Proiect Financiar-Bancar - Capitalurile Intreprinderii

Extras din proiect Cum descarc?

Subiectul ales pentru proiectul financiar bancar se refera la ,,Capitalurile intreprinderii"
Plecand de la bilantul contabil, care este prezentat sub forma unu tablou cu doua parti, ajungem la descrierea structurii ale acesteia:
- partea dreapta numita activ
- partea stanga numita pasiv
Activul se compune din bunuri detinute de intreprinderi (dreptul la proprietate asupra lucrurilor) si creante (drepturi ale tertilor).
Pasivul sau datoriile se compun din capitaluri proprii si intr-o masura considerabila, din imprumuturi contractate de intreprinderi si nerambursate inca la momentul intocmirii bilantului.
Din punct de vedere financiar in pasivul bilantului sunt reflectate sursele de provenienta ale capitalurilor proprii si imprumutate.
Prin componenta sa pasivul delimiteaza clasificarea surselor de finantare in functie de modul lor de constituire (insusirea lor de a deveni scadente la un anumit termen). Mai intai se inscriu capitalurile proprii provenit de la proprietari, apoi cele din reinvestiri ale acumularilor anterioare (rezerve) si din resurse publice (subventii, provizioane reglementate). In mod practic, aceste surse nu au o scadenta decat in situatia de faliment nu sunt deci exigibile si de aceea se mai numesc resurse permanente (stabile).
Tot in categoria surselor permanente se inscriu si datoriile financiare respectiv imprumuturile contractate pe termen lung, cu scadenta mai mare de un an.
Nicolae Feleaga defineste (in ,,Sisteme contabile comparate" volumul II in Norme ,,Contabile Internationale" ) sursele permanente ca fiind pasive necurente (non-current liabilities) .
Sursele permanente (capitaluri proprii+datorii financiare) acopera nevoile permanente. Cu cat resursele permanente sunt mai mari decat necesitatile permanente de alocare a fondurilor banesti, cu atat intreprinderea dispune de o marja de securitate care o poate pune la adapost de evenimente neplacute.
Acest surplus de surse permanente degajat de ciclul de finantare al investitiilor poate fi ,,rulat" pentru reinnoirea stocurilor creantelor si a lichiditatilor.
Aceasta utilizare potentiala a marcat denumirea lui de FONDE DE RULMENT. El este expresia realizarii echilibrului financiar pe termen lung si a contributiei acestuia la finantarea activelor curente, nete fata de datoriile curente. Datorita acestei destinatii FONDUL DE RULMENT mai este denumit si CAPITAL DE LUCRU NET.
FOND DE RULMENT =SURSE PERMANENTE-DATORII PERMANENTE=
=(Capitaluri proprii+Datorii) - Imobilizari nete (fara amortizari)
=(Active circulante+cheltuieli in avans)-(Datorii curente-venituri in avans)
Asigurarea intreprinderii cu capital atat la inceputul activitatii cat si pe parcursul desfasurarii acesteia este primordiala pentru intreprindere.
Pentru buna functionare a intreprinderii este necesara crearea mai multor fonduri cum sunt: fondul pentru investitii in active fixe, fondul de rulment, fondul de rezerva, etc; sursele de formare a acestor fonduri difera de la caz la caz astfel ca pentru anumite activitati se poate apela si la imprumuturi.
Principalele surse pentru crearea acestor fonduri sunt: aportul asociatilor sau actionarilor, autofinantarea, creditarea si finantarea bugetara. 
In functie de formele pe care le imbraca intreprinderile si de structura proprietatii se gasesc si resurse de formare a fondurilor. Astfel intalnim in finantele regiilor autonome, societatilor comerciale cu capital privat sau mixt, cooperativelor si asociatiilor cooperatiste, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Financiar-Bancar - Capitalurile Intreprinderii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!