Riscurile pe care si le Asuma BancPost la Acordarea Creditelor

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP. I RISCURILE IN ACTIVITATEA BANCARA 
1.1 Definirea si identificarea riscurilor .pag. 2 
1.2 Tipologia riscurilor bancare .pag. 4
1.3 Conditii de aparitie a riscurilor bancare si consecintele producerii lor .pag. 7
1.4 Obiectivele managementului riscurilor bancare .pag.11 
CAP. II IMPORTANTA INSTRUMENTELOR INSTITUTIONALE IN LIMITAREA RISCURILOR BANCARE 
2.1 Centrala Riscurilor Bancare . pag.14 
2.2 Biroul de Credit .pag.23
2.3 Centrala Incidentelor de Plati .pag.25
2.4 Instrumente privind limitarea riscurilor operationale . pag.34
2.5 Importanta activitatilor privind cunoasterea clientilor, prevenirea spalarii 
banilor si a finantarii terorismului .pag.36
CAP. III POLITICA DE ADMINISTRARE A RISCURILOR IN BANCPOST 
3.1 Structura organizatorica a managementului riscurilor in Bancpost. pag.56
3.2 Managementul riscului de credit in Bancpost. pag.56
3.3 Managementul riscului de piata .pag.70
3.4 Managementul riscului de lichiditate .pag.82
3.5 Administrarea riscului operational si a riscurilor semnificative . pag.83
Concluzii .pag.96
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - RISCURILE IN ACTIVITATEA BANCARA
1.1. Definirea si identificarea riscurilor
Orice organizatie cu profil economic sau financiar se conduce dupa un statut propriu, care consfinteste sfera de activitate si care, in mod direct, ii defineste personalitatea si specificul afacerilor de care se ocupa. Aceste organizatii si institutii au ceva specific, dar au si ceva comun, si acest "ceva" comun este obiectivul de a-si finaliza actiunile proprii cu profit.
In aceasta categorie intra si bancile, activitatea lor specifica constand in atragerea de disponibilitati de pe piata, care, impreuna cu capitalul propriu, sa fie plasate in afaceri profitabile. Aceasta presupune ca bancile vor fi in masura sa asigure pretul resurselor atrase de pe piata, cheltuielile de functionare proprii si sa obtina si un profit convenabil.
Orice activitate bancara comporta un risc. De aceea, riscul exista permanent, el insoteste ca o umbra toate afacerile bancii si se produce sau nu, in functie de conditiile care i se creaza. Riscul bancar este probabilitatea ca intr-o tranzactie sa nu se obtina profitul asteptat si chiar sa apara o pierdere.
Activitatea de zi cu zi intr-o banca, mai ales in perioada de tranzitie economica dura, se caracterizeaza prin existenta unor riscuri. Aceasta nu inseamna ca automat se pot rezolva pierderile generate de ele. Trebuie sa fie identificate, sa fie cunoscute si utilizate instrumente, tehnici si metode specifice de diminuare si/sau evitare a influentei lor negative asupra activitatii bancare.
"Bancile comerciale sunt institutii concepute functional pentru gestionarea riscurilor. Acest adevar, care a capatat valente profunde in experienta economiilor de piata din ultimii ani, pe masura ce fenomenul globalizarii redimensioneaza mediul de afaceri si relatiile internationale, impune bancilor romanesti adaptari comportamentale in consecinta." 
Riscul are un impact deosebit asupra valorii institutiei bancare, atat sub forma pierderilor directe suportate, cat si prin efectele induse asupra clientilor, personalului, partenerilor etc. Sintetic, "riscul poate fi definit ca fiind posibilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte adverse pentru banca si, in acest sens, expunerea la risc reprezinta valoarea actuala a tuturor pierderilor sau cheltuielilor suplimentare pe care le suporta sau pe care le-ar suporta institutia bancara" .
In domeniul bancar, riscul trebuie privit ca un conglomerat sau complex de riscuri, adesea interdependente, avand cauze comune sau producerea unui tip de risc generand un lant de alte riscuri.
"Riscul poate avea un impact considerabil asupra valorii bancii, atat un impact de sine (de regula sub forma pierderilor directe suportate), cat si un impact indus cauzat de efectele asupra clientelei si autoritatii bancii" .
Riscul bancar se poate spune ca este un fenomen care apare pe parcursul derularii operatiunilor bancare si care provoaca efecte negative asupra activitatilor respective, prin deteriorarea calitatii afacerilor, diminuarea profitului sau chiar inregistrarea de pierderi, afectarea functionalitatii bancii. Riscul bancar poate fi provocat in interiorul bancii de catre clienti sau din cauza mediului concurential extern.
In activitatea de conducere si supraveghere a riscului bancar, se recomanda folosirea unei metodologii care include mai multe etape, respectiv identificarea, asumarea si transferul riscului. Unele riscuri sunt evidente pentru oricine, altele nu pot fi identificate, indiferent de masurile de precautie luate, pana la declansarea lor si provocarea de pierderi in activitatile respective. In aceste conditii, se recomanda o maxima atentie pentru identificarea oricarui risc posibil, in vederea limitarii la maximum a riscurilor neidentificate.
Munca de identificare a riscurilor devine foarte importanta intr-o societate bancara, in sensul ca aceasta trebuie "sa porneasca de la principalele sale linii de activitate, respectiv de la strategia pe care o va adopta" . Orice nou produs sau serviciu presupune si o noua procedura in depistarea si anticiparea noilor riscuri accidentale, pentru a se obtine cele mai bune metode de tratare a acestora. Identificarea riscurilor, precum si localizarea lor constituie prima etapa de gestionare globala a riscurilor, in cadrul ei trebuind determinate riscurile asociate fiecarui tip de produs si serviciu bancar. Astfel identificate riscurile asociate, este necesara elaborarea unor scenarii posibile pentru a putea determina frecventa si amplitudinea fiecarui tip de risc asociat. Dupa ce riscurile au fost identificate pe fiecare tip de produs si serviciu bancar, este necesara schitarea unei imagini agregate a influentei factorilor de risc.
Metodologiile de identificare a riscurilor, precum si de evaluare a lor pot sa asigure o estimare efectiva, eficienta, a profilului de risc pentru toate unitatile societatii bancare, precum si pe ansamblul sau.
Identificarea riscului presupune si o buna pregatire a celor care lucreaza in toate departamentele bancii, atat pentru a cunoaste conditiile, evenimentele, starile care pot conduce la aparitia unor riscuri specifice fiecarui sector unde managementul bancar actioneaza, cat si metodele si tehnicile specifice pentru identificarea si monitorizarea fiecarui tip de risc.
Cunoasterea tuturor evenimentelor precedente din propria banca sau alte banci, care au condus la aparitia unor riscuri cu repercursiuni grave asupra bancii in general sau asupra unor activitati si servicii bancare, depinde in exclusivitate de managementul fiecareia


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscurile pe care si le Asuma BancPost la Acordarea Creditelor.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!