Portofoliu BCR

Extras din proiect Cum descarc?

Sistemul bancar romansc inainte de 1990 a fost unul dintre cele mai rigide sisteme din fostele tari socialiste. A fost un sistem lipsit de eficienta si controlat de stat. Banca Nationala a Romaniei indeplinea functiile unei banci centrale deopotriva cu cateva functii ale unei banci comerciale. In colaborare cu alte institutii de stat, B.N.R. elabora proiecte de creditare si urmarea punerea lor in practica, respectiv extinderea creditelor catre intreprinderi si organizatii economice ce aveau cont deschis la B.N.R.
Celelalte patru banci specializate: Banca Romana de Comert Exterior, Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Banca de Investitii, Casa de Economii si Consemnatiuni beneficiau de credite pentru suplimentarea resurselor de la B.N.R., cu exceptia C.E.C-ului, care depunea banii colectati de la populatie prin constituirea de depozite la B.N.R..
Banca Romana de Comert Exterior (B.R.C.E.), infiintata in 1968 prin reorganizarea Departamentului operatiunilor din cadrul B.N.R., primea si acorda credite intreprinderilor si organizatiilor romane cu activitate de comert exterior, cumpara si vindea in tara si in strainatate valuta, titluri de valoare emise in valuta; de fapt toate operaNiunile privind strainatatea se derulau prin B.R.C.E.
Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara (B.A.I.A), infiintata tot in 1968, avea ca obiectiv acordarea de avansuri banesti unitatilor agricole de stat si cooperatiste pentru realizarea productiei contractate livrata ulterior la fondul de stat; daca avansurile banesti acordate unitatilor agricole nu puteau fi recuperate, acestea se transformau in credite.
Cooperativele de Credit si Economii, infiintate in 1948, in locul bancilor populare (lichiditate, ca de altfel toate bancile cu capital privat), acordau imprumuturi pentru dezvoltarea productiei agro-alimentare in gospodariile proprii si pentru satisfacerea unor nevoi familiale ale cooperatorilor; de asemenea, pentru simplificarea operatiunilor de incasari si plati, cooperativele de credit actionau ca mandatare ale B.A.I.A., efectuand aceste operatiuni pentru organizatiile de masa si obstesti din mediul rural, casele de ajutor reciproc ale salariatilor si pensionarilor.
Banca de InvestiNii (B.I.), infiintata in 1948, pe structura Creditului National Industrial,avea ca sfera de activitate finantarea si creditarea investitiilor, a marilor santiere si a lucrarilor de constructii montaj. Prin calculul indicatorilor de eficienta, Banca de Investitii stabilea oportunitati si apoi aviza investitiile.
Casa de Economii si Consemnatiuni (C.E.C) avea ca obiect de activitate atragerea economiilor banesti ale populatiei in conformitate cu planul de casa si de credite al Bancii Nationale pentru asigurarea creditarii economiei nationale.
Specializarea excesiva a bancilor pe anumite operatiuni, conform denumirii lor, a ingradit mecanismul bancar, spiritul de initiativa si concurenta, autonomia in formarea resurselor si acordarea creditelor.
Restructurarea sistemului bancar ocupa un loc esential in cadrul restructurarii economiei nationale. Transformarile perioadei de tranzitie au impus intre primele masuri crearea unui sistem bancar modern pe doua trepte:B.N.R. cu urmatoarele functii: emisiunea monetara, asigurarea stabilitatii monetare,administrarea rezervelor valutare ale tarii, supravegherea activitatii bancare,asigurarea sistemului de plati fara numerar. B.N.R. a fost reorganizata prin Legea nr. 34/1991 (Legea de organizare a Bancii Nationale);banci comerciale, rezultate prin restructurarea in societati pe actiuni a bancilor specializate in conformitate cu Legea activitatii bancare nr. 33/1991, intrand in procesul de privatizare a societatilor comerciale; 70% din capitalul acestor banci a fost transferat Fondului Proprietatii de Stat si 30% catre cele cinci fonduri ale proprietatii private (cate 6% la fiecare fond). Prima banca comerciala infiintata in decembrie 1990 este tocmai Banca Comerciala Romana, prin preluarea operatiunilor comerciale ale B.N.R. Legislatia bancara a fost modificata in 1998 cand au fost promulgate trei legi bancare: Legea nr. 101/1998 privind statutul BNR, Legea bancara nr. 58/1998, Legea nr. 83/1998 privind procedura falimentului bancilor.
In perioada urmatoare s-a constatat dezvoltarea sistemului bancar in Romania prin aparitia de banci noi, unele fiind sucursale ale unor banci straine renumite in lume. Totusi extinderea numarului de banci a fost mai putin exploziva decat in celelalte tari din Europa Centrala si de Est, probabil urmare a prudentei in acordarea autorizatiilor de functionare de catre banca centrala.
Dimensiunea cantitativa a evolutiei sistemului bancar nu este insa caracteristica principala a acestei perioade. Aparent contrar realitatii, principala caracteristica a dezvoltarii sistemului bancar romanesc a fost coerenta dezvoltarii structurale si calitative a activitatii bancare, in sensul directiei ascendente dictate de adaptarea la cerintele economiei de piata.
Sincopele constatate pe parcursul acestui deceniu in ceea ce priveste depresiunea evidentiata in activitatea unor banci - Dacia Felix, Columna, sau falimentul altor banci -banca Albina, Bankcoop, Credit Bank, nu sunt definitorii pentru intreaga activitate bancara din Romania.
Imaginea actuala a sistemului bancar a fost conturata de deschiderea economiei romanesti, ceea ce a determinat ajustarea sistemelor de operare la cerintele si practicile internationale. Bancile si-au dezvoltat si si-au adoptat sistemele de operare in functie de impactul factorilor exogeni asupra economiei reale, precum si de presiunea concurentei pe piata financiar-bancara.
Evolutia sistemului bancar romanesc in ultimul deceniu al secolului XX s-a
caracterizat prin dezvoltarea si diversificarea produselor si serviciilor bancare, cresterea vitezei si diversificarea instrumentelor de decontare, modernizarea sistemului de evidenta si control, informatizarea sistemelor de transmitere a datelor de natura contabila, statistica si a celor din procesul de transfer. Eforturile de capitalizare si presiunea concurentiala au determinat bancile sa-si modernizeze reteaua teritoriala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Portofoliu BCR.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!