Proiect de practică BRD-GSG

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 27759
Mărime: 133.56KB (arhivat)
Publicat de: Dida Roșu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghita Dinca
A fost sustinut in cadru Univ.Transilvania Fac.Stiinte Economice Brasov specializarea finante banci

Extras din proiect

1.1 Scurt istoric

Istoria BRD a început în 1923, odată cu înfiinţarea prin lege a Societăţii Naţionale pentru Credit Industrial ca instituţie publică. Statul deţinea 20% din capitalul social şi BNR 30%. Restul de 50% era deţinut de persoane particulare, printre care şi un grup de foşti directori ai Marmorosch Bank&Co, prima bancă modernă din România. Scopul noii instituţii era finanţarea primelor faze ale dezvoltării sectorului industrial în România. După cel de-al doilea război mondial, în baza Legii privind naţionalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Naţională pentru Credit Industrial a fost naţionalizată şi redenumită Banca Naţională pentru Investiţii.

În 1957, după reorganizarea sistemului financiar, când s-a introdus o specializare rigidă pe sectoare, Băncii de Credit pentru Investiţii i s-a oferit o poziţie de monopol în România în domeniul asigurărilor finanţarii pe termen mediu şi lung al investiţiilor din toate sectoarele industriale, cu excepţia agriculturii şi industriei alimentare, fiind redenumită Banca de Investiţii.

Naşterea Băncii Române pentru Dezvoltare ca bancă comercială intervine în 1990. Preluarea activelor şi pasivelor Băncii de Investiţii constituie baza activităţii, dar autorizarea generală pentru activităţile bancare atribuită acestei entităţi stimulează constituirea unei importante reţele de agenţii pe întreg teritoriul ţării. Este vorba, de asemenea, despre asigurarea prezentei BRD acolo unde se dezvoltă activitatea industrială pentru a transmite din experienţa în domeniul creditului de investiţii. Astfel, unităţile sale se îndreaptă în special, în afara atragerii depozitelor societăţilor comerciale şi persoanelor fizice, către creditele pentru investiţii destinate societăţilor comerciale. Apar şi operaţiunile de schimb la vedere. BRD a depus eforturi speciale pentru creearea unei reţele de sucursale, agenţii şi reprezentanţe la nivel naţional şi pentru constituirea unei baze de depozite necesare pentru a pune capăt dependenţei de CEC şi BNR în ceea ce priveşte finanţarea.

BRD a fost prima bancă din România care a oferit servicii de factoring şi forfeting, începând cu anul 1994 şi respectiv 1997.

În 1997, Guvernul a hotărât să privatizeze BRD şi a numit o Comisie de Privatizare care să supravegheze operaţiunile de privatizare. Privatizarea urma să se desfăşoare în două etape, în conformitate cu strategia de privatizare aprobată prin Hotărârea Guvernamentală nr. 428/1998, modoficată prin Hotărârea Guvernamentală nr. 169/2000; astfel în prima etapă (i) capitalul social urma să fie majorat, iar 51% din capital urma să fie vândut prin negocieri directe cu investitori strategici, (ii) aproximativ 5% din capitalul majorat urma să fie vândut prin negocieri directe către BERD şi/sau IFC, şi (iii) 10% din capitalul social existent urma să fie vândut angajaţilor, conducerii şi pensionarilor BRD; în a doua etapă, capitalul social rămas deţinut de FPS urma să fie vândut prin ofertă publică secundară pe pieţele de capital interne şi internaţionale.

În decembrie 1998 s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni (“Contractul de Cumpărare de Acţiuni”) între Société Générale şi FPS prin care Société Générale a fost de acord să subscrie pentru acţiunile reprezentând o majorare cu 20% a capitalului social al BRD şi să cumpere de la FPS acel număr de acţiuni necesare ca Société Générale să devină proprietarul a 51% din capitalul majorat al BRD.

Înainte de finalizarea în martie 1999 a achiziţiei de către Société Générale, FPS vându-se aproximativ 8,33% din capitalul social al BNR conducerii, angajaţilor şi pensionarilor BRD cu condiţia ca acţiunile astfel achiziţionate să nu poată fi vândute înainte de martie 2001.

In 2001, BRD este listată la Bursa de Valori Bucureşti, devenind în scurt timp una din cele mai tranacţionate societăţi.

In 2003, în urma unei campanii de rebranding, Banca Română pentru Dezvoltare devine BRD- Groupe Société Générale. Noua identitate a băncii consolidează astfel poziţia sa, făcând mai vizibilă identitatea Grupului mamă.

Participaţia Société Générale în capitalul BRD a crescut în 2004 de la 51% la 58,32%, prin cumpărarea pachetului rezidual de acţiuni deţinut de statul român.

BRD – Groupe Société Générale este cea mai importantă bancă privată şi a doua bancă din România, având a doua capitalizare bursieră la Bursa de Valori Bucureşti (peste 3,5 miliarde € în aprilie 2005). Acţionarul principal al BRD este Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro.

