Rolul si Influenta Creditului in Economie

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere / 
I PARTE TEORETICA
1.Notiunea de credit / 
1.1 Definire / 
1.2 Elementele si trasaturile creditului / 
1.3 Formele creditului / 
2. Costul creditului : dobanda / 
2.1 Definire / 
2.2 Rolul dobanzii in economie / 
2.3 Factorii de influenta ai ratei dobanzii / 
3. Principiile activitatii de creditare / 
4. Rolul si importanta creditului in economie / 
5. Efectele negative ale creditului asupra economiei / 
II STUDIU DE CAZ - Influenta noilor norme de creditare in dezvoltarea economiei / 
III Concluzii / 
Bibliografie /


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Unul din sectoarele care pot avea un rol hotarator in cresterea economica a unei tari este sectorul bancar. O banca poate fi definita ca o institutie care mobilizeaza mijloace banesti temporar disponibile, finanteaza si crediteaza persoanele fizice si juridice, organizeaza si efectueaza decontarile si platile in cadrul economiei nationale si in relatiile cu celelalte state, in scopul de a obtine profit. 
In economia de piata, creditul are un rol deosebit. Creditul este unul din motoarele principale ale intregului angrenaj economico-social. Utilizarea rationala a creditului sporeste puterea productiva a capitalului si asigura un volum mare de produse. Creditul a aparut pe baza dezvoltarii productiei de marfuri, corelat cu dezvoltarea schimbului (vanzare pe credit). Motivul pentru care am ales aceasta tema, ,,Rolul si influenta creditului in dezvoltarea economiei", este acela ca au avut loc schimbari importante in ceea ce priveste evolutia standardelor si termenilor de creditare, cu influente directe asupra economiei, de asemenea au avut loc schimbari in destinatia creditului, in sensul ca a sporit ponderea celor speculative si cele destinate satisfacerii nevoilor statului, se produc schimbari frecvente ale nivelului dobanzii, cu scopul de a favoriza sau a limita dimensiunile creditului.
Lucrarea este structurata in doua parti. Prima parte, teoretica, are cinci capitole structurate astfel: capitolul 1, ,,Notiunea de credit", in care se ofera definitia acestuia, trasaturile si elementele componente, precum si formele sale; capitolul 2, ,,Costul creditului - dobanda", prezinta rolul dobanzii in economie, precum si factorii de influenta; capitolul 3, ,,Principiile de creditare", asa cum sugereaza si titlul capitolului, sunt prezentate principiile care stau la baza creditarii; capitolul 4, ,,Rolul si importanta creditului in economie", prezinta functiile pe care le indeplineste creditul in economia contemporana precum si efectele favorabile ale inducerii acestora in economie; capitolul 5, ,,Efectele negative asupra creditului in economie", prezinta dezavantajele acestuia cand nu este utilizat in conformitate cu cerintele sale si ale echilibrului economic general. A doua parte, este un studiu de caz, in care este analizata si prezentata situatia creditelor pe piata romaneasca, defalcat pe cele patru trimestre ale anului 2008 si surprinderea influentei acestuia in dezvoltarea economiei.
1 Notiunea de credit
1.1 Definire
Creditul reprezinta o categorie economica, ce exprima relatii de repartitie a unei parti din PIB sau din venitul national, prin care se mobilizeaza si se distribuie disponibilitatile din economie si se creeaza noi mijloace de plata, in scopul satisfacerii unor nevoi de capital si al realizarii unor obiective ale politicii economice.
Pentru definirea creditului, este necesara prezentarea a trei opinii care s-au conturat cu privire la acest concept, respectiv:
-Creditul ca incredere;
-Creditul ca expresie a relatiilor de redistribuire;
-Creditul ca forma a relatiilor de schimb;
Creditul ca incredere: este o conceptie care plaseaza la baza relatiilor de credit ideea de incredere, de unde rezulta caracterul subiectiv al acestora. Considerarea creditului ca incredere se fundamenteaza pe definitiile date acestui concept. Termenul credit isi are originea in cuvintele latine ,,creditum", ,,de credere" care desemneaza increderea in ceva sau cineva. In practica, aceasta incredere se concretizeaza in relatiile dintre creditor si debitor, in sensul ca cel din urma trebuie sa prezinte o anumita bonitate, astfel incat sa genereze incredere din partea creditorului. 
Creditul ca expresie a relatiilor de schimb, reprezinta ,,un acord prin care anumite bunuri, servicii sau o cantitate de moneda sunt cedate in schimbul unei promisiuni de plata viitoare ".
Unei asemenea abordari a creditului, ii sunt aduse contraargumente dintre care cel mai puternic, acela potrivit caruia creditul nu este o forma a schimblui, nici din punct de vedere al scopului si nici al continutului material al valorii .
Creditul ca expresie a relatiilor de redistribuire reprezinta o abordare care porneste de la continutul economic specific al creditului, respectiv transferul unei parti din produsul social de la unii participanti la circuitul economic catre alti participanti la acest circuit. Spre deosebire de alte forme ale relatiilor de redistribuire a veniturilor, ca de exemplu impozitele si taxele, care au caracter definitiv, creditul este o forma particulara a acestor relatii, prin caracterul temporar al transferului din economie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul si Influenta Creditului in Economie.doc

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!