Piața cardurilor în România

Cuprins proiect

Capitolul 1. Aparitia si dezvoltarea cardurilor in Romania
1.1. .Definitie.Istoric
1.2. Obiective prinvind impunerea cardurilor ca mijloc de plata
Capitolul 2. Tehnologii noi in domeniul cardurilor
2.1. Smart-cardul
2.2. Portofelul electronic
2.3. Noi servicii ce pot fi oferite prin intermediul cardurilor. 
Capitolul 3. Evolutie si perspective privind piata cardurilor in Romania
3.1.Tendinte si provocari ale sistemului
3.2.Ascensiunea cardurilor
Piaţa cardurilor în România


Extras din proiect

Capitolul 1. Aparitia si dezvoltarea cardurilor in Romania
1.1.Definitie.Istoric
Cardul este un intrument de plată electronică, respectiv un suport de informaţie standardizat , securizat şi individualizat, care permite deţinătorului său să utilizeze disponibilităţile băneşti proprii dintr-un cont deschis pe numele său la emitentul cardului ori să utilizeze o linie de credit, în limita unui plafon stabilit în prealabil, deschisă de emitent în favoarea deţinătorului cardului, în vederea efectuării operaţiunilor specifice intrumentelor de plată electronice. 
Instrumentul de plată denumit “card” a fost reglementat pe teritoriul românesc, începând cu 1995, odată cu adoptarea tehnicilor monetare moderne şi emiterea primelor carduri bancare în România, iar, în prezent, reglementarea în această privinţă a fost revizuită şi adoptată cerinţelor de armonizare cu legislaţia Uniunii Europene. 
Avantajele adoptării şi introducerii cărţilor de plată sunt: eliminarea titlurilor de plată clasice; reducerea substanţială a timpului şi cheltuielilor legate de efectuarea plăţilor; eliminarea procesului îndelungat de autorizare a plăţilor şi de tipărire a unor liste cu identificarea persoanelor ce utilizează cecuri false fără acoperire într-un cont bancar; verificarea rapidă a cărţii de plată şi a titularului acesteia prin intermediul calculatorului. 
Piaţa cardurilor din România se află în plină expansiune, în ultimii ani înregistrând performanţe remarcabile atât în ceea ce priveşte numărul de utilizatori ai acestui instrument de plată, dar şi în ceea ce priveşte nivelul volumului de tranzacţii. Cu toate că ne apropiem de ceea ce se întâmplă în Europa, adică utilizarea într-o mai mică măsură a numerarului, România se află însă, cu mult în urmă faţă de celelalte state europene în privinţa numărului de terminale POS şi a reţelei de acceptare a cardurilor. Potenţialul de dezvoltare a pieţei cardurilor din România este însă foarte mare, principalii beneficiari ai acestui lucru fiind băncile, precum şi producătorii de echipamente şi tehnologii specifice zonei cardurilor. 
Cardurile au fost acceptate pentru prima data in Romania in anul 1972, in cadrul Oficiului National de Turism, numai pentru persoanele nerezidente. Bazele activitatii cu carduri s-au pus in 1992 cand un numar de 5 banci, Banca Agricola, Banca Comerciala Romana, Banca Romana de Dezvoltare, BANCOREX si Banca Comerciala “I.Tiriac”, s-au angajat in emiterea de carduri si s-au creat conditiile acceptarii platii la plata de catre firmele romanesti. Aceste banci si-au creat departamente specializate in operatiuni cu carduri si au aderat la sistemele internationale Visa in 1993 si EUROPAY in 1994. In 1995 aceste banci au constituit ROMCARD specializata in operatiunile cu carduri si autorizarea platilor.Aceasta societate a jucat un rol important atat in ceea ce priveste dezvoltarea activitatii de acceptare si a fost o poarta de acces pentru bancile romanesti care doreau emiterea cardurilor internationale. Fiecare banca dorea atragerea clinetilor reprezentativi din domeniul ei de activitatea, in aceste sens dezvoltandu-si retele proprii de acceptare. De aceste servicii beneficiau insa doar detinatorii de carduri internationale. Reteaua de comercianti era constituita in principal din hoteluri, restaurante, magazine de lux sau agentii de turism amplasate in zone de interes pentru turismul international.In acelasi timp s-a constituit si prima retea de ATM-uri pntru crearea posibilitatii detinatorilor de card de obtinere de numerar.
Un element important care a promovat acest instrument de plata in economia romaneasca, l-a constituit demararea programelor de emisiune de carduri de catre bancile romanesti. Primele programe s-au axat mai intai pe asigurarea in deplina siguranta a platilor proprietarilor sau agentilor economici romani in timpul deplasarilor in strainatate, in interes de afaceri. Apoi, luandu-se in considerare nevoia oferirii unor servicii cat mai complexe clientilor sai, bancile comerciale romanesti au implementat programe de emitere a cardurilor de debit nu doar in valuta, si si in lei.
Primul card exclusiv national a fost lansat pe piata romaneasca de catre banca Romana pentru Dezvoltare, si a fost numit “PRIMA”. Acest card a fost emis sub licenta proprie,fara a avea suportul material si logistic oferit de emiterea unui card sub licenta internationala, ca VISA sau EUROPAY. Cardul “PRIMA” a imbracat forma unui “charge-card”,unde depasirile disponibilitatilor erau permise intr-un interval de maximum 30 de zile.


Fisiere în arhivă (1):

  • Piata Cardurilor in Romania.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!