Monografie a Sistemului Bancar din Danemarca

Extras din proiect Cum descarc?

Descrierea sistemului bancar din Danemarca
Sistemul bancar al Danemarcei este definit prin reteaua institutiilor de credit si a relatiilor economice.Reprezinta totalitatea bancilor diferit organizate sub conducerea bancii centrale, in vederea coordonarii operatiunilor de scont si reescont de credite, de plasamente si administrare a depozitelor bancare.Reteaua institutiilor de credit este exprimata de tipurile de banci care functioneaza in tara, si de relatiile economice din care acestea fac parte prin functiile pe care le indeplinesc in economie.Constituirea sistemului bancar este rezultatul unui lung proces istoric de dezvoltare a economiei si a relatiilor din care fac parte agentii economici.
In Danemarca ,sistemul bancar, desi contine un numar mare de institutii bancare , reprezinta un sistem concentrat, mai apropiat de stat decat de economie si mai formal. In functionare, predomina caracterul juridic si administrativ, in detrimentul celui economic.In anul 1999 primele banci detineau 81% din activele bancare din sistem,ele fiind in numar de 181 de institutii.Specific sistemului bancar danez este existenta unor institutii de credit ipotecare cu traditie.Relatiile sistemului bancar cu sistemul financiar se bazeaza pe solutii orientate catre piata, precum si pe costurile pentru sector si pentru Banca nationala, care trebuie sa fie cantarite in raport cu valoarea pentru societate.Principul de baza pentru sistemele si cerintele referitoare la institutiile de credit trebuie sa fie existenta unui tratament egal,indiferent de marimea,localizarea geografica si de apartenenta nationala.
Istoric.Cunoscut din vechime drept locul de origine al vikingilor,apoi, mai aproape de vremurile noastre, drept o mare putere economica nord-europeana, Danemarca s-a transformat
intr-o natiune moderna si prospera, care participa la integrarea politica si economica in Europa.
Danemarca este tara cu una dintre cele mai vechi traditii in activitatea bancara si chiar locul unde au fost inventate noi tehnici ale activitatii bancare.
In ultimii ani evolutia sectorului bancar in Danemarca a fost diferit de cea a bancilor din alte tari. Danemarca de astazi,datoreaza originiile culturale si lingvistice danezilor, care au venit aici din Suedia incepand cu anul 500.Razboiul de 30 de ani,apoi razboaiele napoleoniene au afectat profund dezvoltarea tarii, mai ales din punct de vedere economic.
Perioada 1960-1990 a fost marcata de o rationalizare a sistemului bancar.Cheia dezvoltarii Den Danske Bank a fost de asemenea liberalizarea graduala a legilor bancare.
.
Tipuri de institutii.In prezent sistemul bancar danez cuprinde banca centrala,bancile de afaceri,toate bancile comerciale,de depozit, de credit,de ramura,ipotecare si alte institutii bancare existente intr-o tara, diferentiate prin atributiile si particularitatile functionarii lor prin privilegiile conferite prin lege.Danmarks Nationalbank este banca centrala a Danemarcei. Exista multe banci in Danemarca si anume Danske, Jyske Bank Private Banking, Nordea si altele.Toate acestea au contribuit la consolidarea scenariului economic al Danemarcei..Banca a fost creata ca urmare a mai multor fuziuni din 1990,grupul avand de asemenea sucursale de servicii in Polonia,Hamburg si Londra. Jyske Bank este a doua mare banca aflata in proprietate publica din Danemarca. Sediul central al bancii se afla in Silkeborg,iar banca are de asemenea filiale in Franta,Germania,Elvetia ,Olanda,Polonia,Regatul Unit si Gibraltar.
.
Indicatori de apreciere.Operatiunile de restructurare bancara constituie o caracteristica a sistemului bancar actual,in cadrul acestora fiind incluse fuziunile,absorbtiile si operatiunile cu strainatatea,preluarile pachetului de control de catre bancile straine si operatiunile incrucisate banci- asigurari.
Indicatorii folositi in aprecierea nivelului de dezvoltare sunt:
-raportul dintre activele bancare si PIB - indicator ce masoara dimensiunea sectorului bancar in totalul economiei;
-raportul dintre pasive lichide si PIB - indicator ce masoara marimea intermediarilor financiari comparativ cu marimea PIB-ului. 
-raportul dintre totalul creditelor acordat in sectorul privat si PIB - masoara implicarea sectorului bancar in finantarea sectorului privat;
-raportul dintre totalul imprumuturilor acordate de institutiile financiare nebancare catre intreprinderile private si PIB- indicatorul masoara implicarea institutiilor financiare nebancare in sectorul privat.
Indicatorii folositi pentru cuantificarea dimensiunii si eficientei pietei de capital sunt:
-raportul dintre capitalizarea bursiera si marimea PIB-ului
-marimea valorii totale a tranzactiilor pe piata de capital in marimea PIB-ului.
Masurand activele totale Danske Bank este cea mai mare din Danemarca si una din cele mai mari din regiunea Nordica, oferind danezilor si clientilor internationali o gama larga de servicii.
Managementul bancii este alcatuit din comitetul de directori,comitetul executiv si auditul intern.
Factori de influenta.Conjuctura dezvoltarii sistemului bancar danez a fost influentata de urmatorii factori :
1.Factori internationali :
-accenturarea polarizarii economiei mondiale;
-dezmembrarea CAER ;
-consolidarea procesului de integrare europeana ;
-globalizarea economiei mondiale;
-reorientarea fluxurilor financiare monetare ;
-recesiunea economica ;
2.Factori nationali:
-impactul evolutiilor economice-sociale;
-politica bancara si reglementarile bancii
3.Factori specifici mediului bancar:
-tipul de management;
-marimea bancii;
-nivelul de pregatire profesionala;
-norme si metodologii interne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie a Sistemului Bancar din Danemarca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!