Politica Monetara si Inflatia. Efectele Fenomenului Inflationist asupra Trecerii la Moneda Unica Euro

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 5
CAP. I. POLITICA MONETARA SI INFLATIA 9
1.1. Caracteristici, forme si mecanismul de producere a inflatiei 9
1.2. Efectele inflatiei si influenta factorului politic asupra fenomenului inflationist 15
1.3. Politica monetara si inflatia 20 
1.3.1. Inflatia si utilizarea fortei de munca 20
1.3.2. Inflatia si exporturile 23
1.3.3. Inflatia si profiturile bancare 23
1.3.4. Inflatia si impozitele 24
CAP. II. EURO SI ROMANIA 25
2.1. Euro - moneda internationala 25
2.1.1. Functiile si caracteristicile unei monede internationale 25
2.1.2. Euro - moneda Uniunii Europene 27
2.1.3. Costurile si principalele avantaje ale unei monede comune 38
2.1.4. Euro - moneda forte si fiabila 46
2.1.5. Reticenta neparticiparii unor tari la Uniunea Europeana si Monetara si efectele introducerii Euro in Europa si in lume 57
2.2. Euro si Romania 65
2.2.1. Efectele crearii monedei euro asupra politicii economice si monetare a Romaniei si a intreprinderilor 66
2.2.2. Impactul introducerii monedei euro asupra intreprinderilor mici si mijlocii 69
2.2.3. Moneda euro in sistemul bancar romanesc 72
CAP. III. STUDIU COMPARATIV AL NIVELULUI INFLATIEI IN TARILE MEMBRE ALE UNIUNII ECONOMICE SI MONETARE 75
CAP. IV. CONCLUZII 81
BIBLIOGRAFIE 90


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
,,Adoptarea euro inseamna foarte multa rigoare, iar pentru o societate care nu este obisnuita cu rigoarea, poate insemna chiar durere" - Mugur Isarescu
Politica monetara reprezinta un ansamblu de actiuni prin care autoritatile monetare (banca centrala, trezoreria etc.) influenteaza asupra cantitatii de moneda in circulatie, nivelul ratelor dobanzii, cursurile de schimb valutar si alti indicatori economico-monetari in vederea realizarii obiectivelor generale ale politicii economice (de stimulare a activitatii economice, ocupare a fortei de munca, stabilitate a preturilor etc.).
Evolutia politicii monetare este determinata de evolutia sistemului monetar si de evolutia gandirii economice.
Pe parcursul mai multor secole promovarea politicii monetare se reducea la luarea deciziilor de batere a monedei metalice si de emitere a banilor de hartie. Crearea primelor banci centrale (banci cu drept de emisie monetara) a fost influentata de ideea mentinerii paritatii bancnotelor in raport cu metalul pretios si in raport cu bancnotele altor state. Respectiv, obiectivul politicii monetare a fost mentinerea etalonului aur.
Impreuna cu constientizarea ciclicitatii in activitatea economica (sfarsitul sec. XIX - inceputul sec. XX) s-a modificat si obiectivul politicii monetare, incluzand si supravegherea stabilitatii sistemului financiar. Crizele si panicile bancare au impus bancilor centrale rolul de ,,imprumutator de ultima instanta" si au demonstrat rolul ratei dobanzii in stimularea creditului bancar.
In anii 1980 mai multi economisti au inceput sa pledeze pentru independenta bancilor centrale de celelalte organe de stat.
Teoria politicii monetare, precum si practica internationala, cunoaste urmatoarele tipuri de obiective finale:
- cresterea economica durabila;
- ocuparea deplina a fortei de munca ;
- stabilitatea preturilor ;
- stabilitatea ratelor dobanzii ;
- stabilitatea externa (stabilitatea cursurilor de schimb valutar si sustenabilitatea balantei de plati)
- stabilitatea sistemului financiar si alocarea optima a fondurilor (resurselor) financiare
Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale.
Inflatia este un indicator final, care arata la sfarsit de an fiscal daca politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative, etc., alaturi de politicile Bancii Centrale, se coordoneaza si conduc la o stabilitate a preturilor de consum.
Consecintele inflatiei sunt: scaderea puterii de cumparare a populatiei; redistribuirea veniturilor si avutiei; este stimulata inclinatia spre consum si este descurajata inclinatia spre economisire; inflatia avantajeaza debitorii (in moneda nationala); rata dobanzii este influentata de rata inflatiei.
Consecintele inflatiei pe care le suporta populatia, viata social-economica in ansamblul ei sunt cunoscute sub denumirea de cost al inflatiei.
Moneda unica este unul din cele mai incitante proiecte economice realizate vreodata. De altfel, implicatiile introducerii unei monede unice pentru o zona atat de intinsa, cu o populatie de peste un sfert de miliard de persoane, depasesc sfera economicului. In plus, Europa este una dintre regiunile cele mai incarcate de istorie din lume.
Aceasta face ca problema adoptarii EURO sa fie atat politica, cat si culturala. Este aproape imposibil de realizat o trecere in revista, chiar si rezumativa, a tuturor aspectelor implicate de adoptarea monedei unice europene.
Euro (ISO EUR, cu simbolul EUR) este moneda oficiala a 16 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Numele euro a fost adoptat oficial la 16 decembrie 1995, iar moneda insasi a intrat pe pietele internationale la 1 ianuarie 1999, inlocuind asa-numita unitate monetara europeana (ECU), iar apoi, la 1 ianuarie 2002, a fost introdusa in circulatie inlocuind in cele din urma monedele nationale din Zona euro.
Criza economica globala care a inceput in anul 2008 a zdruncinat si euroul in mod puternic. S-a dovedit printre altele ca si in Europa unele institutii financiare si banci, in setea lor de profit, au activat la marginea legalitatii, in timp ce statul respectiv nu si-a dat seama la timp de situatie si nu le-a pus frane prin legi corespunzatoare. In plus a aparut si criza Greciei, care pe de o parte falsificase datele sale economice si monetare cu scopul de a primi aprobarile pentru Zona euro, si pe de alta parte in anul 2010 a ajuns in pragul falimentului statal. Dar si alte state din Zona euroului nu-si indeplinesc obligatiile prescrise de a-si limita datoriile bugetare anuale noi la maximum 3 % din PIB-ul anual si cele totale la 60 % din PIB, asa cum ar fi Spania, Portugalia, Germania.
Drept consecinta, in perioada martie-iunie 2010 statele Zonei euro au hotarat o serie de masuri financiare cu scopul de a sprijini euroul, printre care garantii si credite in valoare totala de 750 miliarde euro (inclusiv o participare din partea FMI). Aceasta este o suma exorbitanta, iar aceasta hotarare incalca grav propriile principii ale Bancii Centrale Europene, care pana acum si-a dorit sa fie independenta de orice stat si orice politica.
Am ales tema " Politica monetara si inflatia. Efectele fenomenului inflationist asupra trecerii la moneda unica Euro " deoarece mi-au atras atentiaefectele crizei, efecte ce s-au resimtit si in tara noastra cu precadere asupra cresterii ratei inflatiei. Acest fapt a dus la majorarea tuturor preturilor iar intreprinderile pentru a face fata crizei au fost nevoite sa implementeze asa zise masuri anti-criza cum ar fi reducerile masive de personal din toate domeniile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Monetara si Inflatia. Efectele Fenomenului Inflationist asupra Trecerii la Moneda Unica Euro.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!