Monografia sistemului bancar German

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1.Sistemul bancar al Germaniei 3
1.1 Istoric 3
1.2 Tipuri de institutii 4
1.2.1 Bancile comerciale 4
1.2.2. Bancile publice: bancile de economii si bancile landurilor 6
1.2.3. Cooperativele de credit 7
1.3 Indicatori de apreciere a activitatii 7
1.4 Tendinte privind evolutia activitatii bancare in Germania 8
Capitolul 2.Banca centrala a Germaniei 9
2.1 Caracteristici definitorii 9
2.2 Organizare 10
2.3 Istoric 10
2.4 Obiective 12
2.4.1 Politica monetara 12
2.4.2 Sistemul financiar si monetar 13
2.4.3 Supraveghere bancara 13
2.4.4 Administrarea numerarului 13
2.4.5 Sisteme de plata 14
2.5 Functii 14
2.6 Instrumente folosite 15
Capitolul 3.Banci Germania 17
3.1Banca Sparkasse Aachen 17
3.1.1 Istoric 17
3.1.2 Gama de produse 18
3.1.3 Indicatori specifici 24
3.2 Deutsche Bank 27
3.2.1 Istoric 27
3.2.2 Actionariat 28
3.2.3 Oferta de produse si servicii 30
3.2.4 Indicatorii de apreciere 31
3.2.5 Evolutii 32
Concluzii 35
Bibliografie 36
Anexe 37


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1.Sistemul bancar al Germaniei
1.1 Istoric
Sistemul bancar german a trait o perioda de intense mutatii cauzate de reunificarea Germaniei, bancile est-germane necesitand eforturi importante pentru modernizarea si formarea personalului. Concurenta pe piata bancaras-a mentinut in limite inguste, pana in anul 1958, deoarece exista un numar mic de unitati bancare ce activau, ca urmare a reglementarilor existente.
Serviciile bancare furnizate de bancile private erau oferite in principal clientelei formate din firme medii si mari. Centrul de greutate al activitatii bancilor de afacerise situa in sectorul "pe termen scurt".
In anul 1958, s-a evidentiat dezvoltarea sistemului bancar german in 3 diferite forme: dezvoltarea unei largi retele cooperatiste populare, costituirea de banci comerciale concentrate si dezvoltarea sectorului public al bancilor de economii. Vasta retea cooperatista si popular cu origine in mediu rural s-a mentinut pana in zilele noastre. Aceste trei forme ocupa si astazi o pozitie deosebita in Germania, in special in ceea ce priveste acordarea de credite micilor intreprinzatori si colectarea de depozite ce provin din economiile populatiei. Bancile comerciale germane sunt de asemenea universal, dar orientate spre operatiuni "de gros" spre industrie.
Datorita cuvantului economic, introducerii platilor salariilor si remuneratiilor fara numerar, cresterii patrimoniului monetar privat, a cresterii numarului de locuitori in zonele limitrofe oraselor, a promovarii economiilor de catre stat si a necesitatii de recuperare pe piata de locuinte, populatia a devenit treptat interesata, in calitate de client, de toate grupurile bancare, schimband bancile mai frecvent. Astfel, s-a produs o schimbare majora, intr-un sistem in care bancile erau obisnuite cu fidelitatea clientilor, acestia fiind considerate printre cei mai devotati din Europa. Chiar daca germanii erau mai exigenti in ceea ce priveste calitatea produselor, acestia nu isi schimbau banca foarte des.
In dorinta de a obtine servicii de o mai buna calitate la un cost cat mai mic si o gestiune mai rapida si mai buna a informatiei, parteneriatul privilegiat cu o banca nu mai era asa interesat de firme, acestea implicandu-se mai mult ca niciodata in jocul concurential.
In aceste conditii, in cadrul concurentei tot mai dure, bancile au fost obligate sa isi adapteze oferta de servicii cerintelor specific clientelei. Bancile private au afisat o noua imagine, aceea de "banci pentru toata lumea", pentru a dobandi astfel si publicul larg.
Conceptul de baza in guvernarea activitatii bancare a devenit universalizarea, bancilor din Germania fiindu-le permis sa se implice in orice activitate financiara. Activitatile in care se poate implica o banca care are logistica necesara sunt: activitatea bancara comerciala, de afaceri, de asigurare, de portofoliu si de investitii.
1.2 Tipuri de institutii
Sistemul bancar poate fi structurat, in functie de natura activitatii prestate si forma legala pe trei piloni:
Banci comerciale private
Banci publice: bancile de economii si bancile landurilor
Cooperative de credit
Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, subdivide grupul bancilor comerciale in trei categorii:
-Grupul bancilor mari
-Grupul bancilor regionale
-Sucursalele bancilor straine
1.2.1 Bancile comerciale
Pe la jumatatea secolului al XIX-lea au fost puse bazele primei asocieri de fonduri bancare din Germania. In perioada respectiva, nevoile financiare din ce in ce mai mari ale companiilor industriale de productie in masa nu mai puteau fi satisfacute de bancherii privati. Din cauza crizei bancare din 1931-1932, cei trei "jucatori" principali (Dresdner Bank-fondata in 1872, Commertzbank-fondata in 1870,Deutshe Bank-fondata in 1870), au fost determinati sa se uneasca iar intre anii 1957-1958, dupa prima lor incercare, care a esuat.
Prin fuziunea a doua mari banci Bavariene, in anul 1998 s-a format Bayerische Hypo- und Vereinsbank (HVB), care in anul 1999 s-a unit cu categoria Deutsche Bundesbank a marilor banci. Afacerile sale "en detail" s-au desfasurat initial in partea de sud a Germaniei, dar in ultima perioada s-au extins si in centrul si estul Europei si in Austria.
Grupul bancilor mari ("Cele patru mari"- Grossbank) cuprinde:
-Deutsche Bank AG
-Commerzbank AG
-Dresdner Bank AG
-UniCredit Bank AG (fosta Bayerische Hypo- unde Vereinsbank AG)
Aceste patru mari banci sunt universale , deoarece activitatea lor "en detail" se grefeaza pe dezvoltarea activitatilor bancare de investitii. Commerzbank a anuntat in august 2008 ca a procurat Dresdner Bank, formand astfel banca cea mai mare din Germania, in ceea ce priveste numarul de clienti, devenind un mare concurent pentru Deutsche Bank. De asemenea Deutsche Bank AG, a achizitionat in noiembrie 2010, cu ajutorul unei oferte publice 51,98% din actiunile Deutsche Postbank AG.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia sistemului bancar German.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Cristi Spulbar -Sisteme bancare comparate, Ed. Sitech ,2005, Craiova 
2. Sebastian Bogdan Capraru -Activitatea bancara:sisteme ,operatiuni si practici, Ed.C.H. Beck, 2010
3. http://sdw.ecb.europa.eu/quickview.do?SERIES_KEY=338.BP6.Q.N.I8.W1.S1.S1.LE.N.FA.P.F._Z.EUR._T.M.N
4. https://www.sparkasse-aachen.de/pages/index.php
5. https://www.deutsche-bank.de/index.htm
6. https://www.db.com/ir/de/content/aktionaersstruktur.htm
7. www.wikipedia.org
8. https://www.bundesbank.de/Navigation/DE/Home/home_node.html


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!