Presiunea Fiscala in Statele UE sub Impactul Crizei Economice

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCEREA SI MOTIVATIA TEMEI 5
Lista abrevieri 9
Lista cu numele tabelelor si a graficelor 10
CAPITOLUL 1 11
FISCALITATEA IN STATELE UE 11
1.1 POLITICA FISCALA IN STATELE UE 11
1.2 ARMONIZAREA SI COORDONAREA IMPOZITELOR DIRECTE SI INDIRECTE 17
1.3 PROCESUL DE ARMONIZARE LEGISLATIVA 31
CAPITOLUL 2. 32
PRESIUNEA FISCALA IN UE 32
2.1 CONCEPT SI CARACTERISTICI 32
2.2 CAUZE SI FACTORI DE INFLUENTA AI PRESIUNII FISCALE 35
2.3 INDICATORI DE CUANTIFICARE AI PRESIUNII FISCALE 37
2.4 CONSECINTELE PRESIUNII FISCALE 40
2.5 FISCALITATEA IN UE IN CONTEXTUL EXTINDERII INTEGRARII ECONOMICE 42
CAPITOLUL 3. 45
EVAZIUNEA FISCALA- REACTIA UNEI PRESIUNI FISCALE RIDICATE IN UE 45
3.1 EVAZIUNEA FISCALA SI CAUZELE EI 45
3.2 MODALITATI PRIN CARE SE REALIZEAZA EVAZIUNEA FISCALA 48
3.2.1 Evaziunea cu ajutorul conturilor bancare 48
3.2.2 Moduri de evaziune in contabilitate prin intermediul unor conturi 48
3.3 COMBATEREA EVZIUNII FISCALE LA NIVELUL UE 50
3.4 ORGANELE COMPETENTE IN COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE 53
CAPITOLUL 4 55
STUDIU DE CAZ- EFECTELE PRESIUNII FISCALE ASUPRA ECONOMIEI STATELOR MEMBRE UE 55
4.1. RELANSAREA CRESTERII ECONOMICE LA NIVELUL UE 55
4.2 ANALIZA PRESIUNII FISCALE PE TIPURI DE PRELEVARI LA NIVELUL UE 56
4.3 IMPACTUL CRIZEI ECONOMICE ASUPRA CONVERGENTEI STATELOR MEMBRE UE 65
CAPITOLUL 5. 67
CONCLUZII 67
BIBLIOGRAFIE 69


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCEREA SI MOTIVATIA TEMEI
Viitorul oricarui stat modern este de neconceput fara un sistem fiscal performant prin randament si suportabilitatea din partea contribuabililor. Starea prezenta de prosperitate a unui stat contemporan este dependenta, in mare masura, de istoria propriului sistem fiscal, de felul cum a fost conceput si a functionat. Ceea ce deosebeste o tara aflata in progres de una aflata in declin este, in buna masura, preferinta aratata construirii viitorului. Aceasta preferinta se masoara prin impozite, imprumuturi si rata dobanzii.
Finantele unui stat sunt in stransa legatura cu situatia lui sociala si politica, intre regimul politic si finante existand o puternica interdependenta.
Impozitele si taxele asimilate pe de o parte, veniturile pe de alta parte sunt cele doua coordonate principale care stimuleaza creatia, munca si civilizatia.
In ultimele doua decenii majoritatea sistemelor fiscale ale tarilor din cadrul Uniunii Europene au suferit transformari semnificative, pe fondul adoptarii unei noi acceptiuni pe plan fiscal. Crizele economice mondiale, cresterea excesiva a gradului de complexitate a sistemelor fiscale, influenta negativa pe care impozitele si taxele o aveau asupra cresterii economice reprezinta principalii factori care au determinat reformele fiscale.
Nu trebuie neglijat, insa, faptul ca fenomenul sporirii cheltuielilor guvernamentale este o realitate a lumii contemporane, transpusa firesc in cresterea nevoii de resurse fiscale.
Prin urmare, prin reformele infaptuite, statele dezvoltate au avut o misiune grea de indeplinit, respectiv gasirea acelei formule care sa asigure si resursele necesare operabilitatii institutiilor publice si atingerea obiectivelor mai sus amintite.
Optand pentru aceasta tema, mi-am propus sa analizez mai ales din perspectiva teoretico- metodologica relatiile de interdependenta intre statele membre UE procese social - economice si politice majore, reflectate prin prisma presiunii fiscale. Evident, aceste procese si concepte se manifesta si au consistenta in intreaga lume contemporana, aflata pe traseul globalizarii.
Tema abordata in cadrul prezentului proiect de cercetare, presiunea fiscala in statele UE sub impactul crizei economice este una care a starnit de-a lungul timpului un mare interes din partea economistilor preocupati de problemele macroeconomice. Totodata, trebuie mentionat ca aceasta tema prezinta un interes deosebit pentru economia europeana, care se confruntata in prezent cu o criza profunda manifestata prin numeroase dezechilibre macroeconomice.
In primul capitol mi-am propus sa realizez o geneza a sistemului fiscal modern, in statele UE, sistem care a aparut o data cu aparitia capitalismului in Europa Occidentala si s-a perfectionat in cadrul si pe baza principiilor de functionare a acestui sistem social - economic si politic. Geneza respectiva a fost realizata atat in planul realului social - economic - politic - fiscal, cat si in cel al ideaticului, al gandirii corespunzatoare. De fapt, cele patru subcapitole ale primului capitol sunt consacrate expunerii sistemului fiscal precum si armonizarea elementelor care il alcatuiesc.
In continuarea conceptului fiscalitate la nivelul Uniunii Europene, in capitolul al doilea mi-am propus sa analizez presiunea fiscala sub aspect teoretic. Foarte diferita ca amploare si ca dinamica in economiile contemporane, problema respectiva beneficiaza de atentia necesara din partea tuturor specialistilor in macroeconomie si in politici macroeconomice. 
Punctele de vedere cu privire la presiunea fiscala difera foarte mult de la un specialist la altul, de la o administratie guvernamentala la alta, in functie de interesele acestora si de situatiile concrete pe care cauta sa le reflecteze si sa le apere. Cu toate acestea, de-a lungul deceniilor, s-au conturat anumite principii, anumite genuri de interdependente in cadrul carora presiunea fiscala este una dintre laturi si care duce la consecinte importante.
Tocmai aceste aspecte vor fi marcate in capitolul al treilea, in care voi prezenta reactia unei presiuni fiscale ridicate in cadrul statelor UE, si anume evaziunea fiscala. Pentru combaterea evaziunii fiscale nu este necesar sa se impuna niste sanctiuni drastice ci ar trebui realizat un control fiscal eficient, un sistem legislativ viabil si poate in primul rand o educatie fiscala a cetatenilor.
In vederea abordarii practice, in capitolul al patrulea voi analiza evolutia presiunii fiscale, in perioada 2000-2008 in spatiul comunitar al UE, prin intermediul interdependentelor aratate, in capitolele precedente si mi-am propus sa conturez si sa apreciez procesele de crestere economica si ponderea sectorului public in economia statelor membre UE.
Deasemenea am considerat oportuna prezentarea rolului politicii fiscale in convergenta statelor membre, analiza realizata in prezentul proiect a incercat sa se concentreze asupra realitatilor actuale din statele comunitare, prin dimensionarea corecta a presiunii fiscale si prin implicatiile pe care criza de la nivel mondial le aduce asupra economiilor si implicit asupra bunastarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Presiunea Fiscala in Statele UE sub Impactul Crizei Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!