Organizarea, Functionarea si Conducerea Sistemului Bancar

Extras din proiect Cum descarc?

O banca poate fi definita ca o institutie care mobilizeaza mijloace banesti temporar disponibile, finanteaza si crediteaza persoanele fizice si juridice, organizeaza si efectueaza decontarile si platile in cadrul economiei nationale si in relatiile cu celelalte state, in scopul de a obtine profit. Aceasta definitie evidentiaza doua aspecte ale bancilor:
-primul aspect priveste legatura stransa cu clientii, prestandu-le servicii care le asigura reglarea si transferul fondurilor;
-al doilea aspect reliefeaza implicarea lor in viata economica, distribuind credite si creand moneda.
Forma moderna de organizare si functionare a unitatilor bancare a fost prefigurata de Banca din Amsterdam (1609), care elibera depunatorilor certificate negociabile exprimate intr-o moneda de cont proprie. Dar cea mai importanta institutie bancara care a reprezentat si mai reprezinta si in prezent un etalon pentru activitatea bancara a fost Banca Angliei, infiintata in 1694, care a capatat dreptul exclusiv de a emite bilete de banca.
in Romania, prima banca a fost Banca Nationala a Moldovei (1857) cu sediul la Iasi si sucursale la Galati si Bucuresti. in 1864, se infiinteaza la Bucuresti Casa de Depuneri si Consemnatiuni, iar in 1871, la Sibiu, Institutul de Credit si Economie Albina. Dezvoltarea sistemului bancar romanesc s-a amplificat dupa anul 1880, anul infiintarii Bancii Nationale a Romaniei, care a fost conceputa inca de la infiintare ca banca de emisiune.
Necesitatea bancilor rezida, deci, in alimentarea continua a economiei cu capitaluri, posibil de realizat deoarece rotatia de ansamblu a acestor capitaluri se soldeaza cu importante sume temporar disponibile, care trebuie integrate in economie, orientate spre obiectivele dezvoltarii sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea, Functionarea si Conducerea Sistemului Bancar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!