Sistemul Bancar American si Sistemul Federal de Rezerva

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I : Concept, aspecte ale Sistemului Bancar
Sistemul financiar bancar are ca obiect instrumentele si tehnicile de plata; reprezinta un domeniu de pregnanta importanta in desfasurarea operatiunilor economice si financiare in economia de piata.
Evolutiile in domeniu, care au fost determinate atit de cresterea considerabila a dimensiunilor fluxului de plati si respectiv de eforturi organizatorice de a opera cu maxima eficienta, dar si cu tehnologii noi angajate in domeniu au condus la constituirea unui segment independent de abordare stiintifica a sistemului bancar.
Sistemul financiar bancar ca o parte specifica a relatiilor monetare privind instrumentile si tehnicile de plata s-a dezvoltat puternic sustinuta de tehnologia moderna, de progresele intense ale informaticii si telecomunicatiilor. 
In tarile dezvoltate, ultimii 10 - 15 ani au reprezentat o etapa de ample transformari in domeniul bancar care au solicitat actiuni ample de organizare si reorganizare a retelelor de plati si compensare, echipari si reechipari tehnologice, functie de progresile rapide in domeniu. Un asemenea proces continua cu efervescenta, promovat fiind de cerintele cresterii eficientei activitatii bancare.
Propunindu-mi primordial sistemul financiar bancar , in sfera de abordare, lucrarea in cauza apare in conditiile in care in tara noastra organizarea sistemului bancar esta in etapa de formare si dezvoltare. 
Extinderea relatiilor noaste cu tarile din Uniunea Europeana si toate straduintile noastre de a ne alinia si integra cit mai repede in spatiul economic european necesita cu prioritate cunoasterea normelor, mecanismelor si tehnicii utilizate in aceste tari, in cele mai fierbinti fluxuri ale interrelatiilor economice.
Procesul de amplifcare a activitatii bancare incepe cu secolul al-XIX- lea, odata cu dezvoltarea liberalismului economic prin care s-au pus bazele economiei capitaliste.Asistem la o proliferare a monedei fiduciare si de cont, astfel ca bancile detin tot mai mult monopolul crearii si circulatiei banilor. Puterea banilor a consituit un miraj pentru banci, cat si pentru stat, in ceea ce adesea a dus la o continua controversa intre cele doua parti, care, de regula, s-a solutionat printr-un compromis ce a marcat o evolutie continua.
Evolutia generala a societatii si in special dezvoltarea economiei incepand cu forma ei capitalista a impus o accentuare a concentrarii capitalurilor si o crestere a circulatiei acestora. Astfel, se manifesta un raport de cauzalitate intre calitatea activitatii bancare a unui stat si starea economiei tarii respective.Adesea, economistii pun in cumpana sensul acestei legaturi de cauzalitate, unui evocand rolul primordial al calitatii sistemului bancar in definirea economiei, altii, din potriva considera ca aparatul bancar este rezultatul edificiului economic.
Manifestarea interactiva dintre sistemul bancar si sistemul economic nu se limiteaza numai la aspecte de ordin cantitativ, ci adesea genereaza efecte calitative, structurale. Astfel, se manifesta un paralelism intre evolutia activitatii bancare a unei tari pe plan intern si international si afirmarea economica a sa. De exemplu, intotdeauna dezvoltarea si afirmarea marilor imperii au pus bazele unor sisteme bancare puternice. In toate tarile lumii, emisiunea baneasca constituie un monopol al statului, ceea ce face ca tutela statului aspura sistemului bancar sa se manifeste din ce in ce mai mult. 
Sistemul bancar modern este o analiza comparativa a trasaturilor care stau la baza dezvoltarii activitatii bancilor in principalele tari occidentale, precum : Marea Britanie, Germania, Franta si Statele Unite ale Americii. 
Bancile indeplinesc o multitudine de functii care se manifesta diferit de la o tara la alta, dand o anumita specificitate sistemelor bancare. Concomitent cu localizarea sistemelor bancare la nivel national, urmare a internationalizarii activitatii bancare, se menifesta o tendinta de omogenizare a diferitelor sisteme bancare. 
In epoca moderna, incepand cu secolul al- XIX - lea, in toate tarile occidentale are loc un amplu proces de consolidare a sistemelor bancare. Pe langa o dezvoltare relativ uniforma a aparatului bancar, evolutia sa imbraca forme diferite de la o tara la alta.
Astfel, se pot distinge cateva sisteme bancare de referinta :
- sistemul bancar britanic, caracterizat printr-un succes deosebit si prin specializare ; 
- sistemul bancar german, care se individualizeaza prin banca de tip universal ce desfasoara o larga activitate care poate fi comparata cu sectorul comercial, in formele sale "en gros si en detail


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar American si Sistemul Federal de Rezerva.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!