Organizarea și funcționarea Băncii Centrale Europene

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I. Organizarea si functiile Bancii Centrale Europene
Capitolul II. Obictive, strategia de politica monetara si instrumentele Bancii Centrale Europene
2.1 Obiective
2.1.1 Stabilirea preturilor
2.1.2 Sustinerea politicilor economice generale
2.1.3 Principiul unei economii de piata deschise
2.2 Strategia de politica monetara 
2.3 Instrumentele politicii monetare
2.3.1 Operatiunile de piata
2.3.2 Facilitati de credit/debit
2.3.3 Rezerve minime obligatorii
Capitolul III. Implementarea monedei unice EURO
3.1 Punerea in circulatie
3.2 Avantaje si dezavantaje ale introducerii monedei EURO
3.3 Perspectivele eurozonei
Capitolul IV. EURO -  mondea de referinta pentru Romania
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I. Organizarea si functiile Bancii Centrale Europene
Banca Centrala Europeana este cea mai noua institutie a Uniunii Europene, reperezentand totodata si cea mai inalta autoritate din zona euro, acesta fiind emitentul si paznicul constitutional al monedei unice .
A fost infiintata la data de 01.06.1998. Sediul este la Frankfurt, in Germania.
Este o institutie singulara si complexa:
- singulara deoarece este singura banca care a fost creata prin vointa politica a 17 state dezvoltate in cadrul uni tratat .
- complexa deoarece reprezinta varful Sistemului European al Bancilor Centrale, influentand bancile centrale nationale. 
Structura organizatorica a Bancii Centrale Europene (B.C.E.) este tripartita, in cadrul acesteia desfasurandu-si activitatea urmatoarele organe :
1. Consiliul executiv, fiind format din presedintele si vice-presedintele BCE, totodata si din alti patru membri care sunt numiti de comun acord de catre Sefii de stat sau de guvern din statele din zona euro, care este responsabila cu intrebuintarea politicii monetare cat si cu transmiterea instructiunilor catre bancile centrale nationale.
2. Consiliul guvernatorilor, este format din consiliul executiv si din guvernatorii celor 17 banci centrale din zona euro, au functia de a elabora politica monetara a zonei euro si de a stabili ratele dobanzilor la care bancile comerciale pot obtine bani de la BCE.
3. Consiliul general, format din presedintele si vice-presedintele BCE si guvernatorii bancilor centrale nationale din cele toate 28 de state membre. Are rolul de a contribui la lucrarile de consultare si de coordonare ale BCE si la pregatirea extinderii zonei euro. In cadrul B.C.E. indeplineste un sistemde functii, repartizate pe mai multe categorii:
a. functii consultative. In acest context, banca este consultata de autoritatile nationale in vederea oricarui proiect legislativ in domeniile care tin de competenta sa, in limitele si in conditiile fixate de Consiliu, cat si in privinta fiecarui act comunitar, de catre institutiile comunitare in domeniile sale de competenta. 
b. functii statistice. B.C.E. este asistata de bancile centrale nationale, aduna informatiile statistice necesare de la autoritatile nationale competente sau de la agentii economici, cu care colaboreaza in acest scop.
c. functii monetare. B.C.E. cat si bancile centrale nationale pot deschide conturi institutiilor de credit, institutiilor publice si altor participanti pe piata, putand accepte active drept garantie. B.C.E. si bancile centrale pot sa intervina pe pietele de capital si sa desfasoare operatii de credit impreuna cu institutiile de credit si cu alti participanti pe piata.
B.C.E. este abilitata sa impuna institutiilor de credit constituirea de rezerve obligatorii la B.C.E. si la bancile centrale nationale.
d. functii de cooperare internationala: B.C.E. este abilitata sa stabileasca modul de reprezentare al sistemului bancar. Cu autorizarea sa, bancile centrale nationale sunt abilitate sa asiste la institutiile monetare internationale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Organizarea si functionarea Bancii Centrale Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Chabot, C.N. ,,Euro, moneda europeana", Editura Teora, 2000, pag. 54
2 Brezeanu, Petre, Finante Europene, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007, pag. 383
3 Augustin Fuerea - INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2002, pag. 161-163; Nicoleta Diaconu - SISTEMUL INSTITUTIONAL AL UNIUNII EUROPENE, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2001, pag. 163.
4 ECB-Price stability;Why is important for you?, Edition2009, p 63,http://www.esc.int/pub/pdf/other/whrpricestabilityyen.pdf.
5 Radulescu, Magdalena, Bancile Centrale si Politica Monetara, Ed.,pag. 137
6 Sebea Mihai,Politica monetara europeana,pag.129
7 Radulescu, Magdalena, Bancile Centrale si Politica Monetara, Ed.,pag. 137
8 Nicolae Dardac,Moneda,banci si politici monetare,Ed. Didactica si Pedagogica,pag. 371
9 Petre Brezeanu,Finante Europene,Ed. C.H. Beck,pag. 384
10 Ovidiu Stoica, Intregrare Financiar-Monetara Europeana, Suport de curs, An 3 Finante-Banci, Ed. Al. I. Cuza, 2009,pag. 106
11 Ovidiu Stoica, Intregrare Financiar-Monetara Europeana, Suport de curs, An 3 Finante-Banci, Ed. Al. I. Cuza, 2009,pag. 107
12 Nicolae Danila - op. cit., pag. 34.
13 Christian N. Chabot - op. cit., pag. 11.
14 Desfasurat in noiembrie 1998.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!