Monografie Slovacia

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
Capitolul I 3
Descrierea sistemul bancar din Slovacia 3
1.1 Scurt istoric 3
1.2 Tipuri de institutii 4
1.3 Slovacia - parte din Eurosistem 5
1.4 Indicatori de apreciere 6
1.5 Factori de influenta 7
1.6 Tendinte 8
Capitolul II 9
Banca Nationala a Slovaciei - N.B.S. 9
2.1 Istoria Bancii Nationale din Slovacia 9
2.2 Obiectivele Bancii Nationale a Slovaciei 10
2.3 Organismul de conducere 11
2.4 Functiile Bancii Nationale a Slovaciei 12
Capitotul III 14
Banci reprezentative 14
3.1 Slovenska Sporitelna - Slovenska Sporitelna 14
3.1.1 Istoric 14
3.1.2 Actionariat 15
3.1.3 Indicatori de apreciere 16
3.1.4 Obiective 17
3.1.5 Produse si servicii 18
3.2 VUB BANK- Vseobecna uverova banka 21
3.2.1 Istoric 21
3.2.2 Asociati si filiale 22
3.2.3 Indicatori de apreciere 23
3.2.4 Produse si servicii 27
Bibliografie 29


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
Descrierea sistemul bancar din Slovacia
1.1 Scurt istoric
Dizolvarea Imperiului Austro-Ungar la incheierea primului razboi mondial a permis Slovaciei sa se alature Cehiei pentru a forma Cehoslovacia. In urma haosul celui de-al II lea Razboi Mondial, Cehoslovacia a devenit o natiune comunista sovietica ce domina Europa de Est. Influenta sovietica s-a prabusit in 1989 si Cehoslovacia a devenit inca odata libera. Slovacii si cehii au convenit sa se separe pasnic la 1 ianuarie 1993. De la infiintarea Republicii Slovace in ianuarie 1993, Slovacia a suferit o tranzitie de la o economie planificata la o economie de piata libera , un proces pe care unii observatori cred ca a fost incetinit in perioada 1994 - 1998 din cauza unor politici fiscale. 
Pentru a putea intelege mai bine sistemul bancar slovac, se dovedeste necesara o scurta introducere in ceea ce reprezinta Slovacia ca tara, ca politica, ca economie si nu in ultimul rand ca societate.
Slovacia (denumirea oficiala Republica Slovaca) este situata in centrul Europei si este supranumita ,,inima" Europei. Se invecineza cu Cehia, Ungaria, Austria, Polonia si Ucraina. Este o republica parlamentara impartita in 8 regiuni, cu capitala la Bratislava, avand o suprafata de doar 49 000 de km2 si un numar de locuitori estimat in 2009, de 5.412.254. Densitatea populatiei este de 111 loc./ km2. Religia care predomina este cea romano-catolica. 
Slovacia este membra a urmatoarelor organizatii:
o Organizatia Natiunilor Unite (ONU), inca din 1993, o importanta organizatie internationala din lume. Fondata in 1945 dupa al II lea Razboi Mondial, cu sediul la New York are 192 de state membre. Are misiunea de a asigura pacea mondiala, respectarea drepturilor omului, cooperarea internationala si respectarea dreptului international. 
o Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord ( NATO ), inca din 29 martie 2004. NATO este o alianta politico-militara stabilita in 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat in Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente cuprinde 19 state din Europa si America de Nord.
o Uniunea europeana (UE), inca din 2004, o entitate politica, sociala si economica, dezvoltata in Europa, ce este compusa din 27 state. Este considerata a fi o constructie ,,sui generis'', situandu-se intre federatie si confederatie.
o Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), inca din 2000. Este o organizatie internationala a acelor natiuni dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere. Organizatia isi are originile in anul 1948, sub numele de Organisation for European Economic Cooperation (OEEC), pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstructia Europei dupa cel de-al II lea Razboi Mondial. 
o Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) este o organizatie internationala pentru securitate. Se concentreaza asupra prevenirii conflictelor, administrarii crizelor si reconstructiei post-conflictuale. Este formata din 56 de tari.
o Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) este o organizatie internationala care supervizeaza un numar mare de acorduri care defines ,,regulile comerciale" dintre statele membre. OMC este succesoarea ,,Acordului general asupra tarifelor si comertului" si opereaza in directia reducerii si abolirii barierelor comertului international.
1.2 Tipuri de institutii
In graficul urmator, vor fi prezentate tipurile si numarul de institutii existente in Slovacia, in anul 2008.
Grafic nr. 1 Total active gestionate de institutiile financiare 
Sursa: http://www.nbs.sk/_img/Documents/_Dohlad/ORM/Analyzy/2009-1a.pdf
Astfel, din totalul activelor de pe piata slovaca, 73% dintre acestea sunt gestionate de catre banci, 8% de catre asiguratori, 7% companiile de leasing, 4% de fondurile mutuale, iar restul de 8% sunt gestionate de catre fondurile de pensii, companiile de factoring, firme de investitii.
1.3 Slovacia - parte din Eurosistem
Coroana slovaca a fost moneda Slovaciei intre 8 februarie 1993 si 16 ianuarie 2009, dupa aceasta perioada s-a trecut la moneda Euro,care avea ca echivalent 30,1260 de coroane, potrivit deciziilor consiliului ECOFIN.
De la aderarea Slovaciei la UE in 2004, tara cu 5,5 milioane de locuitori si o crestere economica de peste 7% in 2008 a reusit sa se alinieze la criteriile de convergenta ale Tratatului de la Maastricht multumita reformelor implementate de guvernul liberal precedent. Dupa o campanie de informare sustinuta si un inceput de criza care a afectat tara, si cetatenii slovaci si-au schimbat parerile usor reticente in privinta euro. In noiembrie, spre exemplu, 58% dintre cetatenii tarii aprobau adoptarea monedei unice, in vreme ce 38% aveau o parere negativa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie Slovacia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!