Organizarea si Functionarea Spitalului Clinic Militar de Urgenta Iasi

Extras din proiect Cum descarc?

I.1.Scurt istoric
Spitalul Militar la Iasi a luat fiinta in anul 1831 din initiativa si sub conducerea directa a doctorului Iacob Czihak, personalitate care a dominat peste un sfert de veac viata medicaia si stiintifica a Moldovei.
In urma razboiului ruso-turc incheiat prin pacea de la Adrianopol (14 septembrie 1829), Rusia devenea putere protectoare a Principatului Moldovei si Tarii Romanesti. Prin acest tratat se stipula infiintarea armatei nationale (militiei pamantului) si deci, a serviciului sanitar al acestuia.
Odata cu infiintarea acestor unitati au fost numiti pentru organizarea serviciului sanitar al armatei si pentru asistenta medicala propriu-zisa doi medici Iacob Czihak si Petru Leib.
Iacob Czihak, nascut pe 19 august 1800 in Bavaria, intr-o familie de medici, obtine la 24 ani titlul de doctor al vestitei Facultati de Medicina din Heidelberg. In 1830 este insarcinat a se ocupa de organizarea serviciului sanitar al armatei din Iasi. Desi se primise ordin de la nacialnicul ostirii ca Spitalul Militar Iasi sa ia fiinta in ianuarie 1831 acest lucru nu a putut fi realizat din cauza lipsei unui regulament de functionare si a unei documentatii concrete in ceea ce priveste capacitatea si locul de dispunere al acestuia. Iacob Czihak a inchiriat hanul lui Petrache Sturdza care avea 8 camere, acest spital deschizandu-se in octombrie 1831. In 1835, spitalul se muta la Curtea arsa unde va functiona pana la sfarsitul anului 1845, cand Iacob Czihak primeste dezlegare pentru achizitia caselor proprii pentru spital. Din 1847, prin inalt decret se dispune ca personalul medical care incadreaza spitalul militar sa imbrace uniforma militara, ordine si disciplina, probitatea morala si profesionala incepand sa se impuna ca trasaturi definitorii in corpul medical militar.
Dintre toti colaboratorii de la Spitalul Militar, Iacob Czihak s-a atasat cel mai mult de doctorul Ludovic Russ Senior care a trecut ulterior la Spitalul Sf. Spiridon devenind intemeietorul scolii chirurgicale iesene.
La conducerea Spitalului Militar sunt numiti dupa lacob Czihak, Teodor Henric Czihak, Gustav Otrembo, Stefan Corvin. In perioada dintre cele doua razboaie mondiale s-au facut eforturi permanente de imbunatatire a cladirilor in care functiona spitalul, medicii militari ai spitalului continuand sa ocupe un loc aparte in viata medicala a Iasului. Se reorganizeaza spitalul si se reintaresc depozitele sanitare, se intensifica cercetarea stiintifica si se pun bazele medicinei de campanie moderne. Medicii Spitalului Militar Iasi participa activ la lucrarile celui de al IX-lea Congres International de Medicina si Farmacie Militara, iar intrarea in cel de al II-lea razboi mondial ca si in primul a gasit spitalul cu un corp de ofiteri medici bine pregatiti care au plecat la formatiunile medicale de pe front ocupandu-se de acte de bravura deosebite pe taram profesional.
Din 1948, spitalul functioneaza in actualul perimetru unde col. dr. farm. N. Oita a infiintat Laboratorul de Microproductie de medicamente si care a lasat zeci de preparate originale, zeci de lucrari stiintifice si un climat de cercetare care continua si astazi.
Din anul 2004 spitalul a primit titulatura Spitalul Clinic Militar de Urgenta ,,Dr. lacob Czihak Iasi si functioneaza cu 9 sectii clinice(chirurgie, boli interne, dermatologie, ORL, chirurgie BMF, boli infectioase, ATI, psihiatrie, neurologie) si 3 neclinice (cardiologie, ortopedie si oftalmologie) ,departament de imagistica, laboratoare medicale, ambulaturiu de specialitate, stomatologie, fizioterapie desfsurindu-se urmatoarele activitati: asistenta medicala spitaliceasca, asistenta medicala in ambulatoriu, asistenta medicala stomatologica, recuperare neoromotorie si servicii farmaceutice.
I.2.Obiect de activitate
Spitalul Militar Iasi isi desfasoara activitatea in domeniul sanitar, acesta fiind o unitatea sanitara cu paturi, de utilitate publica, cu personalitate juridica, care furnizeaza servicii medicale. Spitalele participa la asigurarea starii de sanatate a populatiei.
Spitalul asigura conditii de investigatii medicale, tratament, cazare, igiena, alimentatie si de prevenire a infectiilor nocozomiale, conform normelor aprobate prin ordin al ministrului sanatatii publice. Orice spital are obligatia de a acorda primul ajutor si asistenta medicala de urgenta oricarei persoane care se preyinta la spital. Daca starea sanatatii persoanei este critica. Dupa stabilizarea functiilor vitale, spitalul va asigura dupa caz transportul obligatoriu medicalizat la o alta unitate medico-sanitara de profil.
Spitalul va fi in permanenta pregatit pentru asigurarea asistentei medicale in caz de razboi, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale si alte situatii de criza si este obligat sa participe cu toate resursele la inlaturarea efectelor acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Functionarea Spitalului Clinic Militar de Urgenta Iasi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!