Reglementări Bancare în Vigoare din Senegal

Cuprins proiect

I. Statutul BCEAO 3
II. Legea bancara 11
III. Legea nr 2004-15 din 04 iunie 2004 privind măsurile de promovare a utilizării de servicii bancare şi modalităţi de plată fără numerar 19
IV. Bibliografie 21


Extras din proiect

Reglementări bancare în vigoare din Senegal
Prezentare:
Banca Centrală a Statelor din Africa de Vest (BCEAO) este banca centrală comună a unui numar de opt state membre (Benin, Burkina Faso, Guineea-Bissau, Coasta de Fildeş, Mali, Niger, Senegal şi Togo.), state care formează Uniunea Monetară a Africii de Vest (WaMu). BCEAO este o instituţie publică internaţionala a carui sediu este
situat în Dakar, Senegal. În afară de dreptul exclusiv de a emite semne monetare Banca Centrală este responsabilă şi pentru:
* punerea în comun a rezervei valutare Uniunii;
* gestionarea politicii monetare a statelor membre WaMu;
* înregistrarea în contabilitatea Trezoreriei a statelor membre;
* definirea legii bancare aplicabile băncilor şi instituţiilor financiare.
I. Statutul BCEAO: 
Tratatul care defineşte statutul BCEAO cuprinde 70 de articole în care sunt prevăzute Constituţia, capitalul, statutul juridic, operaţiunile şi organizarea BCEAO, precum şi diferite prevederi legate de contabilitate, scutiri de taxe, verificarea şi aprobarea conturilor, determinarea şi repartizarea profiturilor.
Misiuni şi obiective:
1. Emiterea de monedă
BCEAO emite bancnote şi monede care sunt valabile în toate statele membre ale Uniunii. Crearea, emiterea şi retragerea din circulaţie a monedelor şi bancnotelor sunt hotărâte de către Consiliul de Miniştri.
În ciuda dezvoltării instrumentelor de plată fără numerar, utilizarea de bancnote şi monede au continuat să ocupe un loc relativ important în tranzacţiile economice.
În imprimare, Banca Centrală efectuează cercetări în curs privind autentificarea de bancnote şi monede, pentru a spori securitatea biletelor emise. În acest context, este oportun să se includă deciziile luate, respectiv, în 1977 şi 1991, pentru a reînnoi şi extinde gama de bancnote şi monede în circulaţie.
2. Politica monetară:
Banca Centrală a Statelor Vest-Africane este, de asemenea, responsabilă pentru gestionarea politicii monetare a statelor membre WaMu. Această politică monetară are ca scop:
* Ajustarea lichidităţilor la nivel mondial, în economie, în funcţie de evoluţia situaţiei economice, astfel încât să asigure stabilitatea preţurilor, şi
* Promovarea creşterii economice.
3. Organizarea şi supravegherea activităţii bancare
Banca Centrală defineşte normele aplicabile băncilor şi instituţiilor financiare şi asigură supravegherea activităţilor lor. În această privinţă, Comisia bancară, creată la 04 aprilie 1990 şi prezidată de guvernatorul BCEAO, este responsabilă pentru organizarea şi supravegherea sectorului bancar WaMu. BCEAO presupune Secretariatul General al Comisiei Bancare. Sistemul bancar oferă informaţii cu privire la relaţia dintre BCEAO şi băncile şi instituţiile financiare ale WaMu.
4. Asistenţă pentru statele membre Uniunii
Banca Centrală oferă asistenţă guvernelor membre ale Uniunii, la cererea lor, în raport cu instituţiile financiare internaţionale şi monetare şi se angajează în negocieri pentru încheierea de acorduri internaţionale financiare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Reglementari Bancare in Vigoare din Senegal.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!