Sisteme Bancare Comparate

Extras din proiect Cum descarc?

I. Sisteme bancare comparate
I.1. Prezentarea principalelor particularitati ale sistemelor bancare americane, japoneze si europene
Sistemul bancar din Statele Unite prezinta anumite caracteristici care il particularizeaza, comparativ cu alte sisteme financiar - bancare nationale. Principala trasatura a sistemului financiar - bancar din Statele Unite este dualismul sau, acesta avand la baza dualitatea existenta in organizarea politica si administrativ teritoriala americana. Legislatia include evident reglementarile stabilite la nivel federal de Congresul Statelor Unite, la care se adauga legile proprii statului respectiv, stabilite in functie de conditiile concrete economice si sociale existente. Mai este prezent, de asemenea, si un dualism la nivelul sistemului financiar - bancar, care consta, in principal, in faptul ca pot functiona, pe de o parte, banci locale, autorizate si controlate de organismele administrative din statul american de rezidenta, si care isi pot desfasura activitatea numai in interioarul statului respectiv, si pe de alta parte, banci nationale, autorizate de autoritatile monetare federale (Oficiul de Control al Monedei), si care isi pot desfasura actvitatea pe teritoriul mai multor state componente ale federatiei.
Astfel, o banca autorizata din statul California este o banca locala si nu poate functiona in afara teritoriului acestiu stat. Aceasta inseamna ca acesta banca nu isi va deschide sucursale in alt stat, fiind supusa controlului autoritatilor monetare din statul California. O banca ce se dechide in statul California, autorizata de Oficiul de Control al Monedei, este o banca nationala si este controlata si supervizata de autoritatile monetare federale. Aceasta banca isi poate deschide unitati in alte state, poate achizitiona banci sau poate participa la fuziuni cu banci din alte state. Avand in vedere ca activitatea bancara se desfasoara pe o piata in care concurenta este acerba, accesul unei banci nationale pe teritoriul altiu stat este deosebit de dificil si limitat. Bancile nationale de marime medie iti consolideaza pozitia pe piata locala, prin deschiderea unui numar cat mai mare de unitati si investesc in actiunile unor banci sau institutii financiare din statele vecine, devenind mai degraba banci internationale. Numai bancile mari (CityBank Corp, Chase, Manhattan, etc.) dispun de puterea finaciara necesara si au unitati deschise in mai toate statele americane.
In virtutea legii bancare din 1933 (Glass - Steagall Act), sistemului bancar american i s-a imprimat o stricta specializare intre bancile comerciale si bancile de investitii. Astfel, bancile comerciale puteau efectua doar opratiuni de : retragere a depozitelor; gestiunea mijloacelor de plata; acordarea de imprumuturi intreprinderilor si particularilor, fiindu-le interzise toate operatiunile cu titluri cu exceptia detinerii unui portofoliu de titluri federale, ale altor state. Bancile comerciale au atacat Actul Glass - Steagall cerand dreptul de a opera pe titlurile in contul clientilor, legalizarea acestei cereri fiind la acel moment atacata de lobby-ul efectuat de catre casele de curtaj si bancile de investitii.
In afara de aceasta stricta specializare, activitatea bancilor comerciale era reglementata si de Mace Fadden Act din 1927, care interzicea bancilor sa infiinteze sucursale sau agentii in afara statului de origine. O alta caracteristica a bancilor comerciale americane, consecinta evidenta a regelementarilor din Mace Fadden Act, e reprezentata de o puternica dispersie a acestora (peste 14000). 
Din punct de vedere al importantei, bancile comerciale americane se grupeaza in doua categorii: banci mari (in general au statut de banca nationala), care isi au sediile in New York, California si in cele mai mari orase (Citigroup, Bankamerica, Manufactures Hanovers), si banci regionale (in general cu statut de banci de stat), a caror talie tinde sa creasca.
Vitalitatea bancilor amricane surprinde dupa 1990, sistemul bancar american caracterizandu-se printr-un nivel ridicat de rentabilitate si printr-un grad scazut de concentrare. De asemenea, creditele neperformante au fost minime si nici o banca nu a dat faliment, prin orice indicator, bancile americane fiind mai sanatoase decat in orice perioada dupa 1950. Totodata sistemul bancar american este supus unei puternice competitii pe propriul teritoriu, provenite:
-pe de o parte de la concurenta straina (in principal japoneza), bancile japoneze detinand 15% din piata in 1990;
-pe de alta parte de la concurenta nonbancara (de exemplu, General Motors a distribuit in 1989 mai multe credite de consum decat Citigroup - 23,2 miliarde dolari fata de 16,3 miliarde dolari).
Evolutia contextului economic si reglementar face de neinlaturat concentrarea sectorului bancar american. Un studiu efectuat de Manahattan Consulting Group, concluzioneaza ca, in 2010, peisajul bancar va cuprinde maxim 200 de magagrupuri. De asemenea, bancile americane au devenit tot mai diferentiate in ceea ce priveste operatiunile desfasurate (de exemplu First Union s-a concentrat pe micile afaceri si pe persoane fizice; BankOne pe cartile de credit, etc.. In ceea ce priveste totalul activelor sistemului bancar american, la nivelul anului 2001, acestea au crescut cu 5,2% fata de o crestere de 8,7 % din anul anterior. Cresterea pasivelor bancare s-a incetinit in 2001, atingand un nivel de 4,5 %, o schimbare importanta fiind si reducerea drastica a depozitelor nepurtatoare de dobanzi in favoarea celor purtatoare de dobanzi.
Un element central pe scena bancara americana il reprezinta megafuziunile care au avut la sfarsitul secolului trecut si prin care s-au aflat Citigroup (infiintata prin fuziunea din 1998 dintre Travelers Group si Citicorp) si respectiv BankAmerica, numarul unu si doi, atat pe plan national si mondial. De asemenea, mediul concurential favorabil a creat, in general, premisele pentru obtinerea de rezultate bune, desi au existat si unele exceptii, ca de exemplu Bankers Trust, banca afectata de criza din 2001 si care a fost preluata de Deutche Bank.
Sistemul bancar japonez s-a dezvoltat incepand cu cea de-a doua parte a secolului al XIX - lea. Astfel au fost create de catre comerciantii mai importanti, dupa modelul american, mai multe banci nationale private, conform legii bancare din 1863. De asemenea, in 1882, a fost creata banca centrala, care avea statut privat, pentru ca, in 1942, sa fie transformata intr-o banca ce are pana in prezent statut de banca publica si privata. In ultima parte a secolului al XIX -lea, guvernul a creat o serie de banci guvernamentale, cum ar fi banca de schimb Yokohama, care finanta comertul exterior si banca ipotecara a Japoniei. Astfel, la sfarsitul secolului, se putea face distinctia intre marile si micile banci private. Marile banci private, aproape in totalitate nationale, erau stabilite in marile orase, fiind denumite astfel City Banks. Ele finantau o mare parte a industriei Japoniei, de asemenea prestand servicii pentru agentii fiscali ai guvernului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Bancare Comparate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!