Monografie - Marea Britanie

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Sistemul bancar al Marii Britanii
1.1. Scurt istoric 3
1.2. Tipuri de institutii 4
1.3. Indicatori de apreciere 7
1.4. Tendinte 8
Capitolul 2 Banca centrala a Marii Britanii
2.1. Istoric 10
2.2. Structura 14
2.3. Functii 17
2.4. Obiectivele bancii 18
2.5. Masuri impotriva crizei financiare 19
Capitolul 3 Banci reprezentative ale Marii Britanii
I. Barclays Bank
3.1. Istoric 21
3.2. Caracteristici 22
3.3. Evolutie 24
II. RBS ( Royal Bank of Scotland ) 24


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1
1.1 Scurt Istoric 
" Da-mi controlul banilor unei natiuni
si nu-mi va pasa cine va face legile ei" 
Meyer Rothschild
Un sistem financiar stabil este un ingredient cheie pentru o economie sanatoasa si de success. Oamenii trebuie sa aiba incredere ca sistemul este sigur si stabil, si ca acesta functioneaza corect. Este de asemenea important ca problemele din aceasta zona sa nu duca la perturbarea mai in larg a sistemului financiar britanic. Datorita dezvoltarii comertului si implicit a activitatilor economice, creste si nevoia de a imprumuta bani. Ceea ce a stat la dezvoltarea sistemului bancar britanic a fost lipsa banilor si nevoia de imprumuturi.
Sistemul bancar, cat si inceputul primei banci a Angliei au fost legate de Revolutia din 1688. Odata cu aceasta revolutie Anglia si-a regasit o anume stabilitate politica dar cu toate acestea sistemul monetar si de credit erau inca slab dezvoltate. La un moment dat au existat unele propuneri pentru infiintarea unei banci nationale cu intentia de a mobiliza resursele natiunii iar varianta considerata cea mai buna a fost cea a lui William Paterson, varianta care presupunea un imprumut de 1.200.000 L. acordat statului, fondat pe baza celor care contribuiau la formarea acestuia avand ca rezultat integrarea acestora in Consiliului Guvernatorilor Bancii Angliei. Aceasta subscriere la capitalul bancii s-a dovedit a fi un succes, astfel incat pe 27 iulie 1694 Banca Angliei si-a dobandit rolul de bancher al statului, rol pe care il detine si astazi.
Secolul al XVII-lea a marcat inceputurile unei perioade de crestere comerciala nemaintalnita pana la acea vreme, insa din sistemul politic si cel monetar lipsea un punct de legatura si anume infiintarea unei banci care sa detina o lichiditate ridicata, sau cu alte cuvinte sa fie capabila sa conduca politica monetara a tarii. La acea vreme sistemul bancar britanic avea drept model sistemul bancar olandez care s-a facut remarcat datorita bancii Amsterdamului. Forta bancii din Amsterdam nu era dominanta doar pe scara financiara olandeza ci avea si o influenta importanta asupra economiei nationale. Prima propunere de infiintare a bancii nationale a venit din partea antreprenorului londonez William Paterson insa aceasta a fost respinsa deoarece se considera ca aceasta continea multe elemente olandeze. Dupa acest esec Paterson propune un nou plan insa de acesta data sustinut de ministrul de finante Charles Montagu si de comerciantul Michael Godfrey, proiect care de aceasta data obtine efectul scontat. Orice persoana era vazuta ca un posibil investitor, pe aceasta cale facandu-se apel la acestea sa contribuie la formarea capitalului social al bancii, bani care ulterior au fost imprumutati guvernului in schimbul unui act regal. Suma la care s-a ridicat imprumutul catre guvern a fost de 1.200.000 L..
Pentru o perioada de timp banca Angliei a fost vazuta ca o sursa de credite de catre guvern, tocmai de aceea a fost necesara o reinnoire a actului regal. Pe langa rolul de creditor al guvernului banca indeplinea si statutul de banca comerciala gestionand efectele de comert si asigurarea capitalului necesar pentru desfasurarea activitatii comerciale.
La acel moment banca era singura institutie care emitea bancnote, crea depozite, si avea capacitatea sa emita o cantitate dubla de bancnote fata de cantitatea de moneda din metal pretios detinuta in rezervele sale. Pentru a putea satisface cat mai bine necesitatea de moneda incepand din 1928 banca a incercat sa deschida sucursale in majoritatea oraselor importante din provincie formandu-se astfel sistemul bancar britanic.
1.2.Tipuri de institutii
Sistemul bancar englez este unul specializat si compartimentat. Bancile care opereaza in acest sistem sunt clasificate in functie de mai multe criterii, un prim criteriu fiind cel legat de tipul de operatiuni si servicii oferite.
Merchant Banks, accepting houses si discount houses sunt institutii bancare a caror activitate consta mai degraba in vanzarea unor servicii, decat plasarea fondurilor proprii sau colectarea acestora. Ele ofera intreaga gama de servicii nationale si internationale la intreprinderi si alte banci: fuziuni, emisiuni internationale etc.
Institutiile bancare numite merchant banks sunt alcatuite din case de acceptare (acceptant houses) si case de emisiune (issuing houses). Initial, ele au functionat ca societati comerciale de comert exterior specializate pe anumite produse. Treptat, ele si-au schimbat profilul, efectuand operatiuni de creditare, indeosebi sub forma acceptarii cambiilor trase asupra lor. Desi, la origine, au fost societati familiale, ulterior ele au devenit companii publice.
Casele de acceptare sunt conduse de un comitet alcatuit din 16 membri, printre care cei mai cunoscuti sunt Baring, Samuel, Rothchild, Lazard s.a. Casele de emisiune sunt grupate intr-o asociatie cu 52 de membri, intre care si cele 16 case de acceptare.
Operatiunile efectuate de mechant banks sunt foarte diverse: acceptari de cambii trase asupra lor, emisiuni de actiuni sau de obligatiuni, consultanta in fuziuni, restructurari, studii, oferte publice de vanzare, de cumparare sau de schimb, gestiunea portofoliilor de valori mobiliare. Aceste banci mai ofera si serviciul denumit corporate finance, constand in consilierea complexa financiara si de gestiune a unei intreprinderi cu scopul de a sprijini dezvoltarea acesteia. Gama de activitati ale merchant banks se completeaza cu operatiuni de leasing, factoring, tranzactii pe piata aurului si pe piata valutara, tranzactii la bursele de marfuri, armarea navelor maritime etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie - Marea Britanie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!