Proiect de Practica BRD-GSG

Extras din proiect Cum descarc?

1.1 Scurt istoric
Istoria BRD a inceput in 1923, odata cu infiintarea prin lege a Societatii Nationale pentru Credit Industrial ca institutie publica. Statul detinea 20% din capitalul social si BNR 30%. Restul de 50% era detinut de persoane particulare, printre care si un grup de fosti directori ai Marmorosch Bank&Co, prima banca moderna din Romania. Scopul noii institutii era finantarea primelor faze ale dezvoltarii sectorului industrial in Romania. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in baza Legii privind nationalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Nationala pentru Credit Industrial a fost nationalizata si redenumita Banca Nationala pentru Investitii. 
In 1957, dupa reorganizarea sistemului financiar, cand s-a introdus o specializare rigida pe sectoare, Bancii de Credit pentru Investitii i s-a oferit o pozitie de monopol in Romania in domeniul asigurarilor finantarii pe termen mediu si lung al investitiilor din toate sectoarele industriale, cu exceptia agriculturii si industriei alimentare, fiind redenumita Banca de Investitii.
Nasterea Bancii Romane pentru Dezvoltare ca banca comerciala intervine in 1990. Preluarea activelor si pasivelor Bancii de Investitii constituie baza activitatii, dar autorizarea generala pentru activitatile bancare atribuita acestei entitati stimuleaza constituirea unei importante retele de agentii pe intreg teritoriul tarii. Este vorba, de asemenea, despre asigurarea prezentei BRD acolo unde se dezvolta activitatea industriala pentru a transmite din experienta in domeniul creditului de investitii. Astfel, unitatile sale se indreapta in special, in afara atragerii depozitelor societatilor comerciale si persoanelor fizice, catre creditele pentru investitii destinate societatilor comerciale. Apar si operatiunile de schimb la vedere. BRD a depus eforturi speciale pentru creearea unei retele de sucursale, agentii si reprezentante la nivel national si pentru constituirea unei baze de depozite necesare pentru a pune capat dependentei de CEC si BNR in ceea ce priveste finantarea.
BRD a fost prima banca din Romania care a oferit servicii de factoring si forfeting, incepand cu anul 1994 si respectiv 1997.
In 1997, Guvernul a hotarat sa privatizeze BRD si a numit o Comisie de Privatizare care sa supravegheze operatiunile de privatizare. Privatizarea urma sa se desfasoare in doua etape, in conformitate cu strategia de privatizare aprobata prin Hotararea Guvernamentala nr. 428/1998, modoficata prin Hotararea Guvernamentala nr. 169/2000; astfel in prima etapa (i) capitalul social urma sa fie majorat, iar 51% din capital urma sa fie vandut prin negocieri directe cu investitori strategici, (ii) aproximativ 5% din capitalul majorat urma sa fie vandut prin negocieri directe catre BERD si/sau IFC, si (iii) 10% din capitalul social existent urma sa fie vandut angajatilor, conducerii si pensionarilor BRD; in a doua etapa, capitalul social ramas detinut de FPS urma sa fie vandut prin oferta publica secundara pe pietele de capital interne si internationale.
In decembrie 1998 s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare de actiuni ("Contractul de Cumparare de Actiuni") intre Societe Generale si FPS prin care Societe Generale a fost de acord sa subscrie pentru actiunile reprezentand o majorare cu 20% a capitalului social al BRD si sa cumpere de la FPS acel numar de actiuni necesare ca Societe Generale sa devina proprietarul a 51% din capitalul majorat al BRD.
Inainte de finalizarea in martie 1999 a achizitiei de catre Societe Generale, FPS vandu-se aproximativ 8,33% din capitalul social al BNR conducerii, angajatilor si pensionarilor BRD cu conditia ca actiunile astfel achizitionate sa nu poata fi vandute inainte de martie 2001.
In 2001, BRD este listata la Bursa de Valori Bucuresti, devenind in scurt timp una din cele mai tranactionate societati.
In 2003, in urma unei campanii de rebranding, Banca Romana pentru Dezvoltare devine BRD- Groupe Societe Generale. Noua identitate a bancii consolideaza astfel pozitia sa, facand mai vizibila identitatea Grupului mama.
Participatia Societe Generale in capitalul BRD a crescut in 2004 de la 51% la 58,32%, prin cumpararea pachetului rezidual de actiuni detinut de statul roman.
BRD - Groupe Societe Generale este cea mai importanta banca privata si a doua banca din Romania, avand a doua capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (peste 3,5 miliarde EUR in aprilie 2005). Actionarul principal al BRD este Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro. 
Prin intermediul filialelor sale specializate - BRD Sogelease, in domeniul leasing-ului operational si financiar, ALD Automotive, specializata in managementul flotelor de autovehicule, BRD / SG Corporate Finance, care acorda servicii de consiliere in domeniul privatizarilor, fuziunilor si achizitiilor, BRD Securities, una dintre primele societati de brokeraj de piata romaneasca, BRD Finance Credite de Consum, prin care se deruleaza mare parte din activitatea de creditare a populatiei, BRD- Groupe Societe Generale este capabila sa ofere o gama completa de produse si servicii de inalta calitate, care sa raspunda exigentelor clientilor sai persoane individuale si societati.
Conjugand dinamism comercial, proximitate si calitatea serviciului, reteaua BRD - Groupe Societe Generale constituie un atu competitiv major. Sub auspiciile unei marci recunoscute si apreciate, BRD isi desfasoara activitatea pe baza unei retele care numara peste 220 de agentii, raspandite in toate regiunile tarii. 
In 2004 banca a lansat un program intensiv de deschidere de noi unitati, care continua si in prezent. Aceste unitati se integreaza usor in viata comunitatii, fiind situate in zonele rezidentiale ale clientelei individuale, in universitati, in galerii comerciale, in institutii publice. Pentru a retrage numerar, a obtine informatii cu privire la soldul conturilor de card sau pentru a plati facturile telefonice, reteaua de ATM-uri permite realizarea acestor operatiuni in deplina siguranta.
1.2 Forma si structura capitalului si a actionariatului
1.2.1 Capitalul social
Capitalul social al BRD Societe Generale este de 696 901 518 RON constituit din 696 901 518 actiuni nominative ordinare, emise in forma dematerializata prin inscriere in cont, avand o valoare nominala de 1 RON fiecare. 
1.2.2. Structura actionariatului
Structura actionariatului se prezinta astfel :
- Societe Generale S.A.
- Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului;
- Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare;
- Societatea de Investitii Financiare Banat Crisana S.A.;
- Societatea de Investitii Financiare Transilvania S.A.;
- Societatea de Investitii Financiare Moldova S.A.;
- Societatea de Investitii Financiare Muntenia S.A.;
- Societatea de Investitii Financiare Oltenia S.A.;
- Alti actionari.
- Salariati, conducere si pensionarii BRD.
Actionarii enuntati mai sus detin procente din capitalul social dupa cum urmeaza in tabel:


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect de Practica BRD-GSG.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!