Practică BRD

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 16846
Mărime: 524.83KB (arhivat)
Publicat de: Olga Albu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asist. Apostoaie Marius
A fost prezentat in cadrul facultatii feaa, uaic

Extras din proiect

PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE. ISTORIC ŞI EVOLUŢIE

1.1.Momentul istoric

Fondarea Bǎncii Române pentru Dezvoltare dateazǎ din 1923, când a fost creatǎ Societatea Naţionalǎ de Credit Industrial, o instituţie publicǎ ce avea drept scop pricipal finanţarea dezvoltării sectorului industrial din România. Conform legii nr. 119, din 11 iunie 1948 privind naţionalizarea de cǎtre statul român a tuturor resurselor, a societǎţilor de orice fel, a asociaţiilor industriale, bancare, de asigurǎri, etc.Societatea Naţionalǎ de Credit Industrial a devenit Banca de Credit pentru Investiţii, deţinând monopolul în ceea ce priveşte finanţarea pe termen mediu şi lung a sectorului industrial naţional.

După cel de-al doilea Război Mondial, în baza Legii privind naţionalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Naţională pentru Credit Industrial a fost naţionalizată şi redenumită Banca de Credit pentru Investiţii. În 1957, după reorganizarea sistemului financiar, când s-a introdus o specializare rigidă pe sectoare, Băncii de Credit pentru Investiţii i s-a oferit o poziţie de monopol în România în domeniul asigurării finanţării pe termen mediu şi lung al investiţiilor din toate sectoarele industriale, cu excepţia agriculturii şi industriei alimentare, fiind redenumită Banca de Investiţii.

Majoritatea finanţărilor oferite de Banca Mondială, pe toată această perioadă, au fost derulate prin Banca pentru Investiţii şi în acest mod o parte din angajaţii B.R.D. au căpătat experienţă în analiza proiectelor de investiţii prin metode utilizate de organizaţiile financiare internaţionale.

La 1 Decembrie 1990, Banca Română pentru Dezvoltare a fost înfiinţatǎ ca o bancǎ comercialǎ cu statutul legal de companie pe acţiuni, preluând activele şi pasivele Bǎncii de Investiţii.

Banca Românǎ pentru Dezvoltare este una din bǎncile de prestigiu şi cu tradiţie în mediul bancar românesc. Acţionând pe baza unor strategii şi politici flexibile, cu prudenţa impusǎ de evoluţia mediului economic, B.R.D. a reuşit sǎ se adapteze cerinţelor economiei de piaţǎ actuale, concomitent cu dezvoltarea sa permanentǎ sub aspect organizaţional, patrimonial şi financiar.

La inceputul anului 1999, Banca Românǎ pentru Dezvoltare a devenit prima bancǎ privatizatǎ din sistemul bancar românesc, prin achiziţionarea de cǎtre Groupe Société Générale a pachetului majoritar de acţiuni (51%).

Banca Română pentru Dezvoltare este o societate deschisă pe acţiuni şi funcţionează ca persoană juridică română în conformitate cu legislaţia privind societăţile comerciale, Legea bancară nr.58/1998, Legea nr.52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, reglementările Băncii Naţionale a României, ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi alte prevederi. Sediul central al Băncii Române pentru Dezvoltare a fost stabilit în municipiul Bucureşti pe strada Doamnei nr. 4 şi banca îşi desfăşura activitatea prin sucursale, filiale, agenţii şi reprezentanţe, care puteau fi înfiinţate de Adunarea generală a acţionarilor.

Din 2001, acţiunile BRD sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, la prima categorie, la sfârşitul lunii august 2009, înregistrând o capitalizare bursierǎ de 2,1 miliarde euro, fapt ce o plaseazǎ pe locul doi între societǎţile financiare listate la bursǎ, dupǎ Banca Comercialǎ Românǎ. În 2008, BRD a fost desemnatǎ "Cea mai bunǎ bancǎ din România" de publicaţiile financiare Euromoney, The Banker şi Global Finance.În prezent, BRD-GSG oferǎ o gamǎ variatǎ de produse şi servicii bancare, lansând mereu noi pachete de servicii pentru a acoperi nevoile celor 2,5 milioane de clienţi individuali şi corporativi, dar şi pentru a atrage alţii noi.

1.2. Principalele etape şi evoluţia BRD

Principalele etape din evoluţia BRD sunt:

-1923-1947 Istoria BRD începe în 1923, odată cu crearea Societăţii Naţionale pentru Credit Industrial. Obiectivul acestei instituţii publice fiind finanţarea industriei româneşti.

-1948-1956 Conform Legii Naţionalizării din iunie 1947, Societatea Naţionala pentru Credit Industrial devine Banca de Credit pentru Investiţii. Activitatea cea mai importantă a băncii este obţinerea de participaţii în întreprinderi şi acordarea de credite.

-1957-1990 La sfârşitul anilor 1950 vremurile sunt din nou tulburi pentru sectorul bancar român şi provoacă reorganizarea sistemului financiar. În 1957, Banca de Credit pentru Investiţii devine Banca de Investiţii. Ea ocupă o poziţie de monopol în domeniul finanţării pe termen mediu şi lung din sectorul industrial. În această perioadă activităţile principale se reînnoiesc profund, având ca particularitate specializarea creditelor în funcţie de obiectul lor.

