationale, tinand seama de caracterul deschis, spre exterior, al sistemului bancar.
Cap 1. Sistemul bancar din Spania
1.1.Istoricul sistemului bancar din Spania
Sistemul financiar - bancar spaniol, a aparut in secolul XIX, si a consolidat activitatea in perioada 1945 - 1977, si cuprinde alaturi de casele de economii si cooperativele de credit: banca oficiala (de stat), care acorda creditul oficial si banca privata, formata din ansamblul bancilor din sectorul privat, acesta corespunzand bancilor comeciale din celelalte tari 
Sistemul bancar spaniol a fost foarte reglementat in anii 1950 - 1960, dar incepand cu 1970 dereglementarea a transformat considerabil structura sectorului bancar prin: libertatea marita in ceea ce priveste deschiderea de agentii; inlesnirea controlului creditelor; reducerea rezervelor obligatorii. Bancile straine au profitat de aceasta deschidere si au intrat pe piata spaniola la finele anului 1970, compensand anumite retele ce apartineau bancilor mici si mijlocii aflate in dificultate in acel moment. In timp ce bancile straine au avut un rol direct in concentrarea sistemului bancar spaniol, marile banci spaniole s-au extins, creand retele in strainatate, cum ar fi cele din Franta si din marile orase europene (Banco de Santander, Banco Hispano - Americano).
In aceasta perioada, pana la sfarsitul anului 1980, in sistemul bancar spaniol au avut loc modificari radicale. Structura sa a fost in mare masura o intoarcere la perioada post-razboiului civil din epoca Franco, atunci cand bancile private au jucat un rol important in finantarea dezvoltarii industriei. Adoptarea unei noi politici economice, a determinat atragerea de capital si investitii bancare straine, rolul bancilor a fost consolidat. Industria a avut o crestere semnificativa, o mare parte din bancile de capital fiind vandute populatiei cu ajutorul burselor de valori.
La inceputul anilor '90 ai secolului trecut, in sectorul bancar spaniol exista o concurenta puternica, astfel ca oferta de produse si servicii bancare in exces a constituit motiv pentru specializarea bancara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Sistemului Bancar din Spania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!