Particularitati in Organizarea si Functionarea Societatilor de Investitii Financiare

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins: 2
1.Piata de capital. Caracteristici 3
2. Organizarea si functionarea S.I.F.-urilor 6
3. Societatile de investitii financiare din Romania 11
Concluzii: 14
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

1.Piata de capital. Caracteristici
O economie moderna, competitiva, capabila sa se adapteze cerintelor actuale ale globalizarii, nu este de conceput fara existenta si functionarea unei piete de capital eficiente.
Crearea pietei de capital a Romaniei a avut drept inceput reinfiintarea in anul 1995, dupa o intrerupere de cinci decenii, a Bursei de Valori Bucuresti, ca piata continua, ale carei mecanisme sunt capabile sa asigure formarea pretului valorilor mobiliare in conditii de transparenta si in conformitate cu standardele europene.
Principalele momente ce au marcat, incepand cu anul 1994 constituirea si evolutia pietei de capital a Romaniei pot fi considerate urmatoarele:
- Intrarea in vigoare in anul 1994 a primei legi a pietei de capital, legea nr.52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori;
- Reinfiintarea Bursei de Valori Bucuresti in anul 1995, cand un numar de 24 de societati de valori mobiliare, membre ale Asociatiei Bursei, au solicitat dreptul de a negocia actiuni emise de sase societati comerciale;
- Crearea pietei RASDAQ, in anul 1996, pentru a asigura tranzactionarea actiunilor emise de un numar foarte mare (peste 5000) de societati comerciale rezultate din programul de privatizare in masa;
- Schimbarea cadrului legislativ in anul 2002, prin intrarea in vigoare a unui pachet legislativ ce curpindea patru legi:
- Legea privind valorile mobiliare, serviciile de investitii financiare si pietele reglementate;
- Legea privind organismele de plasament colectiv;
- Legea privind pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate;
- Legea privind aprobarea statului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare;
- Elaborarea in anul 2004 a unei legi unice, legea nr.297/2004 privind piata de capital, in vederea transpunerii acquis-ului comunitar pentru sectorul financiar, precum si adoptarea in perioada 2004-2006 a reglementarilor necesare aplicarii acestei legi. In consecinta, legile mentionate anterior, cu exceptia celei privind statutul CNVM, au fost aprobate odata cu intrarea in vigoare a legii nr.297/2004. 
Autoritatea pietei de capital a Romaniei este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, autoritate administrativa autonoma cu personalitate juridica, ce reglementeaza, supravegheaza si controleaza piata de capital, precum si institutiile si operatiunile specifice acesteia.
Din 2003, BVB a inceput sa fie din ce in ce mai vizibila in mediul de afaceri, cu un sistem de tranzactionare si standarde de transparenta la nivel European, societatile comerciale listate la bursa devenind mai constiente de responsabilitatile pe care le au fata de investitori si, implicit, de fectele impactului deciziilor lor asupra pretului de piata al actiunilor.
Incepand cu anul 2005, piata de capital din Romania a intrat intr-un proces profound de reconstructie, care reprezinta fundamentul dezvoltarii sale viitoare, in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Bursa de Valori Bucuresti si-a schimbat forma juridica din institutie de interes public, in societate pe actiuni. Piata RASDAQ s-a transformat in anul 2003 in societate pe actiuni devenind Bursa Electronica RASDAQ (BER). BER este un sistem privat , distribuit , bazat pe activitatea formatorilor de piata (market-makers).
Piata de capital din Romania este structurata pe doua segmente principale: piata instrumentelor financiare si piata plasamentelor efectuate prin intermediul organismelor de plasament colectiv.
Tranzactionarea instrumentelor financiare se realizeaza conform standardelor Uniunii Europene pe piete reglementate si in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, asigurandu-se, totodata, finalitatea tuturor tranzactiilor prin intermediul unei singure institutii care sa realizeze depozitarea, compensarea-decontare si inregistrarea operatiunilor cu valori mobiliare.
In prezent sunt autorizate si functioneaza doua piete reglementate: Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.
Bursa de Valori Bucuresti dispune de un sistem de tranzactionare performant si compatibil cu cel al burselor din tarile dezvoltate, ceea ce a permis cresterea numarului de investitori, diversificarea instrumentelor tranzactionate si a tipurilor de operatiuni, precum si atragerea unor noi emitenti cu potential de dezvoltare pe termen mediu si lung. Daca, initial, bursa a reprezentat o piata a actiunilor, in present se tranzactioneaza si obligatiuni emise atat de autoritati publice locale, cat si de societati comerciale.
Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, ca piata reglementata, este autorizata sa organizeze si sa administreze tranzactionarea instrumentelor financiare derivate. Aceasta a fost infiintata ca societate comerciala inca din anul 1994 si a lansat primele contracte la termen de tip futures in 1997, in timp ce optiunile pe contracte futures au inceput sa fie tranzactionate din 1998, dupa constituirea Casei Romane de Compensatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitati in Organizarea si Functionarea Societatilor de Investitii Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!