-1990-1998 Naşterea BRD ca bancă comercială intervine în 1990. Preluarea activelor şi pasivelor Băncii de Investiţii constituie baza activităţii, dar autorizarea generală pentru activităţile bancare atribuită acestei entităţi stimulează constituirea unei importante reţele de agenţii pe întreg teritoriul ţării. Este vorba de asemenea despre asigurarea prezenţei BRD acolo unde se dezvoltă activitatea industrială pentru a transmite din experienţa în domeniul creditului de investiţii. Astfel, unităţile sale se îndreaptă în special, în afara atragerii depozitelor societăţilor comerciale şi persoanelor fizice, către creditele pentru investiţii destinate societăţilor comerciale. Apar şi operaţiunile de schimb la vedere.

-1999-2001 BRD a fost aleasă de Guvern pentru a deveni prima bancă comercială privatizată. Această alegere consacră calitatea activelor şi a gestiunii BRD. Achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al BRD de către grupul Société Générale a fost finalizată în martie 1999; ea intervine într-o perioadă dificilă marcată de falimente bancare răsunătoare. Este de asemenea începutul bancarizării masive a persoanelor fizice. BRD profită de imaginea sa favorabilă în faţa marelui public şi de calitatea relaţiilor sale cu întreprinderile pentru a dezvolta rapid clientela sa de persoane fizice. Foarte repede, BRD devine lider pe piaţa noilor produse, cum ar fi cardurile bancare şi creditele pentru consum.

Procesul de privatizare a fost realizat în mai multe etape, nefiind un proces realizat facil. Principalele momente ale privatizării BRD se pot sintetiza astfel:

Martie 1999 : Un pachet de 8,33% din capitalul social este vândut personalului, conducerii si pensionarilor bǎncii de cǎtre FPS.

Martie 1999 : Lansarea oficialǎ a privatizǎrii: Société Générale cumpǎrǎ 51% din capitalul social.

Noiembrie 1999 : Sucursala din Bucureşti a Société Générale este integratǎ în BRD. Ea era prezentǎ în România din anul 1981 si deschisese doua agentii în provincie, în 1998.

Noiembrie 1999 : Continuarea procesului de privatizare: BERD cumpara 4,99% din acţiuni.

Octombrie 2000 : FPS propune spre vânzare prin ofertǎ publicǎ pachetul de 9,87% din acţiuni, rǎmas în posesia acestuia.

Noiembrie 2000 : Un pachet de 2,55% din capital este vândut prin ofertǎ publicǎ – FPS mai deţine încǎ 7,32%. BRD – GSG este declaratǎ societate deschisǎ şi înscrisǎ la Oficiul de Înregistrare a Valorilor Mobiliare.

Preview document

Practică BRD - Pagina 1
Practică BRD - Pagina 2
Practică BRD - Pagina 3
Practică BRD - Pagina 4
Practică BRD - Pagina 5
Practică BRD - Pagina 6
Practică BRD - Pagina 7
Practică BRD - Pagina 8
Practică BRD - Pagina 9
Practică BRD - Pagina 10
Practică BRD - Pagina 11
Practică BRD - Pagina 12
Practică BRD - Pagina 13
Practică BRD - Pagina 14
Practică BRD - Pagina 15
Practică BRD - Pagina 16
Practică BRD - Pagina 17
Practică BRD - Pagina 18
Practică BRD - Pagina 19
Practică BRD - Pagina 20
Practică BRD - Pagina 21
Practică BRD - Pagina 22
Practică BRD - Pagina 23
Practică BRD - Pagina 24
Practică BRD - Pagina 25
Practică BRD - Pagina 26
Practică BRD - Pagina 27
Practică BRD - Pagina 28
Practică BRD - Pagina 29
Practică BRD - Pagina 30
Practică BRD - Pagina 31
Practică BRD - Pagina 32
Practică BRD - Pagina 33
Practică BRD - Pagina 34
Practică BRD - Pagina 35
Practică BRD - Pagina 36
Practică BRD - Pagina 37
Practică BRD - Pagina 38
Practică BRD - Pagina 39
Practică BRD - Pagina 40
Practică BRD - Pagina 41
Practică BRD - Pagina 42
Practică BRD - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Practica BRD.doc

Te-ar putea interesa și

Practică BRD

1. Rezumat executiv Prin acest proiect am urmărit valorificarea cunoştintelor acumulate pană acum şi transpunerea lor din sfera abordării...

Proiect de practică - BRD Groupe Societe Generale

Motivaţie: Criteriile în baza cărora am ales să efectuez stagiul de practica la Banca Româna pentru Dezvoltare BRD - Groupe Société Générale au...

Practică BRD

1.Consideratii generale. Statutul B.R.D. S.A. Obiectul de activitate al bancii îl constituie atragerea de fonduri banesti în lei si în valuta de...

Proiect practică - BRD Group Societe Generale

Responsabilitate Sociala BRD este un actor comunitar important, desfasurând deja de mai multi ani actiuni sustinute în materie de mecenat...

Practică BRD

Rezumat introductiv În acest proiect ne propunem sa realizam o prezentare cât mai completa si corecta a situatiei societatii BRD Groupe Société...

Proiect practică BRD Botoșani

Introducere Stagiul de practică l-am efectuat în unitatea BRD- Groupe Societe Generale S.A. Agenţia Gheorghe Avramescu Botoşani. Criteriile în...

Practică BRD

Capitolul 1 Sistemul informaţional bancar Beneficiind de o tehnologie avansată pentru tranzacţiile de arbitraj valutar oferită de REUTERS...

Practică - BRD - Groupe Societe Generale

Termeni-cheie Bancă de investiții - instituție bancară a cărei activitate principală este, pe lângă acordarea creditelor, gestionarea...

Ai nevoie de altceva?