Monografie BCR

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - PREZENTAREA BANCII COMERCIALE ROMANE - 2 -
1.1. ISTORICUL BANCII COMERCIALE ROMANE - 3 -
1.2. PRINCIPALELE ETAPE SI EVOLUTIA BANCII COMERCIALE ROMANE IN CADRUL SISTEMULUI BANCAR ROMANESC - 3 -
1.3 FORMA SI STRUCTURA CAPITALULUI SI A ACTIONARIATULUI - 4 -
1.4 PRINCIPALELE FUNCTII, ACTIVITATI SI OPERATIUNI BANCARE - 5 -
1.5 CADRUL LEGISLATIV GENERAL SI SPECIFIC - 10 -
1.6 ORGANISMELE DE CONTROL SI REGLEMENTARE - 11 -
CAPITOLUL 2 - ORGANIZAREA SOCIETATII BANCARE. SISTEMUL INFORMATIONAL BANCAR - 13 -
2.1. ORGANIZAREA SOCIETATILOR BANCARE - 14 -
2.2. SISTEMUL INFORMATIONAL BANCAR SI AUTOMATIZAREA OPERATIUNILOR BANCARE - 16 -
3.1. PROCEDURA PRIVIND SOLICITAREA DESCHIDERII UNUI CONT - 18 -
3.2. OPERATIUNI CURENTE SI OPERATIUNI SPECIALE - 22 -
CAPITOLUL 4 - PLASAMENTE BANCARE SI NON-BANCARE - 29 -
4.1.PLASAMENTELE BANCARE PRACTICATE DE BCR-ERSTE - 29 -
4.2 PLASAMENTE MONETARE NON-BANCARE: - 34 -
4.3 PLASAMENTE FINANCIARE - 36 -
CAPITOLUL 5 : DECONTAREA INTRA SI INTERBANCARA. OPERATIUNILE CU NUMERAR. - 40 -
5.1. MODALITATI SI INSTRUMENTE DE PLATA IN ACTIVITATILE DE DECONTARE - 40 -
5.2. COMPENSAREA MULTILATERALA A PLATILOR - 55 -
5.3. OPERATIUNI CU NUMERAR - 58 -
5.4. MONEDA ELECTRONICA - 65 -
CAPITOLUL 6: MARKETINGUL BANCAR - 72 -
6.1.1. NIVEL DE PRODUS - 74 -
6.2 NIVEL INSTITUTIONAL - 75 -
CAPITOLUL 7 : CREDITAREA BANCARA. PERSOANE FIZICE SI AGENTI ECONOMICI. - 76 -
7. 1 CREDITE ACORDATE PERSOANELOR FIZICE - 78 -
7.2. CREDITE PERSOANE FIZICE AUTORIZATE - 81 -
7.3. CREDITE CORPORATII - 84 -
CAPITOLUL 8 : PACHETUL STUDENT - 86 -