Prin intermediul filialelor sale specializate - BRD Sogelease, în domeniul leasing-ului operaţional şi financiar, ALD Automotive, specializată în managementul flotelor de autovehicule, BRD / SG Corporate Finance, care acordă servicii de consiliere în domeniul privatizărilor, fuziunilor şi achiziţiilor, BRD Securities, una dintre primele societăţi de brokeraj de piaţă românească, BRD Finance Credite de Consum, prin care se derulează mare parte din activitatea de creditare a populaţiei, BRD- Groupe Société Générale este capabilă să ofere o gama completă de produse şi servicii de înaltă calitate, care sa raspundă exigenţelor clienţilor săi persoane individuale şi societăţi.

Conjugând dinamism comercial, proximitate şi calitatea serviciului, reţeaua BRD – Groupe Société Générale constituie un atu competitiv major. Sub auspiciile unei mărci recunoscute şi apreciate, BRD îşi desfăşoară activitatea pe baza unei reţele care numară peste 220 de agenţii, răspandite în toate regiunile ţării.

În 2004 banca a lansat un program intensiv de deschidere de noi unităţi, care continuă şi în prezent. Aceste unităţi se integreaza uşor în viaţa comunităţii, fiind situate in zonele rezidenţiale ale clientelei individuale, în universităţi, în galerii comerciale, în instituţii publice. Pentru a retrage numerar, a obţine informaţii cu privire la soldul conturilor de card sau pentru a plati facturile telefonice, reţeaua de ATM-uri permite realizarea acestor operaţiuni în deplină siguranţă.

1.2 Forma şi structura capitalului şi a acţionariatului

1.2.1 Capitalul social

Capitalul social al BRD Société Générale este de 696 901 518 RON constituit din 696 901 518 acţiuni nominative ordinare, emise în formă dematerializată prin înscriere în cont, având o valoare nominală de 1 RON fiecare.

1.2.2. Structura acţionariatului

Structura acţionariatului se prezintă astfel :

- Société Générale S.A.

- Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului;

- Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare;

- Societatea de Investiţii Financiare Banat Crişana S.A.;

- Societatea de Investiţii Financiare Transilvania S.A.;

- Societatea de Investiţii Financiare Moldova S.A.;

- Societatea de Investiţii Financiare Muntenia S.A.;

- Societatea de Investiţii Financiare Oltenia S.A.;

- Alţi acţionari.

- Salariaţi, conducere şi pensionarii BRD.

Acţionarii enunţaţi mai sus deţin procente din capitalul social după cum urmează în tabel:

Preview document

Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 1
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 2
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 3
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 4
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 5
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 6
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 7
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 8
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 9
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 10
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 11
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 12
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 13
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 14
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 15
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 16
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 17
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 18
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 19
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 20
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 21
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 22
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 23
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 24
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 25
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 26
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 27
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 28
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 29
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 30
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 31
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 32
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 33
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 34
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 35
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 36
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 37
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 38
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 39
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 40
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 41
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 42
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 43
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 44
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 45
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 46
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 47
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 48
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 49
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 50
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 51
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 52
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 53
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 54
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 55
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 56
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 57
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 58
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 59
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 60
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 61
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 62
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 63
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 64
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 65
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 66
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 67
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 68
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 69
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 70
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 71
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 72
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 73
Proiect de practică BRD-GSG - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Proiect de Practica BRD-GSG.doc

Te-ar putea interesa și

Proiect practică BRD-GSG

Capitolul 1. Prezentarea băncii. Istoric şi evoluţie 1.1 Momentul istoric al înfiinţării, principalele etape şi evoluţia sa în sistemul bancar...

Banca Română pentru Dezvoltare - studiu monografic

Capitolul I Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie În România, sistemul bancar cuprinde bancile comerciale care îsi desfasoara...

Practică de Specialitate BRD

1. SISTEMUL INFORMAŢIONAL BANCAR 1.1. Noţiuni generale În activitatea sa curentă, o instituţie bancară întreţine relaţii cu clienţii săi, cu toţi...

Proiect de practică - realizat la BRD - GSG Agenția Păcurari-Vest

1. Sistemul informational bancar 1.1. Particularitatile sistemului informational bancar al BRD-GSG Sistemul informational bancar este constituit...

Studiu Monografic - Brd Groupe Societe Generale

Cap. 1 Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. 1.1 Momentul istoric al înfiinţării, principalele etape şi evoluţia sa în sistemul...

Practică BRD

1. Rezumat executiv Prin acest proiect am urmărit valorificarea cunoştintelor acumulate pană acum şi transpunerea lor din sfera abordării...

Proiect de practică - BRD Groupe Societe Generale

Motivaţie: Criteriile în baza cărora am ales să efectuez stagiul de practica la Banca Româna pentru Dezvoltare BRD - Groupe Société Générale au...

Marketing și Profitabilitate - Obiectiv și Scop în Managementul Bancar

INTRODUCERE Lucrarea are menirea să prezinte principiile de bază ale managementului bancar adecvate momentului prezent dar care în acelaşi timp să...

Ai nevoie de altceva?