Operațiunile BERD în România

Cuprins proiect

Capitolul 1 2
Strategia Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în România 2
1.1 Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare- instituţie financiară 2
1.2 Relaţiile BERD cu România 3
1.3 Strategia Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în România 4
1.4 Sfera de acțiune 7
Capitolul 2 9
Proiectele finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în România 9
2.1CERNAVODA fermă eoliană (EDPR) 10
2.2 ENERGO ESCO 12
CAPITOLUL 3 14
Evoluții și tendințe în activiatatea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în România 14
3.1 Performanțele macroeconomice 14
3.2 Reforma structurală 15
3.3 Evoluții recente 15
3.4 Prioritățile reformei structurale 16
CONCLUZII 18


Extras din proiect

Capitolul 1
Strategia Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în România
1.1 Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare- instituţie financiară
„Fondată in 1991 ca răspuns la provocările in planul economic, social şi politic apărute in acea perioadă in Europa centrală şi de est, Inauurată după doi ani de la căderea Zidului Berlinului, Banca a fost creată pentru a sprijini implementarea conceptului de economie de piaţă în ţările care veneau după un colaps al reimului comunist. În concordanţă cu un principiu al BERD apărut încă de la fondare, Banca operează numai în ţările care respectă principiile democraţiei, pluripartite şi cu o econo mie de piaţă.” 
Ideea constituirii BERD a fost invocată de preşedintele Franţei Francois Mitterrand, în cadrul Parlamentului European de la Strasbourg, pe data de 25 octombrie 1989 si a fost pusă în practică la data de 29 mai 1990, cu semnarea acordului de către 40 de ţări, Comisia Comunităţii Europene şi Banca Europeană de Investiţii.
BERD îşi are sediul general la Londra, este o instituţie internaţională cu 62 de acţionari formaţi din 60 de naţiuni. Toţi aceşti acţionari sunt prezenţi în conducerea Băncii formată din Consiliul de Directori şi Consiliul Guvernator.
Scopul principal al BERD este de a sprijini ţările în tranziţie să promoveze sectorul privat şi iniţiativa ca în rezultat să ajungă la o economie de piaţă deschisă.
Cel mai mare avantaj comparativ al BERD relativ la alte institutii financiare internationale, pe langa concentrarea regionala, consta in posibilitatea de a desfăşura operaţiuni atât în sectorul public cât şi în cel privat şi de a avea la dispoziţie o gamă largă de instrumente financiare pentru a susţine diferitele stadii ale tranziţiei. Personalul şi instrumentele de lucru reprezintă resursele deosebite de care dispune Banca.
“Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sustine reconstructia si dezvoltarea economica a tarilor din centrul si estul Europei, intensificarea tranzitiei la economia de piata, promovarea initiativei private si antreprenoriale si aplicarea principiilor pluripartidiste, pluralismului si economiei de piata.” 
Banca a fost formată iniţial dintr-un capital social de 10 miliarde, Banca ajune să-şi dubleze capitalul în 1977 la 20 miliarde reuşind în acest fel să facă faţă cererii în creştere faţă de serviciile băncii şi astfel să-şi crească prestanţa în regiune.
1.2 Relaţiile BERD cu România
„BERD este cel mai mare investitor internaţional în România, cu anajamente depăşind 2 miliarde de euro. Astfel, România a devenit al treilea mare primitor de fonduri BERD. Portofoliul Băncii în ţara noastră se află într-o continuă expansiune, cuprinzând domenii ca privatizarea la scară largă cu investitori strategici, proiecte de investiţii de tip greenfield (proiecte care sunt complet noi) în sectorul privat, dezvoltarea sectorului financiar şi a infrastructurii de bază( enerie, transporturi, comunicaţii, infrastructura oraşelor).” 
De-a lunul perioadei de tranziție a României la economia de piață, BERD s-a dovedit a fi una dintre instituțiile financiare internaționale care au susținut intens acest proces pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite, prin acordarea de împrumuturi care au ajutat la implementarea proiectelor necesare transformării economiei și la intensificarea reformelor structurale.
De câte ori este posibil, BERD încurajează finanţarea privată a infrastructurii, acordând concesiuni. De asemenea, Banca sprijină în mod activ dezvoltarea sectorului financiar non-bancar prin promovarea investiţiilor în companiile de leasin şi de asigurări.
BERD a finanţat şi a contribuit la realizarea unui mare număr de proiecte, atât ale statului, cât şi private, în diferite domenii, cum ar fi:produse agro-alimentare, împrumuturi bancare, eficiența utilizării energiei, industrie, infrastructură, resurse naturale, instituții financiare non-bancare, finanțarea IMM-urilor, telecomunicații, transporturi, etc.


Fisiere în arhivă (1):

  • Operatiunile BERD in Romania.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!