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 - Prezentarea Bancii Comerciale Romane
1.1. Istoricul Bancii Comerciale Romane
Banca Comerciala Romana isi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si reorganizate dupa 1989. Ea este o institutie speciala, ce poate fi considerata o banca noua pentru ca actul sau de nastere poarta data de 1 decembrie 1990, dar in acelasi timp, prin activitatea pe care o desfasoara in cadrul Bancii Nationale din care se desprinde, este deopotriva o banca cu traditie in domeniul bancar. Inceputul a fost foarte dificil. In afara unui act de identitate, unei banci ii mai sunt necesare un sediu central, o retea de unitati, personal suficient, capital, clienti si o gama adecvata si tentanta de produse si servicii utile pentru acesti clienti.Ministerul Finantelor a aprobat functionarea Bancii Comerciale Romane prin Certificatul nr.130996/17.09.1990, prin care se confirma obiectul sau de activitate: operatiuni specifice unei banci comerciale. Certificatul este inscris in registrul de stat sub nr.10/17.09.1990.
La 15 noiembrie 1990, presedintele BCR transmite in tara o circulara prin care anunta ca Banca Comerciala Romana va functiona incepand cu data de 1 decembrie 1990 si isi va desfasura activitatea prin: administratie centrala, sucursalele judetene si sucursala municipiului Bucuresti, filiale si agentii.
Interesul clientilor de toate categoriile pentru colaborarea cu B.C.R., evolutia acestei clientele contribuie in final la completarea imaginii despre banca. Unul din elementele calitative, de marca, adaugat de banca il constituie activitatea internationala. Interdependenta dintre pietele interne si externe a facut necesara adaptarea sistemului de lucru al bancii la practicile bancare internationale.
Banca Comerciala Romana recunoaste ca realizare deosebita pasii facuti in domeniul informatizarii. In 1990, toate lucrarile bancii erau executate fara o tehnica de calcul adecvata, iar astazi banca utilizeaza cele mai moderne echipamente din domeniul tehnicii de calcul, care permite o mare flexibilitate si dinamica a operatiunilor efectuate. Prin aceasta s-a obtinut extinderea functionalitatii aplicatiilor informatice destinate operatiunilor valutare, banca dispunand in prezent de un sistem modern de realizare in timp real a tranzactiilor internationale care ofera facilitati de generare, transmitere si reconciliere a mesajelor SWIFT 
Un aspect fundamental al oricarei economii de piata este ca diferite firme opereaza si concureaza pe aceeasi piata pentru aceiasi consumatori. In cazul bancilor, acest lucru asigura clientilor posibilitatea alegerii bancii cu care vor face afaceri. 
In cele din urma, supravietuiesc bancile care servesc cel mai bine necesitatile pietei si ale clientilor. Intr-o economie de piata si bancile, ca orice societate comerciala, isi realizeaza venitul in " arena pietei ,,.
1.2. Principalele etape si evolutia Bancii Comerciale Romane in cadrul sistemului bancar romanesc
Perioada de afirmare a BCR Erste pe piata interna cat si pe cea internationala se realizeaza in 1994 - 1998 fiind elaborate primele strategii pe termen mediu prin care s-au stabilit directii ale dezvoltarii viitoare a bancii. La sfarsitul anului 1994 a devenit prima banca din Romania care a inceput procesarea cardurilor VISA. Anul 1999 marcheaza debutul unei noi etape de evolutie a B.C.R. participand la o premiera pe piata romaneasca, respectiv fuziunea prin absorbtie a BANCOREX in urma acestiu proces rezultand o banca mai solida. In aprilie 2004 BCR Erste a devenit prima banca din Romania care a introdus o structura de management pe doua niveluri, cu un Consiliu de Supraveghere total independent compus numai din membrii neexecutivi cu responsabilitati in domeniul supravegherii, administrarii si coordonarii activitatilor Bancii si un Comitet executiv ales de actionari din randul salariatilor cu responsabilitati crescute in domeniul managementului operational al Bancii. Pe data de 21 decembrie 2005 este semnat contractul de privatizare al B.C.R. prin care ERSTE BANK urma sa preia pachetul majoritar de 61,8825% din actiuni. ERSTE BANK a stabilit in 2006 un program de investitii de 100 de milioane EUR in urmatorii trei ani la B.C.R. Potrivit unui comunicat al bancii austriece, scopul programului de restructurare este acela de a implementa masuri ce vizeaza cresterea veniturilor, centralizarea si optimizarea functiilor de back-office si optimizarea retelei de sucursale, precum si cresterea performantelor personalului. 
Incepand cu mijlocul anului 2008 BCR Erste functioneaza ca o sucursala bancara subordonata nou infiintatul Holding Erste Group Bank AG.- separarea actrivitatilor din Austria al Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen AG. de Holding Erste Group Bank AG. a determinat o noua structura a companiei care se situeaza pe doua niveluri;aceasta compartimentarea era necesara datorita extinderii Erste Bank in regiunile Europei Centrale si de Est. Toate functiile de management ale Grupului B.C.R. vor fi centralizate in cadrul Holdingului, potrivit deciziei Consiliului de Administratie al Erste Bank, Holding-ul Erste Group Bank AG. Holding-ul fiind responsabil pentru relatiile cu clientii pe plan local in sectoarele retail si corporate, alaturi de celelalte sucursale ale bancii austriece, respectiv Ceska Sporitelna, Slovenska Sporitelna, Erste Bank Ungaria, Erste Bank Croatia, Erste Bank Serbia, Erste Bank Austria si Bank Prestige din Ucraina. 
1.3 Forma si structura capitalului si a actionariatului
Pe 16 iunie 2005 Guvernul Romaniei publica in presa interna si internationala anuntul de privatizare privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni la BCR. Pachetul de actiuni este format din actiuni AVAS plus de 25% detinut impreuna de BERD si IFC.
Din 11 investitori care au depus scrisori de intentie, toate cele 10 banci au fost acceptate. Pe 20 decembrie 2005, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) anunta noul actionar majoritar al BCR, ERSTE BANK AG., care va prelua controlul asupra Bancii prin achizitinarea pachetului majoritar de 61,8825 % din actiuni la un pret de 7,65 EUR/ actiune, adica un pret total al tranzactiei de 3 751 554 805 EUR.
Capitalul social al B.C.R la data de 30 iunie 2008 era in valoare de 792 468 750 RON.
In prezent, structura actionariatului se prezinta astfel:


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie BCR.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!